Humus cu rodii, sos de mentă și pătrunjel, și chipsuri din lipie

02 Nov 2016, Cristina Mazilu

Motivul pentru care nu cumpar niciodata humus gata facut este ca e super-super simplu de facut acasa. In plus, reteta e una pe care o poti adapta in tot felul de moduri, deci nici nu ajung sa ma plictisesc. Poti mixa humusul cu ierburi aromatice, legume proaspete sau coapte, poti sa-l condimentezi intr-o gramada de feluri, te poti juca cu proportia de tahina, sau chiar poti inlocui boabele de naut cu alte leguminoase (linte, fasole, bob, mazare etc) si poti improviza cu toppingurile. Cum s-a intamplat mai jos
 
INGREDIENTE
15 minute, 8 portii
 
PENTRU HUMUS

    • 2 conserve de naut (aproximativ 500g in total)
    • 4 linguri sos tahina
    • 3 catei de usturoi
    • 2 lingurite de chimion
    • 5 linguri de ulei de masline extravirgin
    • sucul de la 1 lamaie si jumatate
    •  
      PENTRU SOSUL MENTA SI PATRUNJEL

    • 4 linguri de ulei de masline extravirgin
    • frunzele de la o legatura mica de patrunjel (aprox. 10-12g)
    • frunzele de la o legatura mica de menta (aprox. 10-12g)
    • sucul de la jumatate de lamaie
    • 1 ardei iute verde, curatat de seminte
    •  
      PENTRU CHIPSURILE DIN LIPIE

    • 1 lingura ulei de masline
    • 1 lingurita chimion
    • 1 lingurita sumac
    • 4 lipii libaneze
    •  
      PENTRU SERVIT

    • semintele de la o rodie de marime medie (aprox. 100g)
    • 2 linguri muguri de pin, usor prajite

 

Folosind un blender vertical sau un robot de bucatarie, amesteca toate ingredientele pentru humus, adaugand 50ml de apa pentru o consistenta mai moale. Cand obtii o pasta omogena, adauga sare dupa gust si zeama de lamaie, daca ti se pare ca mai e nevoie.

Pentru sosul de menta si patrunjel, pune toate ingredientele intr-un chopper, blender sau robot de bucatarie si mixeaza pana cand acestea sunt tocate foarte marunt si bine amestecate.

Pentru chipsurile de lipie, incinge cuptorul la 200°C si taie lipiile in felii triunghiulare.

Intr-un castronel, amesteca uleiul de masline cu chimionul si sumacul si, folosind o pensula, unge o parte a fiecarei felii cu uleiul condimentat. Pune lipiile intr-o tava si da-le la cuptor timp de 5-7 minute, pana cand sunt rumene si crocante.

Pentru a asambla humusul, intinde-l pe o farfurie si picura deasupra sosul de menta si patrunjel. Presara apoi semintele de rodie si mugurii de pin si serveste impreuna cu lipiile crocante si condimentate.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. Teodora says:

    Am tot amanat sa pregatesc singura humus (il mananc doar la restaurant), dar cu reteta asta m-ai mobilizat. Poftesc atat de tare la combinatia asta, incat imi trebuie maxim. Revin cu impresii :D

  2. Blog D.D.D says:

    Arata demential! Niciodata n-am stiut cu ce as mai putea combina humusul. clar trebuie sa incerc reteta asta

  3. Ioana says:

    Intrebare: unde gasesc chimion? Caut de un car de ani si ..ioc.. Am mai facut reteta ta de humus si vreau sa incerc si varianta asta. Plus multe alte retete cu chimion si ma incurca rau ca nu gasesc.

    • Cristina Mazilu says:

      esti din bucuresti? se gaseste in mega image-urile mai mari, si sunt sigura ca si in alte hipermarketuri. incearca, de exemplu, si la raionul international, unde gasesti ingrediente din orientul mijlociu. daca nu, sigur intr-o bacanie arabeasca :-)

  4. Ioana says:

    O sa caut cand ajung in Bucuresti. Banuiam ca gasesc intr-un Mega Image concept store. In cel de aici nu gasesc. Iar bacanii arabesti nici atat:)). Multumesc!

Comenteaza
Follow on Instagram