Tartă cu fructe de pădure (zmeură, mure, afine) în 6 feluri

07 Sep 2016, Cristina Mazilu

Aceasta este probabil una dintre cele mai folositoare retete pe care le poti avea in repertoriu. Inca nu am intalnit pe nimeni caruia sa nu-i placa tarta cu fructe de padure, mai ales ca poate veni in foarte multe variante, dintre care unele extrem de simplu si rapid de pregatit.

De exemplu: stiti cu ce e tarta de mai sus (besides the obvious?) Puteti ghici niste variante, sunt sigura, dar eu n-o sa va zic. Ce o sa va spun insa sunt 6 variante cu ce ar putea sa fie (si pe oricare o alegeti va fi awesome, promit).

Dar incepem cu aluatul (care poate fi la fel pentru toate), sa ne luam de-o grija.

ALUAT DE TARTA

Pentru o tarta mica, folositi cantitatile de mai jos (pentru una mare, le dublati – doh!)

INGREDIENTE

30-40 de minute, plus timpul de racire, 1 tarta

    • 125g faina
    • 25g zahar
    • 110g unt rece
    • 1 lingura de lapte rece (sau poti folosi apa)

Intr-un robot de bucatarie, mixeaza faina cu untul si zaharul, pana obtii o compozitie asemanatoare nisipului – ca niste firimituri. Adauga apa si mai amesteca putin, pana ce aluatul se incheaga. Modeleaza-l in forma de disc, inveleste-l in folie alimentara si da-l la frigider 30 de minute (sau vreo 10 in congelator).

Dupa ce ai scos aluatul de la frigider, intinde-l pe o suprafata pudrata usor cu faina si intinde-l folosind un sucitor (daca ti se pare greu de modelat, poti sa il pui direct in forma de tarta si sa-l intinzi cu mana astfel incat sa acopere toata suprafata si peretii tartei).

Transfera-l apoi intr-o forma de tarta cu baza detasabila si asaza-l apasand marginile cu varfurile degetelor. Ai sa vrei sa lasi marginile de aluat putin mai inalte decat tava de tarta, pentru ca aluatul se va retrage si va scadea la copt. (Daca cumva aluatul s-a incalzit prea tare in timp ce l-ai modelat, mai da tarta la congelator 5 minute).

Folosind o furculita, inteapa baza tartei de cateva ori. Gaurile astfel formate vor lasa aburul sa iasa usor si uniform, impiedicand baza tartei sa se umfle (si eventual sa crape la copt). Asaza deasupra o foaie de copt si toarna in tarta cateva maini de boabe de fasole – suficient de multe cat sa acopere si inaltimea peretilor tavii. Da tava la cuptorul incins la 180Cº timp de 15 minute, apoi scoate-o si inlatura boabele de fasole si foaia de copt (la fel de bine merge si orezul, de exemplu – dar e mai greu de adunat daca ti se intampla sa-l imprastii prin bucatarie cand vrei sa-l scoti la final. n-am patit eu, nu – mi-a zis o prietena).

(Ce-ai facut acum se cheama ca ai copt tarta “in orb”. Ai facut asta pentru a te asigura ca aluatul isi va mentine forma pe durata coacerii).

Da tarta din nou la cuptor timp de 15-20 de minute, sau pana ce crusta capata o culoare aramie si o consistenta de biscuit – trebuie sa fie gatita complet, pentru ca in etapele urmatoare nu mai urmeaza sa o mai dai la cuptor impreuna cu compozitia, ci doar sa o umpli. Dar inainte de asta, las-o sa se raceasca complet.

