4 idei de salata cu ton
Probabil ca la multi dintre voi, ca si la mine de altfel, conserva de ton e un staple in bucatarie – intotdeauna ai cateva printr-un sertar, prin camara sau pe vreun raft, la indemana. Dar dupa ani si ani in care am epuizat pana la satietate combinatiile clasice in care am folosit-o, m-am gandit ca vara asta e un moment bun pentru noi experimente si variatiuni pe aceasta tema.
Asa ca am pregatit o serie de retete light & healthy in care am folosit tonul cum m-am priceput mai bine. Cele de mai jos au iesit preferatele din testarile pe care le-am facut in ultima perioada (cu o mentiune speciala pentru salata cu telina si nuci, my new favourite)
1. SALATA DE TON CU PATRUNJEL, RODIE SI LIPII AROMATE
INGREDIENTE
25-30 de minute, 2 portii
- 4 legaturi de patrunjel
- 1 rodie
- 2 lipii libaneze
- 1 lingurita chimion
- 1 conserva de ton RIO Mare in suc propriu
- 1 lingura melasa de rodii
- 1 mana de rosii cherry
- 4 fire de menta
- 2 linguri seminte de pin
- 3-4 linguri ulei de masline
- sucul de la jumatate de lamaie
- sare si piper proaspat rasnit
Taie lipiile in triunghiuri si asaza-le pe o tava de copt. Amesteca chimionul cu 2 linguri de ulei de masline si unge lipiile cu sosul astfel obtinut. Da lipiile la cuptorul incins la 200°C timp de 10 minute sau pana ce se rumenesc si devin crocante.
Cat timp acestea sunt la cuptor, pregateste restul ingredientelor. Incinge o tigaie si rumeneste putin semintele de pin. Curata rodia, spala si alege frunzele de patrunjel, apoi toaca-le marunt. Procedeaza la fel si cu frunzele de menta. Taie rosiile cherry in cubulete. Scurge conserva de ton.
Pune toate ingredientele intr-un bol incapator.
Amesteca folosind o furculita.
Serveste salata impreuna cu lipiile aromate.
2. SALATA CU TON, LEGUME COAPTE, ROSII SI BUSUIOC
INGREDIENTE
35-40 de minute, 2 portii
- 1 zucchini
- 1 vanata
- 2 ardei kapia copti, in otet (aproximativ 120-130g)
- 1 conserva de ton RIO Mare in ulei de masline (160g)
- 10 masline (eu am folosit un amestec de cateva soiuri)
- 10 rosii cherry
- sucul de la ½ de lamaie
- 1 mana de busuioc proaspat (aproximativ 10g)
- 150g naut fiert (poate sa fie si din conserva)
- 2 linguri ulei de masline extravirgin
- sare si piper proaspat rasnit
Incinge cuptorul la 200°C.
Spala si curata legumele, apoi taie rosiile in jumatati si ardeiul copt in felii. Busuiocul toaca-l marunt. Taie vanata si dovlecelul in cuburi, amesteca-le impreuna cu 2 linguri de ulei, sare si piper.
Da tava la cuptor timp de 25-30 de minute, pana cand acestea sunt moi si rumenite.
Dupa ce legumele s-au copt, asaza-le intr-o farfurie impreuna cu restul ingredientelor.
Amesteca bine si adauga completeaza cu ulei de masline (daca mai e nevoie), sucul de lamaie, sare si piper.
3. SALATA DE PASTE CU TON, MANGETOUT,
SPARANGHEL SI EDAMAME
INGREDIENTE
15-20 de minute, 2 portii
- 150g paste (eu am folosit casarecce siciliane)
- 3 conserve de ton RIO Mare in ulei de masline (240g in total)
- 150g edamame (pastai de soia) congelate (oricum nici nu gasesti altfel :-))
- 7 tije de sparanghel
- 70g mangetout
- 1 ardei gras rosu
- 2 linguri ulei de masline
- sucul de la ½ de lamaie
- sare si piper proaspat rasnit
Pune pastele la fiert intr-o oala cu apa sarata.
In alta craticioara, fierbe timp de 3 minute pastaile de edamame. Apoi scurge-le, trece-le printr-un jet de apa rece si scoate boabele din pastai.
Curata ardeiul si taie-l in bucati, la fel si tijele de sparanghel.
Incinge 1 lingura de ulei intr-o tigaie si caleste putin pastaile de mangetout si sparanghelul.
Pune pastele intr-un castron sau pe un platou incapator. Adauga legumele calite, tonul, ardeiul si boabele de soia.
Asezoneaza cu sare si piper (plus ulei si lamaie, daca ti se pare ca mai e nevoie) si amesteca bine, astfel incat sa se combine toate ingredientele
4. SALATA PICANTA CU TON, TELINA APIO,
CASTRAVETE SI NUCI
INGREDIENTE
10-15 minute, 2 portii
- 3 tulpini de telina apio (cu tot cu frunze)
- 1 castravete fabio (mediu)
- 1 conserva de ton RIO Mare in ulei de masline cu ardei iute (160g)
- 50g nuci
- 15g mix de seminte (eu am folosit un amestec de seminte de floarea soarelui, dovleac, in si susan)
- 3 cepe verzi
- 2 linguri ulei de masline
- 1 avocado ready to eat
- sucul de la ½ de lime
- sare si piper proaspat rasnit
Spala legumele, apoi curata ceapa verde, castravetele de coaja si pastreaza cateva dintre frunzele de telina.
Taie castravetele in doua bucati (pe lung), curata semintele din interior cu ajutorul unei lingurite, apoi taie fiecare bucata in felii. Feliaza si tijele de telina. Curata avocado si taie-l in cubulete. Toaca marunt ceapa verde, iar nucile – grosier.
Intr-un bol, pune tonul, legumele, nucile si semintele.
Adauga sare, piper, uleiul de masline, sucul de lamaie si amesteca bine. La final, decoreaza cu frunzele de telina ramase.
De unde gasesti edamame, fie ele si congelate?
am gasit la Mega Image Concept Store de la Piata Gemenii :-)
Am facut-o pe cea cu legume coapte! A fost de exceptie! Nu am nimerit eu textura legumelor (caci nu am scobit semintele de la zuchinni si am pus si prea multe legume) dar gustul a fost to dir for. La legume…mai incerc si data viitoare. Ador combinatiile pe care le ai in retete.
LA reteta a 2-a nu e prea clar ce se intampla cu rosiile. Si alea sunt legume, si din text inteleg ca se pun si alea la cuptor. Ceea ce nu prea cred.
intr-adevar, nu e suficient de explicit. cand spun “legumele”, ma refer la cele din propozitia anterioara – dovlecelul si vanata :-)