Cotlete de miel cu chimichurri si cuscus

29 Apr 2016, Cristina Mazilu

Cand imi cade in mana o bucata foarte buna de carne, in general nu-mi vine sa-i fac nimic. De ce sa te pui de-a curmezisu’ cu marinade, condimente, rub-uri, reductii si panarame? Why mess it up? (Asta nu inseamna ca nu o fac uneori deseori, but just sayin’)

Asa ca atunci cand am pus pe masa cotletele astea de miel nu am facut altceva decat sa le tin putin in tigaia incinsa. Si la final le-am picurat un sos chimichurri care, dupa mintea mea, a echilibrat foarte bine gustul mielului. Langa am asezat cateva linguri de cuscus si toata treaba a fost gata in 15 minute.

INGREDIENTE

15 minute, 2 portii

      • 6 cotlete de miel
      • sare si piper proaspat rasnit

 

PENTRU SOSUL CHIMICHURRI

      • 1 mana de frunze de patrunjel
      • 1 mana de frunze de menta
      • 1/2 ceapa tocata marunt
      • 1/2 catel de usturoi tocat fin
      • 1 ardei iute
      • 60-80ml ulei de masline
      • putina zeama de lamaie, dupa gust
      • sare Maldon

 

PENTRU CUSCUS

    • 60g cuscus
    • apa clocotita
    • 1/2-1 lingurita de chimion
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Pregateste intai sosul chimichurri: intr-un bol pune ceapa, usturoiul si uleiul de masline. Toaca marunt frunzele de menta si patrunjel si ardeiul iute, apoi adauga-le in castron si amesteca bine. Lasa-le deoparte cat faci mielul ca sa isi imprumute din arome si adauga sare si zeama de lamaie, dupa, gust, exact inainte de a servi.

Pune cuscusul intr-un bol si acopera-l cu apa clocotita.

Incinge o tigaie unsa cu putin ulei de masline (eu am folosit tigaia de fonta) si cand e smoking hot adauga cotletele de miel. Nu le tine mai mult de 2 minute pe fiecare parte – vrei sa aiba o crusta misto, dar un interior roz si suculent. Scoate-le din tigaie si lasa-le pe o farfurie sa se odihneasca cateva minute, cat timp termini sosul si faci cuscusul.

Mai exact, iei cu furculita si amesteci in castronul cu cuscus, adaugand sare, piper si chimion. Poti chiar sa folosesti putin din sosul chimichurri (sau din uleiul acestuia) ca sa adauci a little zing la toata treaba.

Acum ca toate-s gata, pune cotletele pe o farfurie, tranteste niste cuscus alaturi, presara niste sos deasupra si nu uita de sticla de vin.

 

wine pairingRetetele pe baza de miel sunt, in general, cele mai wine-friendly out there, asa ca daca alegi unul rosu, sec si bun e destul de greu sa dai gres. Totusi, lucrurile devin interesante daca intri putin in detaliu – cum si cat de mult gatesti carnea si daca folosesti sau nu sosuri sau marinade.

Pentru reteta asta, avand in vedere ca chimchurri este usor picant si savoury, o alegere buna ar fi un vin mai ripe, cu accente de fructe dulci, dar si note mentolate. Din Romania – o Feteasca Neagra din Dealu Mare (de exemplu Monogram sau Guy de Poix, sau de prin alte parti – un Shiraz din Australia, Primitivo sau Zinfandel.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Teodora says:

    De curand am gustat pentru prima data chimochurri si am ramas cu dorinta de a invata sa il fac si eu. Now it shall be done! :)
    Paste fericit!

Comenteaza
Follow on Instagram