CU MASCARPONE

INGREDIENTE

extra 5 minute, 1 tarta

    • 1 cutie de mascarpone (aproximativ 250g)
    • 50g de zahar pudra
    • 1 lingura de rom si/sau 1 lingurita de extract de vanilie
    • aprox. 300g de fructe de padure: zmeura, mure, afine

Intr-un bol amesteca crema de branza mascarpone cu zaharul si romul/vanilia, folosind un tel (si o lingura merge). Asaza compozitia astfel obtinuta in coaja de tarta si niveleaza-o cu ajutorul unei linguri sau a unei spatule. Presara deasupra amestecul de fructe de padure. Daca vrei, la final o poti presara cu putin zahar pudra.

CU CREMA DE VANILIE

INGREDIENTE

15 minute, plus timpul de racire, 1 tarta

    • 250ml lapte
    • 1 lingura de zahar
    • bobitele din jumatate de pastaie de vanilie sau 1 lingura de extract de vanilie
    • 3 galbenusuri
    • 30g zahar
    • 20g amidon

Laptele se pune intr-o craticioara impreuna cu lingura de zahar si vanilia, pe foc mic.

Intr-un castron se amesteca cele trei galbenusuri cu zaharul si amidonul.

Cand laptele e aproape sa dea in clocot, se amesteca cu crema de galbenusuri si se pune inapoi pe foc, amestecand, pana ce capata o consistenta de crema. Se da apoi printr-o sita (ca sa fii sigur ca obtii o crema fina, fara cocoloase) si se lasa la racit. (Cel mai bine e sa racesti crema acoperindu-i suprafata cu o folie alimentara, ca sa nu faca pelicula mai deasupra).

Cand crema s-a racit, asaz-o in forma de tarta, niveleaz-o cu o lingura sau o spatula si presara deasupra fructele de padure.

CU GANACHE DE CIOCOLATA

INGREDIENTE

20 de minute, plus timpul de racire, 1 tarta

    • 100g ciocolata neagra
    • 100ml smantana pentru frisca
    • 1 lingura de bourbon (optional) (la mine nu e niciodata optional ;-))

Intr-o craticioara pune ciocolata in bucati mici impreuna cu smantana pentru frisca. Pune-le pe foc mediu si topeste ciocolata amestecand, pana ce obtii o crema fina. (In momentul acesta poti adauga bourbon-ul, ba chiar si un strop de extract de vanilie). Lasa ganache-ul sa se raceasca si sa se intareasca putin, dupa care intinde-l pe toata suprafata cojii de tarta si asaza deasupra fructele de padure.

CU CREMA DE LAMAIE (LEMON CURD)

INGREDIENTE

15 de minute, plus timpul de racire, 1 tarta

    • coaja rasa de la 4 lamai
    • 200ml suc de lamaie
    • 200g zahar
    • 4 oua
    • 4 galbenusuri (cu albusurile ramase poti face asta)
    • 180g unt

Intr-o craticioara, pune toate ingredientele, mai putin jumatate din cantitatea de unt, apoi asaz-o pe foc mediu.

Lasa untul sa se topeasca si zaharul sa se dizolve in zeama de lamaie, in timp ce amesteci cu un tel. (Da focul mai mic daca amestecul incepe sa se lipeasca de fundul cratitei).

Dupa ce compozitia se ingroasa si incepe sa fiarba, mai las-o 1 minut pe foc, amestecand, apoi ia cratita de pe foc. Adauga restul de unt si amesteca (untul se va topi rapid).

Pune crema astfel obtinuta intr-un castron. (Daca vrei sa obtii o crema foarte fina, trece-o inainte printr-o sita. Eu asa am facut). Acoper-o apoi cu folie alimentara (folia trebuie sa fie in contact cu crema, pentru a nu forma o pelicula. Pune castronul la pana ce se raceste crema, apoi intinde-o in crusta de tarta si presara fructele de padure deasupra.

CU IAURT GRECESC SI MIERE

INGREDIENTE

5 minute, 1 tarta

    • 250g iaurt grecesc
    • 1 lingura generoasa de miere

Amesteca iaurtul cu mierea, dupa care intinde-l pe toata suprafata cojii de tarta. Niveleaza-l cu o lingura sau o spatula si presara fructele de padure deasupra.

