Pâine dulce cu mălai și semințe de chimion
Dacă bunica mea ar fi fost din Marrakech, Maroc și nu din Bacău, România – cu siguranță asta ar fi fost o prăjitură pe care aș fi primit-o la micul dejun într-o dimineață de weekend.
Dar în lipsa unui heritage nord-african, dar și a unor planuri de vacanță imediate, m-am organizat în bucătăria de la studio cu această rețetă rapidă, simplu de preparat și suficient de aromată cât să-mi aducă aminte de Medina.
INGREDIENTE
12 bucăți tăiate, 40 de minute
- 2 ouă
- 100g zahăr
- 250g lapte batut
- 120g unt topit
- 150g făină
- 150g mălai
- 1 lingură semințe de chimion, plus 1/2 linguriță de presărat deasupra
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță sare
Încinge cuptorul la 180°C.
Pune untul într-o crăticioară și topește-l pe foc mediu, iar într-o tigaie prăjește uscat semințele de chimion timp de 1-2 minute, până ce încep să-și elibereze aroma.
În bolul unui robot de bucătărie, pune ouăle împreună cu zahărul și amestecă până ce compoziția aproape își dublează volumul. Adaugă untul (care între timp s-a răcit puțin, astfel încât să nu gătească ouăle), laptele bătut și semințele de chimion. Amestecă puțin, apoi adaugă ingredientele uscate: făina, mălaiul, bicarbonatul și sarea.
Amestecă totul până ce se omogenizează, apoi transferă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presară deasupra jumătate de linguriță de semințe de chimion și dă tava la cuptor pentru 25-30 de minute, sau până ce pâinea devine aurie și trece de testul scobitorii.
Lasă pâinea la racit 10 minute înainte de a o tăia.