10 cărti de bucate pe care le așteptăm toamna asta

27 Aug 2018, Misha

Dacă ar fi să fac un status legat de situația cărtilor de bucate de la Mazilique Studio, treaba ar sta cam așa:

 • până în luna august 2018, în biblioteca noastră și-au găsit locul 147 de cărți
 • alte 6 cărți au fost comandate și urmează să ajungă la noi în septembrie
 • din ultima vizita la Londra, Cristina s-a întors cu alte 3 cărti de bucate
 • cele mai folosite cărti la studio sunt: How to Cook Everyting (Mark Bittman), The Flavour Bible (Karen Page & Andrew Dornenburg) și Institut Paul Bocuse Gastronomique – când mai vrem sa verificăm vreo rețetă sau tehnică clasică
 • nu ne lipește nici o carte publicată vreodată de Yottam Ottolenghi (dacă o cunoașteți măcar puțin pe Mazi, nu vă spun nimic nou aici)
 • ne mai desparte 1 capitol și o decizie finală cu privire la copertă până la trimiterea în tipar a cărții Mazilique – The Book

În altă ordine de idei, mai jos găsiti o selecție de titluri care urmează să fie publicate în toamnă și pe care ni le-am trecut pe wish list (împreună cu o bibliotecă nouă – actuala ne cam rămâne mică).

1. The Noma Guide to Fermentation – René Redzepi si David Zilber
Data de lansare: 16 octombrie

René Redzepi, co-proprietar și chef la Noma, a creat acest ghid împreună cu David Zilber, chef-ul care conduce laboratorul de fermentații al restaurantului, în special pentru cei care vor să testeze tehnicile de fermentație în bucătăria de acasă. Astfel că toate rețetele sunt ilustrate, explicate pas cu pas și asociate cu peste 100 de preparate în care le poți folosi.

2. Ottolenghi Simple – Yotam Ottolenghi
Data de lansare: 6 septembrie

Noua carte publicată de Yotam Ottolenghi ne spune încă din titlu care este conceptul pe care îl are la bază: rețete simple, care au maxim 10 ingrediente și pot fi preparate în mai puțin de 30 de minute. Cele peste 130 de rețete includ atât preparate pe care poți să le pregătești relaxat, cu ceva timp înainte de a fi servite, dar și sugestii potrivite pentru serile leneșe când nu îți dorești să petreci mai mult de 15 minute în bucătărie.

3. The Mezze Cookbook – Salma Hage
Data de lansare: 28 septembrie

Salma Hage publică la editura Phaidon această carte minunată care, ne arată cum se vede diversitatea regională prin bucătaria Orientului Mijlociu. Cartea este împarțită după tipurile de preparate și contine atât rețete vegetariene, cât și unele bazate pe carne, inspirate din platourile comune (sharing dishes) servite în mod tradițional in Siria, Turcia, Iran și Liban.

4. The Food of Argentina – Ross Dobson și Rachel Tolosa Paz
Data de lansare: 6 noiembrie

“The Food of Argentina” nu este doar o carte de bucate, cât o enciclopedie a bucătariei argentiene, și celebrează atât rețetele locale consacrate precum: dulche de leche, empanadas sau asados, dar ne oferă și o incursiune în delicatesele pe care le găsim în micile baruri și restaurante din Argentina.

5. Waste Not – James Beard Foundation

Data de lansare: 25 septembrie

Cartea cuprinde peste 100 de rețete și idei care te ajută să transformi ingredientele care ajung adesea în coșul de gunoi, în feluri de mâncare delicioase: tahini din semințe de dovleac, aioli din cozile de sparanghel, și alte soluții pentru oase, frunze, rădăcini sau coji de legume. Practic, niște soluții reale pentru a combate risipa de mâncare / ingrediente care apare nu doar în bucătăriile restaurantelor, dar și în cele domestice.

6. Estela – Igancio Mattos
Data de lansare: 23 octombrie

În 2016, Estela un restaurant cu specific mediteraneean din New York, a fost unul dintre cele mai bune 50 de restaurante din lume (conform The World’s Best 50 Restaurants), iar Ignacio Mattos a fost nominalizat câțiva ani la rând pentru premiul fundației James Beard – Best chef in America. Cartea cuprinde peste 133 de rețete, incluzând cele mai apreciate preparate din meniul restaurantului, dar și o serie de must-haves pentru cămară.

7. Israeli Soul – Michael Solomonov și Steven Cook
Data de lansare: 16 octombrie

Pentru a găsi cele mai bune versiuni ale felurilor de mâncare tradiționale în Israel, Solomonov și Cook au cutreierat atât orașe precum Ierusalim, Tel Aviv, Haifa, cât și orașele mai puțin cunoscute din vârful munților, vizitând brutării, restaurante locale, tarabe de street food și chiar nunți.

8. Very Serious Cookbook: Contra Wildair – Jeremiah Stone și Fabian von Hauske
Data de lansare: 22 octombrie

Volumul ne oferă o privire în bucătăriile a două restaurante newyorkeze – Contra și Wildair, și în relația profesională a celor 2 chefi (și autori), care povestesc cum și-au dezvoltat primele rețete proprii și cum și-au construit stilul de a crea prin pasiunea pentru ingredientele de sezon și afinitatea pentru vinuri. Include 85 de rețete, organizate în 4 capitole: Always, Sometimes, Never, Pantry.

9. The Nordic Baking Cookbook – Magnus Nilsson
Data de lansare: 15 octombrie

În The Nordic Baking Cookbook, Magnus Nilsson parcurge toate aspectele coacerii acasă în stil nordic – preparate moderne și tradiționale, dulci și sărate, incluzând rețete de pâine, patiserie, prăjituri și biscuiți. În total, cartea cuprinde 450 de rețete și peste 100 de fotografii realizate de Magnus.

10. Table Tales, The Global Nomad Cuisine of Abu Dhabi – Hanan Sayed Worrell
Data de lansare: 23 octombrie

Cu un volum care îmbină povești culinare cu rețete locale, Hanan Sayed Worrell și-a dorit să ofere o imagine de ansamblu asupra bucătariei din Abu Dhabi, care a experimentat în ultimele decenii influențe culturale din toate părțile lumii, care și-au pus astfel amprenta și asupra gastronomiei locale. Cartea a fost inspirată de numeroasele cine pe care autoarea le-a găzduit la ea acasă de-a lungul timpului pentru expați, turiști și localnici.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (7)
 1. oana says:

  Aveti ceva recomandari de carti pentru mancare cajun? E absolut delicioasa, ar fi minunata o carte cu retete clasice.

  • Misha says:

   S-ar putea sa gasiti prin librariile online. Eu nu am vazut nici un titlu cu acest subiect, din pacate.

 2. Alexandra says:

  “Ne mai despart (ca sunt doua chestii) un capitol si o decisie […] DE trimiterea la tipar”

 3. Andreea says:

  OMG OMG abia astept cartea lui Mazilique :D :D :D

 4. Maia says:

  Imi spui, te rog, ce ai mai recomanda din cartile lui ottolenghi? vad ca are deja o sumedenie :)
  multumesc tare!

 5. Ionut says:

  Ottolenghi a publicat in toamna doua carti: Ottolenghi Simple in septembrie si Ottolenghi Simple: A Cookbook in octombrie… Stii daca sunt carti diferite sau au aceleasi retete? Multimesc

  • Cristina Mazilu says:

   sunt aceleasi, una e pentru UK, alta e pentru US. ia-o pe cea pentru UK (coperta alba cu lamaie :)), fiindca are cantitatile in grame, nu in ounces si alte asemenea :-)

Comenteaza
Follow on Instagram