Varză de Bruxelles cu caramel din miere și oțet de vin roșu

23 Jan 2020, Simona

Știu, sunt două categorii de oameni pe planeta asta – cei care iubesc varza de Bruxelles, și cei care nu o suportă. I know, așa că celor care tolerează această brassica, le doresc să se bucure de rețeta de mai jos, iar celor care nu – îi sfătuiesc măcar să o încerce, s-ar putea să aveți o supriză plăcută.

În altă ordine de idei, este o rețetă simplă, care este gata în mai puțin de 30 de minute, și merge de minune ca garnitură lângă: omlete cu bacon – mult bacon, orez, porc, salate cu brânză de capră, parmezan sau cheddar, cartofi sau cu orice ai chef să o combini. Noi am mancat-o ca atare și am fost foarte mulțumite.

INGREDIENTE

4 porții, 25 de minute

  • 500g varză de Bruxelles (în final vei obține 400g de varză curățată)
  • 40ml ulei de măsline
  • 60g miere (3 linguri)
  • 50ml oțet de vin roșu
  • 1 pinch de fulgi de ardei iute
  • 30g unt (2 linguri)
  • 2 fire de ceapă verde
  • 1 și 1/2 linguriță sare
  • piper proaspăt râșnit

Așază în partea de jos a cuptorului o tavă și încinge cuptorul la 230C°.

Cât cuptorul se încinge, curăță varza de cotoare și frunzele ofilite. Spală verzele și usucă-le cu un prosop de bucătarie apoi taie-le în jumătăți.

Pune jumătățile într-un bol împreună cu uleiul de măsline, 1 linguriță de sare și piper apoi amestecă bine.

Imediat ce cuptorul a atins temperatura potrivită, scoate tava și cu grijă așază verzele cu tăietura în jos.

Dă tava la cuptor pentru 15-20 de minute.

Între timp te poți ocupa de caramel.

Într-o crăticioară pune mierea, setează focul la temperatură medie spre mare, pune crăticoara pe foc, iar din punctul în care mierea începe să fiarbă, amestecă constant, micșorează focul la mic spre mediu și las-o 3 minute până capătă o culoare asemănătoare chihlimbarului. Nu vrei o culoare mai închisa pentru că înseamna că este prea arsă. În procesul de fierbere, mierea va bolborosi și va forma o spumă specifica, e în regulă, asta trebuie să se întâmple.

Când ai obținut culoarea optimă, oprește sursa de caldură, mută crăticioara de pe foc și adaugă oțetul și fulgii de ardei iute. Atunci când vei adăuga oțetul, mierea va bolborosi și se va umfla puțin. Amestecă energic apoi mută craticioara din nou pe foc (mediu), adaugă untul și 1/2 linguriță de sare. Amestecă constant și mai gătește sosul pentru 4-5 minute. În final trebuie să obții un lichid fin cu textura unui sirop.

Când timpul de coacere s-a scurs, varza ar trebui sa fie bine rumenită, ușor crocantă pe latura care s-a copt, dar nu arsă.

Transfera varza pe un platou, picură caramel din plin și presară ceapă verde tocată deasupra.

Șervet de in Soft Sand – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram