5 idei pentru grătar acasă

18 Jun 2019, Cristina Mazilu

M-am întors ieri din teambuilding-ul în Sicilia nu doar cu tolba plină de fistic de Bronte și urme de gelato pe rochie, cât și cu o listă luuungă de feluri de mâncare care m-au inspirat și pe care mi le doresc să le recreez în bucătăria de la Mazilique Studio.

Dar până să îmi reintru în ritmul obișnuit, am vrut să prelungesc puțin starea de vacanță cu niște feluri lejere, cu multe legume și brânză la grătar. Așa că am profitat de prânzul de azi și am combinat o vizită în Obor cu încinsul unui grătar de fontă pe plita cu inducție (pentru că nu mi-e mereu la îndemână un Green Egg și o grădină, la nevoie merge și grătarul indoor la tigaie).

1. Vinete la grătar cu busuioc, usturoi și brânză

INGREDIENTE

6 minute, 2 porții

1 vânătă

50ml ulei de măsline

2 căței de usturoi

10 frunze frunze de busuioc

1 pachet Delicii Calde – mix de brânzeturi la grătar, de la Hochland

sare și piper proaspăt râșnit

Îndepărtează cotorul vinetei și apoi tai-o în felii pe lungime. Presară sare pe fiecare felie în parte si lasă-le la scurs într-o sită pentru 30 de minute.

În pachetul cu brânză vei găsi două bucăți – taie-le în două, transversal, apoi fiecare bucată în jumătate, astfel încât să obții bucăți dreptunghiulare.

Încinge grătarul și unge bine vinetele cu ulei, pe toate părțile, la fel și brânza.

Când grătarul s-a încins, așază feliile de vânătă și de brânză pe acesta și gătește-le 3-4 minute pe fiecare parte, până ce se rumenesc.

Scoate-le într-un bol și așază, alternativ, felii de vânătă, de brânză, de usturoi și frunze de busuioc. Presară cu extra ulei de măsline și lasă-le deoparte 20 de minute înainte de a le servi, pentru ca aromele să se dezvolte și să se îmbine mai bine.

2. Lipii la grătar cu sos de roșii zdrobite, capere și brânză

INGREDIENTE

6 minute, 4 bucăți

2 lipii

4 rosii cherry

1 lingură de ulei de masline

1 linguriță de capere

1 cățel de usturoi

1 pachet Delicii Calde – mix de brânzeturi la grătar, de la Hochland

sare și piper proaspăt râșnit

Curăță roșiile de coajă, taie-le în cuburi și zdrobește-le împreună cu un vârf de sare. Nu e nevoie să obții un sos fin, ci doar suficient de lichid cât să-l întinzi pe pâine.

Toacă grosier caperele, taie cățelul de usturoi în două și lipiile în jumătăți, la fel și bucățile de brânză.

Încinge grătarul, unge lipiile și brânza cu uleiul de măsline și pune-le pe grill timp de 3-4 minute, până ce se rumenesc pe toate părțile.

Ia-le de pe foc, freacă feliile de lipie cu partea tăiată a usturoiului și apoi unge-le cu sosul de roșii. Presară deasupra caperele tocate și așază câte o bucată de brânză.

3. Andive la grătar cu sos de ton

INGREDIENTE

10 minute, 2-4 porții

1 andivă

70g ton in ulei de măsline

80g iaurt

2 lingurițe muștar Dijon

1 șalotă

5g pătrunjel

½ lingură zeamă de lămâie

2 linguri ulei de măsline

1 linguriță fulgi de ardei iute

Pune în vasul unui chopper sau al unui blender tonul, uleiul, iaurtul, muștarul, frunzele de pătrunjel, șalota tăiată în bucăți, zeama de lamaie, 1 lingură de ulei de măsline, puțină sare și piper și mixează până ce obții un sos.

Desparte andiva în frunze și amestecă-le cu lingura rămasă de ulei de măsline. Încinge grătarul și pune frunzele timp de 1 minut pe fiecare parte (nu mai mult, pentru că se vor muia prea tare).

Ia-le de pe grătar, așază-le pe un platou și picură deasupra o parte din sosul de ton. Presară puțin pătrunjel tocat și fulgii de ardei iute. Servește împreună cu extra sos de ton.

4. Ardei la grătar, umplut cu cușcuș

INGREDIENTE

20 minute, 4 ardei

2 ardei grași rosii

100g cușcuș

30g stafide

1 linguriță de chimion

30ml ulei de măsline

coaja de la 1 lămâie

1 lingură zeamă de lămâie

5g frunze de pătrunjel

5g frunze de mentă

sare și piper proaspăt râșnit

1 pachet Delicii Calde – mix de brânzeturi la grătar, de la Hochland

Într-un bol, pune cușcușul împreună cu stafidele. Toarnă deasupra apă fierbinte, cât să-l acopere. Pune bolului un tocător sau o farfurie și lasă cușcușul să se hidrateze timp de 10-15 minute.

Între timp, toacă pătrunjelul și menta. Taie ardeii în două și curăță-i de cotor și nervuri. Încearcă să păstrezi cât mai mult din cotorul ardeiului pentru a-i manevra mai ușor, atât pe grătar, cât și la umplere.

Încinge grătarul. Taie brânza în cubulețe și unge-o cu puțin ulei de măsline – la fel procedează și cu jumătățile de ardei.

Când grătarul s-a încins, așază ardeii și brânza și gătește-le până ce se rumenesc, după care ia-le de pe foc.

Cu ajutorul unei furculițe, amestecă bine în cușcuș pentru a-l aera. Adaugă 2 linguri de ulei de măsline, zeama de lămâie, menta, pătrunjelul, chimionul, sare și piper, apoi amestecă.

Pune ardeii pe un platou și umple-i cu mixul de cușcuș. Așază deasupra cubulețele de brânză la grătar și presară coaja de lămâie.

5. Salată de rucola cu roșii, nuci și brânză la grătar

INGREDIENTE

10 minute, 2-5 porții

70g rucola

300g rosii cherry

60g nuci

40g rosii uscate

1 lingură de cremă de oțet balsamic

2 linguri de ulei de măsline

1 pachet Delicii Calde – mix de brânzeturi la grătar, de la Hochland

sare și piper proaspăt râșnit

Spală și usucă rucola. Taie roșiile cherry și roșiile uscate în jumătăți. Toacă nuca grosier.

Încinge grătarul. Taie brânza în felii subțiri și unge-o cu puțin ulei de măsline. Pune-o apoi pe grătar și gătește-o timp de 3-4 minute, până ce se rumenește.

Pune rucola într-un castron împreună cu cele două tipuri de roșii, nuca și brânza la grătar. Adaugă sare, piper și uleiul de măsline. Amestecă, apoi presară deasupra crema de oțet balsamic.

***

Delicii Calde este o colecție de brânzeturi create special pentru grătar – brânza nu curge, nu se lipește și tigaia rămâne curată. Sunt disponibile două variante, Camembert la Gratar și Mix de brânzeturi la Grătar (Emmentaler, brânză proaspătă de vaci și mozzarella).

Pentru alte rețete cu acestea, stați cu ochii pe contul de Instagram și pe pagina de Facebook Mazilique ;-) 


S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Elena says:

    Multumesc mult pentru idei :)

  2. Elena says:

    Multumesc mult pentru idei ;)

  3. Bianca says:

    Imi place blog-ul tau, sa postezi mai des :D

Comenteaza
Follow on Instagram