Tocana de legume “vezi ca ti se strica-n frigider”
10 Aug 2010, Cristina Mazilu
Mi se intampla sa ajung la piata si/sau la supermarket cu planuri mari, si atunci cumpar din toate cate un pic, cu ganduri mari: sa fac pui nu stiu de care, legume nu stiu cum, sa marinez nu stiu ce, sa… diverse. Evident ca socoteala nu se potriveste pentru ca intr-o zi mananc in oras, in alta ajung prea tarziu acasa si alta data mi-e lene. Asa ca ma trezesc cu plase de cumparaturi care risca sa fie aruncate. Cred ca pe mai toti ii enverveaza situatia asta – practic arunci bani la gunoi.
Asa ca ultima data cand era s-o patesc, am scos din frigider toate legumele si am decis sa fac o tocana. Nu prea stiam cum – singurele tocane pe care le-am mancat erau cele facute de bunica mea, cu carne si cartofi, therefore am facut cum m-a taiat capul.

Am taiat toate legumele: ceapa pestisori, dovleceii si vinetele – bucati, morcovii – rondele, ciupercile – in doua daca erau mai maricele, ardeii – cuburi.

Am luat o oala mai incapatoare si am pus un strop mic-mic de ulei de masline (in continuare sunt pe tripul light & healthy, so bare with me) ca sa calesc un pic ceapa, apoi am pus si vinetele. Deja era prea complicat sa mai amestec in oala, asa ca am rasturnat si restul ingredientelor si am turnat un litru de supa de legume peste toata distractia. Pentru ca mi s-a parut ca tot nu e destul lichid si ca o sa se arda naibii ceva, am rasturnat si o conserva de rosii tocate, am pus sare, piper si ardei iute (pentru ca nu ma pot abtine… :)), am ras si niste usturoi deasupra, am amestecat si am lasat sa fiarba. Sa fi trecut vreo ora cand eu aveam o farfurie aburinda cu tocana de legume de vara, stropita cu patrunjel si mult mai buna de cat ma asteptam. Do try :)

Am taiat toate legumele: ceapa pestisori, dovleceii si vinetele – bucati, morcovii – rondele, ciupercile – in doua daca erau mai maricele, ardeii – cuburi.
Am luat o oala mai incapatoare si am pus un strop mic-mic de ulei de masline (in continuare sunt pe tripul light & healthy, so bare with me) ca sa calesc un pic ceapa, apoi am pus si vinetele. Deja era prea complicat sa mai amestec in oala, asa ca am rasturnat si restul ingredientelor si am turnat un litru de supa de legume peste toata distractia. Pentru ca mi s-a parut ca tot nu e destul lichid si ca o sa se arda naibii ceva, am rasturnat si o conserva de rosii tocate, am pus sare, piper si ardei iute (pentru ca nu ma pot abtine… :)), am ras si niste usturoi deasupra, am amestecat si am lasat sa fiarba. Sa fi trecut vreo ora cand eu aveam o farfurie aburinda cu tocana de legume de vara, stropita cu patrunjel si mult mai buna de cat ma asteptam. Do try :)
PS – cine are liber la carbohidrati, sa puna si cartofi :p
Mie mancarurile astea ” cu de toate” mi se par cele mai bune.
si eu incep sa ma las convinsa ;)
intr-adevar, pentru ca din bunatatea aia de legume nu avea cum sa iasa ceva gresit :)). si cu o tona de patrunjel adaugata: iata deliciul perfect :))
si uite asa, incet-incet, ne intoarcem la traditie… pentru ca suntem nevoiti sa utilizam la maximum tot ce avem ori pentru ca ne-au obosit chestiile complicate? pana la urma, fericirea e in lucrurile simple, nu?
ce bine arata legumele tale care se strica in frigider haha. daca le-ai vedea pe ale mele … :)
sigur nu erau proaspat cumparate :p ?
@gabi – corect
@califlauer – mah, aveau cateva zile..