Chez Mazilique

Crostata cu gem de smochine

Probabil ca asta e cea mai simpla tarta pe care o puteam face – toate ingredientele erau la indemana. Si toata treaba costa doar vreo 10 minute de agitatie prin bucatarie, cat sa aduni urmatoarele:

crostata cu gem de smochine-1
INGREDIENTE

10 minute – prepararea, 10 minute la congelator, plus 30 de minute la cuptor, 6 portii

 

Intr-un bol amesteca faina cu sarea, adauga untul si amesteca repede, pana obtii o textura ca de firmituri (poti face asta si cu un mixer, da’ mie sincer deja imi e prea lene sa mai montez unul, cand pot face asta singura)

crostata cu gem de smochine-2

Adauga apa si amesteca pana ce aluatul se incheaga. Modeleaza-l intr-un disc si pune-l la frigider macar jumatate de ora (sau 10 minute la congelator, cum a fost cazul meu, care sincer deja nu mai aveam rabdare)

crostata cu gem de smochine-3

Scoate-l apoi de la rece, pune-l pe o suprafata pudrata cu faina si intinde-l intr-o foaie groasa de aproximativ 0,5cm.

crostata cu gem de smochine-4

Pune-l apoi intr-o forma mica de tarta (ideal cu fundul detasabil) si pastreaza resturile.

crostata cu gem de smochine-5

Umple crusta de tarta cu gemul.

crostata cu gem de smochine-6

Daca te tin nervii, din restul de aluat poti face niste fasii pe care sa le impletesti deasupra tartei. Daca nu ai rabdare pentru asa ceva (cazul de fata) – decupeaza din aluat cateva forme cu orice cookie cutter ai prin casa (sau un pahar pentru shot-uri de tequila will do just fine).

crostata cu gem de smochine-7

Asaza-le deasupra si…crostata cu gem de smochine-8

…da tarta la cuptorul incins la 180°C timp de aproximativ 30 de minute (sau pana ce aluatul e copt si rumenit).

Dupa care imi imaginez ca lucrurile devin clare, nu?

crostata cu gem de smochine-10

//

GIVEAWAY

Eu ma joc cu gemurile de la St. Dalfour deja de ceva timp (partea buna e ca nu au zahar adaugat), asa ca e momentul sa share it with the group: daca vreti sa experimentati cu un set de cinci sortimente (plus doua lingurite tres jolie, suficient de lungi, cat sa nu mai ramana nimic pe fundul borcanului)*, lasati-mi un comentariu in care imi spuneti in ce retete ati folosi gemul.

Astept raspunsurile voastre pana vineri, 4 decembrie, la ora 23:59. Castigatorul va fi ales random si anuntat sambata.

__________

* – giveaway-ul se expediaza doar pe teritoriul Romaniei

 

UPDATE: Si giveaway-ul merge la:

Screen Shot 2015-12-07 at 13.30.08

Andreea, astept un mail cu datele de contact :-)

  1. Lela says:

    Le folosesc cu drag pe toate de ceva timp – alese pe principiul ca nu au zahar si pot da si celui mic!My fave. este cel de capsuni si cel de porocale & ginger!
    La : clatite , tartine ( paine&lurpak& gem ) , prajitura cu gem si nuca , briose , negresa , iar mie ca-mi place tare mult combinatia dulce – sarat , la o felie de paine cu feta pe deasupra tuflesc si o lingurita de gem de capsuni!Yumiii!

  2. dush says:

    mmm. niste biscuitei d’aia plini de unt si lipiti cu dulceata. apoi prafuiti un pic cu un zahar si vanilie. Sau la niste cornulete cu nuca si gem. Sau de ce nu, la un gris cu lapte…of. atatea posibilitati si nici o urma de gem :))

  3. Lux says:

    La talentul meu extraordinar la gatit, l-as folosi pe paine, cu nuci :))

    Dar my sweet and kind flatmate gateste ceva mai bine si mai des, asa ca le-am folosi la clatite si diverse prajituri improvizate de ea. Nu ne merge cuptorul, asa ca improvizatia e la ea acasa atunci cand vrem ceva dulce.

    Multumim de cadouri!

  4. Laura says:

    Mmmm ce bune sunt. Eu acum as face niste clatite sau o rulada fina cu un gem acrisor. Mi-e pofta!

  5. ruxi says:

    Am folosit recent la o negresa de post – nu ca as posti dar imi place mult reteta respectiva. E mega simpla si gemul ii da o textura gooey geniala! Numai buna de luat cate-o bucata cand mai treci pe langa ea prin bucatarie :P
    As mai face reteta da s-a dus gemu’ …:)

  6. Irina says:

    La Linzer cookies, bineinteles :) za best of za best!

