Creveti cu lime si ardei iute, cu linte beluga si dressing asiatic

15 Feb 2016, Cristina Mazilu

Probabil ca cea mai mare ironie a inceputului de an este ca, in eforturile mele de a-mi construi o bucatarie just so la studio, eu n-am mai gatit nimic in cea de acasa. Am mai trecut pe acolo pentru cate un pahar de vin, da’ partea cu oale si cratite chiar am sarit-o.

Asa ca inainte sa va plictisesc cu inca un update despre ostilitatile care se desfasoara la santier, am zis sa pun si ceva pe masa. Cum ar fi reteta de mai jos.

 

INGREDIENTE

35 de minute, 4 portii

        • 400g de creveti curatati
        • 2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si nervuri si tocati marunt
        • coaja rasa si zeama de la 1 lime
        • 2 catei de usturoi, zdrobiti
        • 2 linguri de ulei de masline
        • 200g de linte beluga (sau poti folosi linte puy) (cred ca ar merge si linte verde, dar in niciun caz cea rosie, pentru ca se dezintegreaza la fiert)
        • 1 legatura de coriandru, frunzele tocate

 

PENTRU DRESSING

        • 2 linguri de sos de soia
        • 1 lingura de miere
        • 1 lingura otet de orez
        • 2 linguri de seminte de susan, usor prajite

 

Intr-un bol, amesteca ardeiul iute cu coaja rasa si zeama de lime, usturoiul si uleiul, apoi adauga crevetii si amesteca pana se acopera cu marinada. Lasa-i la frigider 20 de minute, sa absoarba din arome.

Intre timp, pune lintea intr-o oala, adauga apa (aceasta trebuie sa depaseasca de doua ori nivelul lintei), si fierbe-o timp de 15-20 de minute, pana ce se inmoaie.

Prepara dressingul amestecand intr-un bol mic sosul de soia cu mierea, otetul si semintele de susan. Cand lintea e gata, scurge-o si pune-o intr-un castron, apoi toarna aproape tot dressingul deasupra, cat aceasta e inca fierbinte, si amesteca.

Incinge bine o tigaie, scoate crevetii din marinada si prajeste-i cate 1-2 minute pe fiecare parte, pana ce devin roz si se rumenesc putin. Toarna apoi deasupra marinada ramasa si adu-o la punctul de fierbere, lasand-o sa scada putin.

Presara o parte din coriandrul tocat peste linte si imparte-o in farfurii. Pune deasupra crevetii, restul de coriandru si stropeste cu cateva linguri din marinada fierbinte.

 

wine pairingUn vin alb mineral si acid, cum e Wagner Stempel Riesling Siefersheimer Prophyr 2013. (Probabil ca l-am mai mentionat o data, cand povesteam ceva de un ceviche. Asta pentru ca s-a potrivit la fix).

Daca vreti si alte recomandari discutabile de wine pairing, cititi aici.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Andreea says:

    crevetii sunt una din felurile mele favorite de mancare, iar reteta propusa de tine este absolut delicioasa, deoarece condimentele amplifica gustul crevetilor :)

  2. Teodora says:

    Tot dau refresh la blog sa vad daca a aparut reteta al carei preview l-am vazut pe facebook :D Pe aceasta cale te anunt ca e asteptata cu multa curiozitate

  3. Florina says:

    Prind curaj cu retetele tale caci chiar imi reusesc. :)

Comenteaza
Follow on Instagram