Chez Mazilique

Kisir / Bulgur cu rosii si rodii

De peste jumatate de an am reteta asta in plan. Doar ca lenea m-a chinuit putin (mai mult). Cand in final am reusit sa o execut, acum vreo 10 zile, am mancat trei portii in one sitting. Dupa care cel putin cate o portie pe zi. In fiecare zi. De exemplu, azi am mancat dimineata si m-am plimbat la birou cu o caserola dupa mine. Sper ca la un moment dat sa depasesc momentul si sa mai incerc si altceva, dar ZOMFG, ce bun e kisiru’ asta.

(Kisir e o chestie care se intampla in bucatariile turcesti, kurde si asiriene si are ca principale ingrediente  bulgur, pasta de rosii si patrunjel. La astea se adauga melasa de rodii, ceapa, usturoi, lamaie, plus ce-ti mai cade pe mana, precum si tot felul de condimente. Se mananca cald sau rece, ca salata ori meze.)

Pentru vreo patru portii generoase, eu am tocat marunt 2 cepe si le-am pus la calit intr-o tigaie incapatoare, cu 3 linguri de ulei de masline. Dupa vreo 5 minute, cand au devenit usor translucide, am adaugat 2 linguri de pasta de tomate, am amestecat cu o lingura de lemn, si-am mai last pe foc vreo 2 minute, dupa care am trantit 4 rosii taiate cubulete (daca aveti timp sa le scoateti pielita, ar fi ceva dragutz. da’ eu una nu ma mai complic :p). Am mai amestecat vreo 4 minute, dupa care am adaugat 150ml de apa si am adus amestecul la punctul de fierbere. Atunci am luat tigaia de pe foc si am turnat in ea 400g de bulgur fin (de gasit la bacaniile arabesti), care s-a umflat imediat ce am amestecat bine.

In continuare, am turnat peste toata treaba 2 linguri de melasa de rodii (se gaseste la Mega Image), sucul de la 1 lamaie, vreo 2 legaturi de patrunjel tocate marunt (merge si 1, dar eu prefer 3 :)), 1 lingura de chimion macinat, 3 catei de usturoi tocati fin, 1 ardei iute taiat marunt, sare si piper, eventual si cateva frunze de menta, plus semintele de la 1 rodie si un drizzle de ulei de masline extravirgin.

Pentru ca, cum spuneam, deja de prea mult timp experimentez cu kisirul, am facut o gramada de variantiuni: am adaugat cubulete de ardei si catravete, dukkah de la Nomu (tocmai am vazut ca au 50% reducere la orice produs cumparat online pana la 15 martie), mult mai mult patrunjel, muuuult mai mult ardei iute, ceapa verde taiata marunt. Din astea.

Intre timp, cat am scris postarea asta, am terminat si caserola adusa de acasa. Sunt foarte, foooarte curioasa cand o sa ma potolesc si mai ales daca o sa se lase cu bilete de avion la Istanbul, pentru ca, de cate ori am fost acolo, niciodata nu m-am impiedicat de-o farfurie cu kisir. Mare pacat).
Care va apucati sa faceti felul asta, let me know daca si voua v-a placut ffffff mult or I’m just crazy balamuc.

YOU MIGHT ALSO LIKE