  7. Simona Vlad says:

    Simplu, pe paine calda cu unt!!!
    Sau mai complicat pe un Newyork Cheesecake. Either way, just perfect!

  8. Andreea says:

    retete? mancate direct pe paine prajita sambata si duminica dimineata, in pat, uitandu-ne la film si procrastinand de la treburi, drumuri si alte obligatii :)

  9. AlexandraD says:

    Mmm, ce bine arata! :) Gemuletele astea sunt grozave, le-am descoperit in DK si m-am indragostit de ele iremediabil. La ce le-am folosit si le-as mai folosi: rulada cu gem ( aceasta minune a stiintei, aceasta bunatate atat de la indemana de fiecare data cand mi-e pofta de dulce ), la clatite ( mai ales cea de cirese negre, yum ) si la mancat pe paine dimineata ( ca mi-ai facut pofta cu cea de portocale si ghimbir! ).

  10. Maria says:

    Clatite si vafe, clar! Sunt gravi si mananc dulceata/gem in cantitati aproape industriale, mai ales combinate cu clatite (sau variatiuni). By the way, inspirata de postarea ta de ieri, am cumparat aseara gem de la st dalfour cu ananas si mango – E foooooarte bun!

  11. Catalina says:

    L-as folosi peste felii de paine unse mai intai cu unt de arahide, pentru ca nu exista combinatie mai simpla si mai buna de-atat!

  12. Diana says:

    Eu le-as folosi pe biscuiti/paine integrala prajita, la micul dejun langa o cafea cu lapte. Sau in orez cu lapte. Sau poate il pune mama intr-o prajitura, amestecat cu nuca macinata. Sau poate fac eu reteta ta de tarta, seems easy enough. :) Great! Acum imi e foame din nou…

  13. Maria says:

    Sufleu cu orez….nomnomnom….
    Un strat orez cu lapte, un strat gem, un strat albus spuma si tot asa pana se termina ingredientele, apoi toata minunatia merge la cuptor.
    Mi-am facut pofta…

  14. Ioana says:

    As folosi gemul de zmeura & rodie langa o brownie ciocolatoasa extra dark.Gemul de afine sau cel de cirese negre l-as combina cu niste clatite dospite coapte pe plita, facute de mama prietenei mele la tara :D

  15. jasmine says:

    pai cred ca daca as castiga eu gemurile, in primul rand as incerca chiar reteta asta de tarta, pare yumilicious.
    mai apoi as face niste cornuri cu gem, din alea pufoase …mm…sau o rulada cu gem, iar preferatele mele clatite cu gem!

  16. Ploesteanu Andrada says:

    As face negrese cu fiecare sortiment!

  17. Roxana T says:

    Arata super tarta, oare ar merge cu unt de cocos in loc de unt normal?
    Recunosc ca nu am incercat inca aceasta gama de gemuri, deoarece mama este “provider-ul” nostru pentru minunatii la borcan, dar suna foarte bine, mai ales asta de smochine, nu cred sa fi gutsat vreodata (desi batoanele din pasta de smochine gustate in Grecia au fost bune-bune).
    Imi plac gemurile mai acrisoare, gen prune, caise – l-as folosi la o negresa sau ca umplutura pentru un pandispan.

  18. Mihaela says:

    Am deja o lista lunga de preparate la care sa folosesc gemurile astea delicioase. Nu stiu de ce, dar parca gemurile merg mai bine iarna, chiar si dimineata cu unt si o bagheta calda de la Pain plaisir :)
    Apoi as face multe deserturi: cu pere si gem de zmeura, tartele lui Jamie cu crema frangipane, budinca de vanilie cu gem deasupra….oh, si lista continua. O sa incerc si reteta postata de tine, iar gemul asta de smochine l-as pune si peste branza de capra, intr-un sendiv rapid ;)

  19. Well, as incepe cu biscuiti lipiti cu gem. As continua cu cateva clatite si as termina cu o prajitura-rulada cu gem si mascarpone.
    PS: My fav combo paine aburinda, unt si gem……..Delicios!

