Istanbul – partea I (cea proasta)

20 Sep 2010, Cristina Mazilu
Photobucket

Am zis sa incep cu vestile proaste, ca mai apoi sa ne ramana povestile frumoase-n minte. Am mai fost la Istanbul de vreo doua ori, si orasul m-a fascinat de fiecare data. Eh, acum, la vreo sapte-opt ani de la ultima descalecare, nu am mai plecat la fel de fermecata. Mancarea a fost mai mult proasta decat buna, orasul murdar, foarte aglomerat si zgomotos (Ramadan + concert U2 + Campionatul Mondial de Baschet = HAOS) si eu nu am reusit sa-mi gasesc ritmul.

Cand am ajuns la hotelul din Sultanahmet, numai ce-am iesit din masina si muezinii de la vreo trei moschei din apropiere (cea mai mare si mai zgomotoasa – Moschea Albastra) au inceput sa urle desincronizati din minarete). Pitoresc, zic. Urc in camera (mai bine decat la Roma, dar tot dezamagitor), las bagajele si plec dupa kebab si bere Efes.
Photobucket

Si tura asta am avut ghinion cu masa de bun-venit. Ne-am asezat la o terasa (dupa ce diversi chelneri au tras de noi insistent, cand intr-un loc, cand in altul) de pe un acoperis, cu vedere la Bosfor (nimic spectaculos, era si intuneric). Am luat berile (Allāhu Akbar!) si ne-am comandat sis kebab, iskander kebab, doner kebab, adana… the works!). Dupa 10 minute aflam ca nu sunt de niciunele si ne mutam la alta bodega, ceva mai spalata si mai aglomerata. Niste chelneri ciufutzei ne-au adus ca aperitiv o lingura de humus si cateva lipii, iar mancarea pe care am primit-o in final (meniu otoman cusine) a fost o tristete pe care n-am putut sa o mananc. Tocana de miel cu ciuperci, caise, ceapa si prune

Photobucket


Photobucket

si o specialitate anatoliana: miel cu vinete, ceapa, ardei gras verde si rosu, ciuperci. Doua porcarii amandoua. In spume (si nu de la bere) m-am dus sa ma culc, sperand la bunatati a doua zi.


Despre care o sa povestesc tura viitoare. Acum fast forward la ultima zi petrecuta in Istanbul. Ajungem la Navizade, o zona plina de restaurante – multe pescaresti – in cautarea carcimii Kalamar.

Photobucket

Silly me, stiam ca Anthony Bourdain a mancat pe acolo mezze bune, iar eu am vrut sa recreez momentul. Ne asezam, ma uit pe meniu, dar prefer sa mi se recomande ceva. Si-mi vine atunci chelnerul cu o mare tava plina de castroane acoperite cu folii de plastic transpirate. Imi zice ca astea-s aperitivele, iar eu – call me stupid – ii cer humus si ansoa, in speranta ca totusi nu se regasesc acolo si ca voi primi ceva proaspat. Ni se aduc doua dintre castroanele blestemate – humusul nu vazuse in viata lui trista pasta de susan, iar “ansoa” insemna jumatate de conserva de sardine-n sos de rosii.

Photobucket

Cu tamplele plezzznind cer nota ca sa plec rapid. Mi se aduce o hartie incarcata cu vreo 8 euro. Un mic scandal mai tarziu, m-am infipt in niste midii umplute pe care le-am gasit pe marginea drumului.

Dar despre the yummy stuff, in episodul urmator ;)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. iulia says:

    :( Istambul doesn’t sound fun, sau cel putin no yet ;) Asteptam si partea vesela a vacantei!
    Iti dau un pont, daca vrei sa mergi intr-un oras in care sa ai ce vizita, sa te simti bine si sa mananci si mai bine trebuie sa vii la Praga (asta daca nu ai fost deja). Eu locuiesc temporar aici si nu ma mai satur :D

  2. VertAnge says:

    N-am mai fost la Instanbul de cativa ani, dar am ramas numai cu amintiri frumoase. Sunt eu norocoasa sau s-a schimbat atat de tare in ultimul timp?

  3. Mazilique says:

    @iulia – am fost la praga. frumos tare http://chez.mazilique.ro/2009/10/all-you-can-eat-prague.html dar tre’ sa ma intorc, ca am stat prea putin :p
    @vertange – cred ca a fost bad timing pentru mine. i’ll leave it to that :)

  4. jollyca says:

    Stiam eu ca nu trebuie sa ma duc cu sacul la pomul laudat, nici sa ma iau dupa review-uri de la altii… ;))

    La ce hotel ai stat in Sultanahmet? Eu am stat fix pe strada care duce la hipodrom si in colt am descoperit un restaurant excelent la preturi derizorii.

  5. maddy says:

    daca e vreo consolare, mancarea macar arata bine.

  6. Irina says:

    uuu…the tension is killing me :D…pana la urma ati mancat kebab bun?

  7. Mazilique says:

    @jollyca – angel’s home hotel ceva yak
    @irina – ofc! :D

  8. e inevitabil sa ai si experiente neplacute in istanbul, sunt mari shnapani turcii. dar eu plutesc de cate ori ajung pe-acolo, nu ma poate supara nimic – deci sunt extrem de subiectiva lol

Raspunde la Guus Preitinger
Follow on Instagram