Supă de dovleac copt cu naut, suc de portocale și șofran

26 Jan 2021, Simona

Poate părea surprinzător sucul de portocale într-o supa, ce să mai spun despre sofran?! Însă cu puțin curaj, combinația de astăzi a fost cu succes, și s-a materializat într-o supă hrănitoare, ușor picantă și numai bună de încălzit în zile geroase sau ploioase.

INGREDIENTE

6 porții, 50 de minute

  • 1kg dovleac curățat
  • 80ml ulei de măsline
  • 2 cepe mari (300g) curățate și tocate mărunt
  • 1.1 litri supă de legume
  • 1 lingură de harissa (poți pune mai puțină dacă preferi mai nepicant)
  • 1/4 linguriță șofran
  • sucul unei portocale
  • 1 conservă de năut
  • 1 cățel de usturoi dat prin presă
  • 1 legătură de pătrunjel tocat
  • sare și piper

Încinge cuptorul la 220°C.

Eu am folosit funcția true fan. În cazul în care cuptorul tau nu are această funcție, îl poți seta pe grill, sau la o temperatură mai mare, dar scurtează timpul de coacere cu 5-10 minute, sau până ce dovleacul este rumenit și poate fi pătruns cu ușurință de o furculiță.

Taie dovealcul în cuburi și transferă-l pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Peste dovleac adaugă jumătate din cantitatea de ulei, sare și 1 linguriță de piper proaspăt râșnit, amestecă bine și dă tava la cuptor pentru 20-25 de minute.

Între timp încinge restul cantității de ulei într-o oală. Adaugă ceapa tocată mărunt, un praf de sare și gătește la foc mediu până când ceapa s-a înmuiat și s-a caramelizat foarte puțin, aproximativ 15-20 de minute.

Când ceapa este gata, adaugă pasta de harissa împreună cu șofranul și sucul de portocale. Amestecă, și gătește la foc mare pentru 1 minut. Adaugă supa de legume, și lasă totul să fiarbă pentru 2-3 minute. Când dovleacul este gata, transferă-l în oală, peste supă, adaugă boabele de năut, usturoiul dat prin presă, și mai fierbe totul 2 minute.

Adaugă sare și piper după gust, și desigur pătrunjelul tocat. Amestecă totul, și tot ce îți mai rămâne de facut este să ai puțină rabdare sa se răcească supa.

Desigur, dacă nu ai prin cămară o conservă de năut, o poți înlocui cu una de fasole, astfel vei obține o consisență și mai cremoasă, iar dacă nu ai suficinet dovleac, poți completa cu morcov, doar să îl tai în dimensiuni asemănatoare dovleacului, pentru a se coace uniform.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Dana says:

    Excelenta! Tocmai am făcut rețeta și a ieșit minunat de bună!

Comenteaza
Follow on Instagram