  20. Edina Sz. says:

    Cred ca as face o portie uriasa de clatite :X, apoi o portie din tarta asta, si daca mai ramane gem fac si o portie de orez cu lapte cu un strat de gem deasupra…

  21. Ioana says:

    Cu scones, of course!!! Scones proaspat scoase din cuptor cu unt (sau smantana cine prefera, eu prefer untul) si gem din asta de zici tu. Ma tem ca nu le-am incercat pana acum, so quick question: unde se gasesc gemurile astea in case I don’t win your giveaway (as I know I won’t..:(

  22. Elena says:

    Eu nu am apucat sa le folosesc la ceva! Le mananc imediat, de obicei stand in fata frigideruli, cu usa deschisa si atenta sa nu vina cineva si sa ma fac de ras ca sunt asa un haplea! :D

  23. rozinchina says:

    eu as face cookie bars dintr-un amestec de faina, ovaz, ulei de cocos & gem

  24. Raluca says:

    Cel mai probabil as incerca gemurile St. Dalfour intr-o combinatie dulce sarata cu crackersi picanti sau branzeturi de tot felul

  25. Huci Corina says:

    Nu le-am incercat nicodata dar cred ca ar merge sa le folosesc ca strat intr-un tort …sau deasupra pe ultimul blat si apoi sa pun o glazura ….

  26. Andreea Sirba says:

    Asemenea delicii as prefera sa le consum ca atare, alaturi de un croissant pufos. Si pentru ca nu au zahar, i-as da si fetitei mele, cu mare incredere.

  27. Codrina Cazacu says:

    Definitely la negresă sau simplu, pe pâine prăjită cu unt sărat și gem deasupra. Deja îmi plouă în gură!

  28. PE PÂINE!!!!!!! (as in franzelă de la Paul) yumm

  29. madeline says:

    Delicioooos! eu as folosi gemul asta intr-un swiss roll si as tranti si niste frisca pe acolo

  30. Cristina says:

    Cu siguranta la niste cornulete dinalea old-school cu untura de porc in aluat :D

  31. Pamy says:

    Le-as folosi la deserturi clasice care sunt pe gustul tuturor: orez in lapte, gris in lapte si clatite.
    Utilizand gemurile St. Dalfour le-as ridica la un alt nivel datorita combinatiilor de zmeura cu rodie si portocale cu ghimbir. Faptul ca nu au zahar adaugat reprezinta un mare plus.

  32. Roxana eftimie says:

    Waaaaa , nu au zahar? Sigur as executa o movila de clatite babyfriendly, si apoi o prajitura cu dulceata de caise si bezea , si nici tarta asta a ta nu suna rau ?…. Eu ma bucur ca sunt fara zahar am mai spus? Asa ii pot da si fetei fara remuscari

  33. Eliza says:

    So would you say no blind baking la aluatul asta in general?
    Adica pot sa procedez asa si daca aleg alte umpluturi?

  34. maria ene says:

    Buna! asa bunatati eu le-as folosi pe paine cu putin unt.

  35. Alina Codrean says:

    As face jam thumbprint cookies :) .

  36. Aurelia Dumitru says:

    Clatiteeeee!

  37. Alexandra_No says:

    Definitely, crostini avec branza de capra, prosciutto si pistrui de busuioc :)

  38. As prepara o negresa de post cu gem de cirese negre.Prajitura este foarte buna, ciocolatoasa, un pic umeda, destul de consistenta de la gem si fructe uscate, nucile ii dau nota finala…..

  39. Pe paine prajita cu unt, ce zici? Si-un pahar de lapte cald langa, cum imi dadea bunica.
    In cornulete cu gem pregatite ca surpriza pt consortul pofticios. El sigur le-ar manca cu clatite. Eu cu granola de casa si iaurt cremos, grecesc. In cea mai smechera prajitura a mamei, cea cu crema de unt si lamaie si gem de caise, as adapta-o. Cu friptura, mai zice el.

  40. Cristina Ionita says:

    As incerca toate combinatiile posibile in tarte, pe paine, pe biscuiti, in bomboane de ciocolata.

  41. Mihaela G says:

    L-as pune in aluatul de negresa, imi place vascozitatea delicioasa care se creeaza.

  42. Baltag Lacramioara says:

    CRED CA PRIMA DATA VOI FACE CLATITE, CA TOT E POST.. APOI NEGRESE.. si apoi le voi folosi la o prajitura cu branza ca si glazura, apoi ma voi inspira si din retele postate pe site-ul lor. :).. am atat de multe de facut cu ele …. ;)

  43. aura petrascu says:

    le-as folosi la mini fursecurile din seminte inspirate de reteta celor de la Green Kitchen Stories http://www.greenkitchenstories.com/jam-sunflower-thimbles/

  44. Catalin says:

    As folosi la clasicul New York cheese cake.