CU GEM DE CAPSUNI

Hai ca asta e chiar cea mai simpla din lume – doar unge toata suprafata cojii de tarta cu cateva linguri de gem de capsuni (sau zmeura), dupa care presara deasupra fructele de padure. BAM!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (17)
  1. Teodora says:

    Pana acum am facut variantele cu mascarpone, cu lemon curd si cu ganache de ciocolata. Marea mea dificultate e ca nu reusesc sa scot tarta din forma fara sa o fac praf pe la margini si asa se duce naibii tot feng shuiul :( Nu imi dau seama daca gresesc ceva la aluatul vietii sau doar sunt eu de o neindemanare ce merita un loc pe podium. Ai vreun pont salvator pentru problema mea estetica?

    • Cristina Mazilu says:

      In primul rand – forma e cu baza detasabila? Daca da – ai incercat sa o asezi pe o conserva si sa ii cobori apoi inelul? Si ai grija inainte de a face asta ca peretii tartei sa nu “imbrace” forma – caz in care ar trebui sa il tai putin inainte, ca sa nu se rupa (nu stiu daca am explicat coerent :-)))

    • Teodora says:

      Coerent, necoerent, am inteles ce vrei sa spui :))) Partea cu peretii am facut-o, dar n-am incercat metoda conserva. Multumesc mult pentru raspuns! Acum mi-am gasit de treaba sa fac tarta pentru a incerca tot ce mi-ai spus :D

  2. Florina says:

    Imi ploua in gura! Ma duc sa-mi iau portocale. Mie imi palce cu portocale.

  3. Andreea says:

    Maziluu cum trantesti fructele pe tarta cand ai de astea congelate ? Cum Tre sa le pregatesti inainte ? Pls help :-S

    • Cristina Mazilu says:

      pai nu fac cu din astea congelate tocmai pentru ca lasa multa apa apoi :-/

    • Barbu says:

      Andreea,totdeauna depinde de tava si ele cam trebuiesc unse sau pui hartie dedesubt apoi torni conpozitia! Focul nu trebuie tare.Fructele congelate le poti folosi sigur,dar pui peste ele gelatina.Unele secrete se “vand ” tare,tare greu!

    • Barbu says:

      Fructele le pui asa congelate si cat de repede poti {cateva minute) pui gelatina pregatita(inmuiata,foc ,racita..)cu lingura.Va avea un aspect deosebit.Coca de tarta trebuie sa fie tare cand o intinzi in tava, nu sa curga!Succes deplin.

  4. Buna!
    Cand pui aluatul in forma de tarta, cum este pregatita inainte forma? Unsa cu unt, cu folie alimentara, sau pur si simplu fara nimic pe suprafata ei?
    Daca am o forma cu diametrul 31 cm este suficient doar sa dublez cantitatile, sau trebuie marite mai mult?
    Multumesc mult!

  5. Andreea says:

    stii sa imi spui de ce oare, desi respect cantitatile si pun greutate peste aluat cand coc in orb, totusi aluatul de pe peretii formei se lasa tot in tava ? :(
    sa fie untul de vina, sa fie forma de tarta (am din aceea din silicon) …

    ma exaspereaza aluatul de tarta … pare asa simplu de facut si totusi e asa un stres pentru mine

    • Cristina Mazilu says:

      cand coci in orb – boabele (sau ce folosesti tu) pe care le pui in tava sunt doar pe baza acesteia? ar trebui umpluta bine-bine, cu varf daca vrei, ca sa preseze si peretii tartei

    • Andreea says:

      da, am umplut forma de tarta cu boabe de fasole, inclusiv peretii. tind sa cred ca e forma de vina, incerc weekendul asta cu o alta forma de tarta :)

  6. Cristina Mazilu says:

    tin pumnii!

  7. Diana says:

    Ce diametru are forma ta de tarta?

Raspunde la Teodora
Follow on Instagram