Salata de telina si mar cu quinoa
Dar sa revenim la salata cu care am venit eu in redactie ca o Scufita Rosie (doar ca imbracata in negru), la bunica ei (apparently vegana). E consistenta, dar totusi light & healthy. Quinoa e o proteina completa, care contine toti cei 8 amino-acizi esentiali, plus fibre, fosfor, magneziu si fier. Ba mai e si gluten-free si usoara de digerat. Deci ceva bun, se pare. Cat despre combinatia mar + telina – it’s a classic. As zice ca salata asta e perfecta pentru iarna – merge bine singura, dar si langa o tocana. So go for it ;-)
- 120 grame quinoa
- 3 mere
- 1 ceapa rosie
- 250g de telina (in cazul meu a fost jumatate dintr-o telina mare)
- 1 ardei iute rosu (sau portocaliu, sau verde, sau cum gasesti), taiat felii subtiri
- 1 lingurita de sare
- 1 lingurita de zahar
- 3 linguri de otet de vin alb
- 1 lingura de ulei (eu am folosit Olisana cu Omega 3-6, dar cred ca merge bine si unul de rapita)
- 60ml zeama de lamaie
- 2 linguri de seminte de mac (optional, da’ mie mi se pare misto)
- 1 legatura de patrunjel (asta la mine nu e optional niciodata :-))
In prima faza, pune o craticioara cu apa pe foc si, cand a dat in clocot, adauga quinoa. Las-o sa fiarba 10 minute, apoi clateste-o cu apa rece si scurge-o printr-o sita fina (am constatat ca singura sita fina pe care o am e una prin care dau zaharul pudra – not the best option, da’ m-am descurcat in vreo 10 transe :p), apoi las-o deoparte.
Cat timp apa fierbe, taie ceapa in felii subtiri. Intr-un castronel, amesteca sarea, zaharul si otetul, amesteca pana se dizolva, apoi adauga ceapa. Strange-o putin in mana, ca sa se patrunda de lichid si las-o la macerat, cat de ocupi de restul.
Curata telina, tai-o in felii, apoi in bastonase, pune-o intr-un castron incapator si stropeste-o cu zeama de lamaie, ca sa nu-si schimbe culoarea. Taie merele tot in bastonase si amesteca-le cu telina. (Daca, spre deosebire de mine, nu manifesti un comportament obsesiv-compulsiv :-))) – poti sa dai telina si merele pe razatoare sau le poti taia la robot – mi se pare ca-mi place sa ma complic. Ce-i drept, asa am obtinut si o textura mai crocanta).
In castronul cu mere si telina adauga ceapa (la final poti folosi zeama lasata daca ti se pare ca salata nu e suficient de acra), quinoa, ardeiul iute, patrunjelul tocat si semintele de mac. Imparte-o cu prietenii.
Daca nu uitam, as fi adaugat si o mana de alune de padure sau migdale crude, tocate. Veganul Florin si-a dat cu parerea ca ar fi mers niste semminte neprajite de floarea soarelui. Fiecare cu fixatiile sanatoase ale lui :-))
Uite mazi un motiv girly :))
http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/96/48/f5/9648f53db8debfb661eb7b703bd81fed.jpg
ahahahahhahahahahhaha bineee :-))
Mazi, de ce clatesti si strecori quinoa? Eu la inceput o spalam inainte de a o pune la fiert, dar acum nici atit a nu mai fac, doar o masor si o pun in oala cu apa (cam 1-2 quinoa – apa), cu ceva unt si niste sare.
Paula.
chiar ma gandeam zilele astea sa fac ceva cu quinoa. mancare vedeta nowadays, apparently.
multumesc de reteta :)
Mazi, pai se poate? Ne pui poza cu Aperol si pe urma vrei sa o luam pe urmele coelgului tau cu telina si etc.???
Pfff… cam greu, cam greu… Totusi, si eu cred ca o samanta de floare cruda, mai dadea o nuanta la salata..
@paula – quinoa poate avea un reziduu cu gust amarui si asa esti sigur ca scapi de el :-)
@mihaela – da, nici eu nu prea am gatit cu quinoa pana acum
@flor – mie-mi spui ce greu e? of of :-))
delicioasa salata
Am mancat/gatit quinoa prima data in viata mea in seara asta, dupa reteta ta. A fost bun, mai fac:)
ma bucur sa aud asta! cred ca reteta asta a fost prima data cand am gatit si eu quinoa :-))