  45. Ambrosia says:

    Ahhh…le-as folosi incercand sa fac my granny’s best – minunata prajitura Ecatrrina Ciufulita. Este vorba despte cea mai delicioasa prajitura ever: cu nuca si gem (de preferinta de caise sau smochine)…si este – evident – super extra mega giga uber ciufulita!!.. :))

  46. Ambrosia says:

    Ahhh…le-as folosi incercand sa fac my granny’s best – minunata prajitura Ecaterina Ciufulita. Este vorba despte cea mai delicioasa prajitura ever: cu nuca si gem (de preferinta de caise sau smochine)…si este – evident – super extra mega giga uber ciufulita!!.. :))

  47. Cristiana says:

    Buna Mazi.
    Fiind insarcinata, ultima mea pofta este paine prajita neagra cu unt si gem si un ceai de fructe neindulcit. Dar as mai folosi gemul pentru crostata ca si tine caci am ramas cu amintirea celor mancate in Italia pe vremea cat am studiat acolo. Ah si pentru Lintzer sau cum ii spuneam noi pe vremea gradinitei prajitura cu coca rasa. O zi frumoasa

  48. Rox says:

    Fiind mare fan gemuri, le-as testa pe rand dupa cum urmeaza: paine proaspata cu unt si cu gem, apoi in clatite sau gogosi (daca se-ndura bunica sa faca bunatati de asta), crostate ca asta de mai sus pentru micul dejun. Si intr-un Sacher!!! Si poate m-as hotari sa fac aluat de croissant home made si as pune in fiecare croissant alt fel de gem, ca sa fie surpriza :)
    Nu in ultimul rand, le-as manca goale direct din borcan.

  49. Mary says:

    Le-as folosi la clatite sau as face o prajitura cu lamaie si gemul acela de portocale St. Dalfour.
    Le -as manca si ca atare :D Yum!

  50. Raluca Popa says:

    Mmmm, cred ca le-as manca simple sau in clatite, folosind linguritele tres jolie. :) Daca ar fi sa le pun intr-o reteta, ar fi urmatoarea: foaie cu cacao – gem – bezea cu nuca de cocos – foaie cu cacao. Apoi cuptor, iar deasupra – o glazura din galbenusurile ramase de la bezea, amestecate cu zahar si lamaie. Yum!

  51. Alina says:

    Cu ceva branza Brie, nu stiu de ce, gemul de smochine cred ca ar fi super.

  52. […] Scoate-l apoi de la rece, pune-l pe o suprafata pudrata cu faina si intinde-l intr-o foaie groasa de aproximativ 0,5cm. Pune-l apoi intr-o forma mica de tarta (ideal cu fundul detasabil) si pastreaza resturile. Umple crusta de tarta cu gemul. Daca te tin nervii, din restul de aluat poti face niste fasii pe care sa le impletesti deasupra tartei. Daca nu ai rabdare pentru asa ceva (cazul de fata) – decupeaza din aluat cateva forme cu orice cookie cutter ai prin casa (sau un pahar pentru shot-uri de tequila will do just fine). Da tarta la cuptorul incins la 180°C timp de aproximativ 30 de minute (sau pana ce aluatul e copt si rumenit). Dupa care imi imaginez ca lucrurile devin clare, nu?  Toţi paşii sunte detaliaţi pe mazilique.ro. […]

  53. […] sunt minunate, iar dacă se fac repede, cu atât mai bine. Mazilque.ro ne propune o reţetă simplă de tartă, pentru care avem nevoie, în mare parte, de unt, […]

  54. […] sunt minunate, iar dacă se fac repede, cu atât mai bine. Mazilque.ro ne propune o reţetă simplă de tartă, pentru care avem nevoie, în mare parte, de unt, faină […]

Insta Moments

  • Honey cookies 🍯🍪 hot from the oven at @mazilique_studio
  • Let’s get the party started 🎉🍾🎁
Maine @fashiondays sarbatoreste 8 ani, asa ca din seara aceasta da startul (in app si shop) reducerilor aniversare de pana la 70%! #HappyFashionDays!
  • Si saptamana asta am niste legume nerabdatoare care asteapta sa fie pregatite in cateva retete pe @bonduelle.ro #InstagramTakeOver
  • Happy Bday, little one year old Lumi! ☀️💛🍯
  • #Peanutbrittle - cel mai simplu și rapid cadou handmade la care m-am gândit anul asta. Rețeta pe blog și link în profil.
  • Xmas mode is on at @mazilique_studio - #lebkuchen recipe on the blog and link in profile • #gingerbread #xmasready #christmascookies #testkitchen #openkitchen #maziliquestudio
  • Peas, spice and everything nice. Stay tuned, pentru ca săptămâna asta (marți și joi) iau cu asalt pagina @bonduelle.ro, unde urmează sa postez o serie de rețete super simple și rapide 😉
  • #lentils and #chorizo #soup - recipe on the blog and link in profile
  • Do nothing. Then rest.