Osso buco milanez

24 Oct 2010, Cristina Mazilu

E o tocana italiana delicioasa, cu bucati de carne de vitel, aromata cu dafin, cimbru, rozmarin, vin, care se serveste cu risotto milanez si gremolata.

Bucatilor de carne, bunica mea le-ar spune rasol, eu zic ca sunt niste felii sanatoase de picior de vitel, taiate pe latime. Le gasiti pe la supermarketuri (Real, Mega Image) – eu le-am cumparat de la Auchan. Patru la numar. Le-am sarat si piperat, apoi le-am tavalit prin faina.
Photobucket
Le-am si legat cu sfoara, ca sa nu se dezintegreze pe parcurs (3 ore pe foc mic could do that :p)Photobucket

Si le-am pus la rumenit intr-o tigaie in care am topit niste unt si am incins niste ulei de masline in completare. Cand au fost prajite pe toate partile, le-am pus de-o parte.

Photobucket
Si am pus la calit doua cepe, trei morcovi si o bucata de bacon (cam 200g) – toate taiate felii. Daca as fi gasit la supermarket o tulpina de telina (apio), as fi pus si asta :p
Photobucket
Cand legumele s-au muiat si baconul s-a rumenit, am adaugat 250ml de vin si le-am mai tinut pe foc 2-3 minute, sa se evapore alcoolul, apoi le-am pus intr-o oala, impreuna cu bucatile de carne.
Photobucket
Am adaugat 1 litru de supa de vita, o cutie de rosii taiate cuburi, un fir de rozmarin, cateva de cimbru, o capatana de usturoi taiata-n doua, doua frunze de dafin, am pus capacul si oala pe foc mic, iar trei ore nu mi-am batut capul cu ea.
Photobucket

In final a iesit o bunatate aromata si frageda, care a mers perfect cu risotto milanez si gremolata, ba chiar si un vin rosu.

Photobucket

PS – predecesor in osso buco, Florin m-a consiliat pe tot parcursul procesului, via IM :p
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (13)
  1. Florin says:

    so much coaching and no credits… :))))

  2. Mazi, ce fel de ata se foloseste la legatul preparatelor?
    Foarte bine arata mancarea; daca nu as fi dezghetat diverse, as fi tras o fuga la Real dupa cateva bucati de vita.

  3. Mazilique says:

    @LLAAVVIINNIIAA – o sfoara din bumbac cumparata din piata traian :p

  4. Oana says:

    Reteta originala e aici http://ricette.giallozafferano.it/Ossibuchi-alla-milanese.html
    Nu se pun: morcovi, dafin, telina etc. In cazul in care mai adaugi diverse, nu se mai numeste alla milanese. De la un batran bucatar italian am invatat ca sunt retete la care NU se schima/adauga nimic, sunt clasice. Pentru gremolata se foloseste coaja rasa de lamaie, fara partea alba (care e amara), patrunjel si foarte putin usturoi, cand pui prea mult deja schimba cu mult gustul original. Sunt sigura ca ti-a iesit foarte bun, eu fac din nou azi, am cumparat carnea ieri :))

  5. Mazilique says:

    @oana – ce-i drept, am cautat muuult o reteta clasica, dar pentru ca erau prea multe surse si informatii, am facut un mix :D in final, mi-a iesit mai bun decat cel mancat la Roma, deci una peste alta – bun :)

  6. Joaninha says:

    Arata foarte bine, ca de obicei. Iti citesc blogul fie pentru a gasi inspiratie cand nu mai stiu ce sa incerc nou, fie pur si simplu de placere.
    Felicitari ! :-)

  7. ela says:

    F frumos. Osso buco a fost una dintre primele retete la care m-am uitat absurd de mult pe internet. Bine, nu pt research ci asa la poze :). Peameal bacon si istoria lui sunt interesante. Acum in loc de peas se foloseste malai.
    http://www.youtube.com/watch?v=SQgHAfdp4XE
    Asta din piata de origine.
    Si in afara de cacoa Green&Blacks as vrea sa iti zic de revista asta http://www.saveur.com care alege frumos si sa gateasca si de prin bloguri. Ce mi-a atras atentia – “Spicy Guinness Mustard”. Brown mustard se gaseste la “www.lareserve.biz” binenteles la pret dublu ca in afara. Incerc sa fac eu spicy mixes si pt ca ies si mai bine si sunt si mai “curate”. Am dezhidratat ardei si, desi mi s-a zis initial ca e inutil, apoi a avut succes. Are cu totul alta structura decat daca este “de cumparat” sau uscat la soare. Pt ardei usturat recomand manusi ca iti intra peste tot si, asa cum stim, se activeaza la caldura si doare si a doua zi. daaa cam atat

  8. pansy says:

    milanez ,nemilanez e clar ceva foarte bun.fiind adepta modernitatii si a vaselor care permit gatirea ca pe vremuri(adica 3 ore cazul tau,cand se gatea pe soba de lemne),am s-o incerc si am sa-ti spun ce si cum.am mancat in italia,la o carciuma in milano si intr-adevar nu era nici un morcov sau telina.dar am si aflat ca e o reteta adoptata si deci cu diferente de diverse regiuni ale italiei.

  9. Mada says:

    in ce fel de vas il lasi trei ore la fiert? si e musai trei ore? thanx

  10. Mazilique says:

    @mada – l-am lasat la fiert intr-o oala (de ciorba, de ex :p). trebuie 3 ore pentru ca vre carnea fraged-frageda :)

  11. Anonymous says:

    se face un fond de verdure macinate :ceapa,morcov si tulpina de telina(sedano).find macinate nu se vad.sunt bucatar profesionist am lucrat la cortina d`ampezzo 6 ani.oricum important e sa fie bun:-)

  12. Anonymous says:

    Ce legume taiate gigant! Asta este osso buco varianta romaneasca. Preparatul trebuie sa arate ca aici:

    http://ricette.giallozafferano.it/Ossibuchi-alla-milanese.html

Comenteaza
Follow on Instagram