Salată cu dovleac copt, cu fasole albă și roșii cherry
Săptămâna asta se făcuse ora prânzului la studio și noi încă nu pregătisem nimic. Nici cu niște cumpărături nu ne organizasem, așa că a trebuit să mă orientez în funcție de ce-am găsit la îndemână prin frigider, sertare și cămară. E ceva ce se destul de des, dar asta mai ales pentru că îmi place să mă văd în situația de-a produce ceva dintr-o combinație de ingrediente otherwise random.
În cazul de față, aveam un dovleac și voiam să nu-l fac supă sau ceva. Ce-a ieșit citiți mai jos sau puteți arunca un ochi peste highlight-ul ăsta făcut din story-urile de pe Instagram.
INGREDIENTE
3 porții, 30 de minute
- 1/2 dovleac plăcintar
- 2 linguri ulei de măsline
- 6 căței de usturoi ușor zdrobiți
- 2 fire de salvie proaspătă
- 10-12 roșii cherry
- 1 conservă de fasole albă butterbeans (bob mare), bine scursă
- 2 fileuri de anșoa (dacă vrei să pregătești rețeta vegetariană sau vegană – sari peste asta)
- 2 lingurițe de suc de lămâie
- 1/2 legătură de pătrunjel
- 1 pinch de fulgi de ardei iute
- 1 linguriță de piper proaspăt râșnit
- 1 linguriță de sare
- 2 linguri semințe de dovleac prăjite
Încinge cuptorul la 200°C.
Taie dovleacul în jumătate. Curăță-l de coajă și taie-l în felii groase de 1cm. Așază feliile pe o tavă, iar peste felii pune 1 lingură de ulei de măsline, 1 linguriță de sare, 1 linguriță de piper, frunzele de salvie și cățeii de usturoi ușor zdrobiți.
Amestecă, apoi dă tava la cuptor pentru 30 de minute și întoarce dovleacul de pe o parte pe alta la jumătatea timpului.
Până ce dovleacul este gata te poți ocupa de restul ingredientelor.
Încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mica, apoi adaugă 2 fileuri de anșoa. Gătește-le pe foc mediu, amestecând constant, până ce fileurile se desfac în bucățele mici și aproape se topesc. În acest punct, adaugă roșiile și gătește-le 3-4 minute, apoi pune în tigaie și fasolea, câțiva fulgi de ardei iute și mai călește totul pentru 5 minute.
Când dovleacul este gata, scoate tava din cuptor, toarnă conținutul tigăii în tavă, adaugă 2 lingurițe de zeamă de lămâie și amestecă.
Transferă totul pe un platou sau pe o farfurie mare, presară deasupra patrunjelul tocat și semințele de dovleac prăjite.
Eu am gustat, mi-a placut (mul!) și n-am putut să nu mă întreb dacă oare este chiar super-bun sau am devenit atât de delusional încat orice combinație dubioasă îmi iese din cuptor mie ajunge să mi se parăok. Poate gătiți și voi acasa și imi ziceți dacă am bătut câmpii ?
Foarte buna reteta, nota 10!