Tartă cu Roquefort, nuci și ceapă roșie

04 Mar 2020, Misha

Oricât de ciudat ar putea să pară la prima vedere, cred că cel mai mult în bucătărie îmi place să fac tarte și plăcinte, chiar dacă trebuie să le dedic mai mult timp. Iubesc mirosul de aluat cu unt, modelarea lui, partea în care mă gândesc la combinațiile pentru umpluturi dulci și sărate. Îmi place chiar și timpul în care aștept să iasă de la cuptor, mi se pare că este mai special (nu mă întrebați de ce, pur și simplu așa funcționează la mine), decât dacă aș aștepta după o tocană slow cooked, de exemplu.

În cazul de față, totul a pornit de la un excedent de brânză în frigiderul de la Mazilique Studio, o poftă de tartă cu ceapă caramelizată și dorința de a testa o rețetă nouă pentru blog.

Le-am rezolvat pe toate cele de mai sus și ne-a plăcut foarte mult rezultatul. Chiar dacă am folosit mai multe tipuri de brânzeturi, am ales să-i dau titlul de tartă cu Roquefort deoarece acesta îi dă gustul cel mai pregnant.

Am doar un singur regret – că nu am folosit mai multă ceapă roșie, dar mă voi ocupa data viitoare de acest aspect. Așa că, dacă vă place ceapa dulce caramelizată, puteți să mai adaugați cu încredere încă una, în plus față de ingredientele de mai jos.

INGREDIENTE

1 quiche de cca. 8 felii, 1 oră și 20 de minute

  • PENTRU BLAT
  • 280g făină
  • 140g unt rece, cu minim 80% grăsime
  • 150ml apă rece
  • PENTRU UMPLUTURĂ
  • 2 cepe roșii medii ( aprox 200g)
  • 40g unt
  • 80g brânză maturată (eu am folosit Comté pentru că are o aromă care duce mai mult spre nucă, dar poți să folosești și Gruyère, Cheddar sau Gouda)
  • 40g Brie
  • 70g Roquefort
  • 50g nuci tocate
  • 3 ouă
  • 150ml lapte cu peste 3% grăsime
  • sare și piper proaspăt râșnit, după gust

Pregătește și coace crusta tartei ca aici. Eu am folosit o formă de tartă cu baza detașabilă și diametrul de 26 cm.

Taie cepele în două, apoi în felii subțiri. Într-o tigaie încăpătoare, topește untul și călește cepele timp de aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când, până ce ceapa se înmoaie și devine lipicioasă.

Încinge cuptorul la 200°C.

Dă prin răzătoare brânza maturată și brânza Brie (a mea a fost super rece de la frigider, dar dacă a ta e prea moale – fărâmițeaz-o). Pune ambele tipuri de brânză într-un bol și amestecă. Fărâmițează grosier brânză Roquefort și pune-o într-un bol separat.

Într-un castron încăpător amestecă cu un tel ouăle și laptele, împreună cu sare și piper. Adaugă cele 2 tipuri de brânză combinate, ceapa prăjită, nucile toacate. În acest punct, o să te ajute mai mult o spatulă sau o lingură să le amesteci. Pune și brânza Roquefort și mai amestecă puțin, astfel încât să fie omogenizate toate ingredientele.

Transferă compoziția în crusta de tartă precoaptă și dă-o la cuptorul încins pentru aproximativ 35-40 de minute. La final, tarta trebuie să fie bine rumenită.

Las-o la răcit timp de ce puțin 20 de minute înainte de a o felia. Tarta se păstrează foarte bine de pe-o zi pe alta, așa că o poți pregăti din timp pentru o cină sau o petrecere.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram