Chez Mazilique

Mămăligă (à la domnu-tata-lu’-Mazi)

Da, mamaliga. Adevărată, simplă şi cinstită, cum se face in Moldova. De-a lungul timpului, mai ales pe vremea cand mancam doar in cârciumi, am avut parte de niste scursuri moi si anemice de nici nu vreau sa-mi amintesc. De asemenea, multi prieteni au incercat sa-mi explice ca ei sunt superman si fac mamaliga in 3 minute. Total gresit – pentru mine, mamaliga e doar aia facuta in ceaun, fiarta bine, tare si indesata de-o tai cu aţa (nu că am mai face asta, dar am putea..). Si chiar daca am fost impresionata de polenta cu mascarpone si spanac cu care m-a rasfatat Ioana, de mamaliga-terina cu legume a lui Cookie si de cea pe care mi-a facut-o odată Gabi, de-am mancat din ea trei zile, niciuna n-o depaseste pe-a lu’ tata. Asa sa stiti :))

Asa ca, la insistentele lui, I give you adevarata, unica, inegalabila mamaliga de Moldova :)). Citez din poveţele părinteşti:

Axiome:
– mamaliga se face in ceaun, nici vorba de improvizatii (cratita, ibric, oala etc)
– mamaliga e cu atat mai buna cu cat ii alocam timp (aproximativ o ora)
– faina ideala de folosit e un amestec de faina grisata cu cea macinata natural (se gaseste si in comert)
Cum se face:
– se pune la fiert apa, cate o cana pentru fiecare gura flamanda
– se adauga sare apreciind dupa numarul de cani
– se asteapta pana cand fierbe apa
– se adauga malai cu mare grija mestecand in acelasi timp.

Acesta este momentul cel mai important al retetei. De ce? Daca nu se amesteca se pot forma cocolase si va trebui sa le eliminam la fina, mestecand.
Daca punem prea multa faina nu e bine deloc, practic se compromite reteta nelasand posibilitatea malaiului sa fiarba.
Atentie – se pune faina oprindu-ne intotdeauna mai devreme decat am crede, deoarece malaiul se umfla intr-un minut si trebuie sa ramana semifluid ca sa fiarba. Deci, e indicat sa punem mai putin malai.
– asteptam si mai putem adauga pana la o consistenta care sa permita fierberea
– se lasa sa fiarba 10-20 de minute, dupa care se presara pe deasupra faina, intr-un strat consistent. aceasta faina se va coace fara apa
– dupa inca 10-20 de minute te apuci si mesteci mamaliga, tot cam atata timp. se obtine o mamaliga cu atat mai vartoasa cu cat insistam sa o tinem pe foc la mestecat
– cand hotaram sa ne oprim, luam lingura sau facaletul si-l muiem in apa modeland mamaliga, indepartand-o de peretii ceaunului
-se rastoarna mamaliga imediat ce o ridicam de pe foc, atunci se va desprinde usor de pa ceaun si va cadea pe fundul din lemn sau pe o farfurie intinsa. Ce ar mai fi de adaugat e ca, pe langa minunata mamaliga de Moldova, exista si fantasticul bors de cartofi de aceeasi provenienta, pe care-l face doamna-mama-lu’-Mazi, aromat cu patrunjel si leustean – un vis. Trebuie neaparat mentionat acest aspect pentru ca, intr-un interviu* acordat site-ului Dietetik, copilul nerecunoscator a uitat sa zica ca de fapt borsul e teh shit – fara mamaliga mai putem trai, ca avem carbohidrati si sub forma de paine neagra cu coaja groasa yumm slurp, dar fara bors de cartofi.. nush ce sa spun…

Acum ca mi-am rezolvat si problemele de familie in public, pot sa dorm linistita :))

*recitind acum articolul, imi e foarte clar ca bat campii ca un elefant scapat pe islazul cu lucerna, asa ca don’t bother pointing that out, thank you :) si-i multumesc Andreei ca a editat cu rabdare aberatiile.

  1. Cristi says:

    Din pacate, cu toti strainii cu care am tot vorbit, nici unul nu stia si nu credea ca in Romania se face mamaliga.
    Cei care stiu de polenta stiu doar ca e un preparat 100% specific DOAR Italiei si atit :( .
    Si Ramsey, Oliver si restul chefilor mari cred ca au acelasi gind – ideea e ca n-avem, din pacate, o bucatarie prea stralucita, ci doar una care ne place unora dintre noi, foarte mult, ca sa nu zic ca in cultura bucatariilor mondiale, cea romaneasca este considerata nesanatoasa.
    Bine, romanii confunda mincarea gatita (deci “naturala” cum ar veni….) cu mincarea sanatoasa, pe cind nici vorba de asa ceva…
    Mamaliga ramine insa un preparat superb si inca un lucru: tot noi, romanii, ne incapatinam sa o mincam doar asa, mamaliga. Nu ne trece prin cap sa facem biscuiti din ea, plus alte si alte preparate.
    Despre restaurante……da, am nimerit si eu uneori peste niste chestii care semanau cu balegar de vaca :( .

  2. Rox says:

    Cum imi incep eu ziua salivand la mamaliga aia si visand la ciorba de cartofi langa….
    Mah baby loves the mamaliga!! Yupeee!! O sa gatesc mamaliga in fiecare zi :) Mi-am propus sa-i fortez pe sudisti sa manance mamaliga, sarmale, salata de vinete, zacusca si alte bunatati de pe la noi :D Mai trebuie doar sa invat sa fac ciorbe ca nu prea le am. BTW, poate-mi dai si mie reteta ciorbei de cartofi ‘ca-la-mama’

  3. Mazilique says:

    @cristi – nu cred ca e de mirare ca cei mai multi cred asta, in mare parte pentru ca bucataria italiana este una de traditie, recunoscuta la nivel international. plus ca polenta se face de pe vremea romanilor, deci cam au si dreptate :)
    cat despre perceptia asta a romanilor vizavi de mancarea gatita = mancare sanatoasa, e din cauza lipsei de educatie. as simple (and sad) as that :(

    @rox – n-am facut ciorba-n viata mea :)) da’ o convocam si pe doamna-mama-lu’-mazi la un guest post si aflam care-i treaba si cu borsul =))

  4. Rin Tin Tin says:

    Oh, Mazi, Moldova..:) Acum se explica multe.

  5. Mazilique says:

    @rin tin tin – adica? :)) simt o urma de remarca tendentioasa sau.. ? :p

  6. c1ufulete says:

    Ieri, facand un top, vreau sa iti zic ca am constat ca blog-ul tau este in top 5 al site-urile pe care le accesez cum deschid laptopu:P

  7. Mazilique says:

    @c1ufulete – oooh, i feel as cool as google!

  8. plohotnuke says:

    AAAAAAAAAAAA!!! nu, deci NU TREBUIA sa imi dai cookie-ul ala!!! acum balesc non stop cu gandul la ea. it was like perfect. deci gest extrem de apreciabil! foarte, daaa, foarteee! :X cookieeee @-)

  9. Sim Filip says:

    Nu stiu cati exact te contrazic cu mamaliga, da’ vin si eu de partea ta: cam asa is si indicatiile de la mama mea (tot o moldoveanca)in ceea ce priveste lunga si dureroasa facere a mamaligii. Evident, cu tot cu ele, mie imi iese cruda sau biscuite :-j

  10. Mazilique says:

    @plohotnuke – bwahahaha! i can haz purrfection, yes!

    @sim filip – adevarul e ca mamaliga asta e printre putinele chestii care nu mi-au iesit niciodata asa cum stiu eu ca trebuie. dar de aia am pus-o, acu’ stiu unde sa ma uit pentru indicatii :))

  11. Lola says:

    Se spune ca nu esti buna de maritat pana nu stii sa faci mamaliga. :))

    Azi ploua, bate vantul si e frig (daca ar fi fost cateva grade mai putin ar fi nins) si am venit acasa cu o pofta de “comfort food”. Si desi mai aveam o portiuta de pui cu ceapa si prune (yummy! thanks :) ), mi-am tras o portie de mamaliga pe care am impartit-o in 2: o parte cu ou ochi si una cu smantana (si, marturisesc, un pic de tot de unt).
    In anumite momente, mamaliga rules!

    Acum, o sa-ti zic si eu un mic secret care l-am invatat la mult timp dupa ce m-am maritat :P
    Pune malaiul in apa rece si sarata si nu va face cocoloase – garantat! si nu-i schimba gustul, textura, nimic.
    Nu ma bag la cantitati pentru ca realmente nu masor – multumita lui taica-meu care era mamaligaros, am invatat acum un secol sa fac mamaliga. Dar pontul cu malaiul in apa rece e genial ;)

  12. Lola says:

    Ah, am uitat: am facut si eu ciorba de cartofi si i-am facut si poza in ideea ca o sa postez la un moment dat reteta, desi nu-i mare filozofie. Astept sa comparam retetele :)

  13. Dana J. says:

    Mai da frumoasa mamaliguta ai facut!
    Tot zic ca oi face si io una de aia buna de taiat cu ata dar cred ca au sa se uite copchii mei la mine ca urs. Si io mananc mamaliga cu orice aproape. Si mama ce buna e dimineata cu un doua ochiuri de ou cateva feliute de carnati afumati un picut de costita, branza de oaie si smantana….Mai imi trag cate un breakfast de asta de sta matzu-n coada. Na asta da country breakfast! Copiii mei cei mai mici nu au pus piciorul inca in RO dar si ei stiu ce-i mamaliga. Si la noi acasa nu se cheama polenta. Merge cam asa…
    What’s for dinner? Roasted chicken. Yummm, what did you make with it? Mamaliga. Yes, yes, yes, mamaliga!!!
    Si un bors de cartofi cu leustean suna tare bine…

  14. Mazilique says:

    @dana j – e divin!

  15. Florin says:

    Extraordinar, e exact metoda dupa care o face si mamaia mea, tot din Moldova, Vrancea mai precis!

    Ma tem malaiul ala mai brut e pe cale de disparitie odata cu metodele astea mai rapide date de malaiul grisat & stuff… si cu el si mamaliga asta veritabila.

  16. clujissima says:

    @ florin: n-a disparut, se gaseste sub numele de malai extra la toate colturile de super/hipermarket. nu-i ca ala de la moara de la mine din sat, da’ merge.

  17. Anonymous says:

    f misto; dar mamaliga nu e chiar asa veche prin Ieuropa, in orice caz nu de pe vremea romanilor, pentru ca porumbul a fost adus din America main dincoace oleaca.
    in rest, nu mi se pare normal din partea mea, sa citest blogu asta la 10 jumate noaptea si sa ma gandesc la mamaliga cu lapte. cine m-a pus!?

Insta Moments

Instagram has returned invalid data.