Spata de porc, coapta incet

16 Sep 2010, Cristina Mazilu

Nu doar lenea bantuie pe aici, dar si eu am bantuit zilele trecute. Romanii au invadat Istanbulul, cotropind otomanii la concertul U2. Am fost si eu acolo, ca toata lumea de altfel (intalnit fosti colegi, actuali colegi, prieteni, cunostiinte… toata lumea). Dupa ce o forta malefica – sa-i spunem Iv – a pus stapanire pe aparatul meu foto si a pozat toate colturile de moschei, toate peticele de faianta, toti pescarusii din port, mi-e usor greu sa sortez fotografiile cu adevarat importante – adica cu mancare, doh :) Asa ca aveti putina rabdare cu o biata bloggerita presata de deadlinurile vietii reale. Revin curand cu povestile yummy (dar si cu tzepele) din Istanbul.

Intre timp, enjoy un porc pe care l-am copt usurel la cuptor.

Am luat o halca de un kil – spata de porc. Partea care avea un strat subtirel de grasime am crestat-o pe verticala si orizontala, cat sa-mi iasa niste patratele numai bune de rumenit.

Photobucket

Dupa ce l-am sarat si piperat, l-am “sigilat” 3 minute intr-o tigaie incinsa, cat sa-l auresc pe ambele parti…

Photobucket

…si l-am trecut in tava, pe care am acoperit-o bine cu folie de aluminiu.

Astfel porcu’ s-a odihnit in cuptorul dat la foc mic (170 grade C) vreo doua ore si mai bine, cat sa se fragezeasca bine carnea, iar vinul din frigider sa se raceasca. Plus am fiert niste cartofi – doar un pic, ca restul s-a executat la cuptor.

Am scos porcul, l-am dezvelit de folie, am aruncat cartofii-n tava si i-am tavalit prin sucul si grasimea lasata de animal. Am pus si trei capatani de usturoi necuratate (in vederea unui ail confit, pour les connaisseurs) Photobucketsi iar am bagat la cuptor, cu focul dat ceva mai tare (mai mergeau si niste morcovi, pastarnaci, cepe, mere etc – dar de ce sa ne complicam? poate tura viitoare :)

Vreo juma’ de ora mai tarziu…

Photobucket

… cartofii erau rumeni, iar carnea nici nu trebuia taiata – se desprindea doar cu o furculita. Nu povestesc nimic despre ce-a urmat, ar fi redundant ;))

Photobucket
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (21)
  1. virgil says:

    o incantare ce ai realizat
    nice :D

  2. Sim Filip says:

    1. I can smell it, mmm!
    2. Pe langa: tot vad peste tot (si prin ziare, reviste) “cunostiinte” in loc de “cunostinte”. E corect asa, have I lost all my grammar skills? :D Just want to know the truth :))

  3. Anonymous says:

    bine ai revenit, odata;
    asteptam !

  4. Ilinca says:

    Atat de simplu de facut, dar atat de buuuun… Simplitatea aduce intotdeauna ceva f delicios. Thumbs up! Clar, diseara fac si eu.

  5. xxl says:

    Mda, doar ca eu prefer pieptul de curcan, sau de…curcuta, ma rog, facut exact in acelasi fel :)

  6. Skandalouz says:

    Am facut si eu tonight :D
    Asta a iesit: http://bit.ly/d9Nu4x

  7. Mazilique says:

    @skandalouz – looks lovely. yummy too?

  8. Skandalouz says:

    Yes, yummy too :D
    Mersi de idei :)

  9. andra says:

    arata mai mult decat delicios si imi aduce un pic aminte de ceva similar facut de noi doua prin liceu! :P

  10. Mazilique says:

    @andra – am facut noi porc in liceu? ca tu nu prea mananci purcei… :p

  11. natty says:

    Ce bine arata! Si cred ca miroase demential!
    Asta e mancare de iarna :)
    Am o intrebare – a doua oara mai acoperi carnea impreuna cu cartofii? Si daca nu – cum de nu se intareste?

  12. Mazilique says:

    @natty – a doua oara nu mai acoperi – lasi sa se rumeneasca. nu se intareste asa repede ;)

  13. marilena says:

    am gatit saptamana trecuta pentru sotul meu si a iesit delicios! maine o sa fac si pentru parintii mei si cred ca o sa fie f impresionati! multumesc de reteta!

  14. Anonymous says:

    Sper ca e bun .

  15. Gatlan Nicolaie says:

    Mia placut reteta si povestioara,ai stil????????????????????…am facut poza si o so postez pe fb.????

  16. Mike says:

    O imbunatatire. Dupa o ora, pui cartofii, ii tavalesti prin zeama de carne, asezonezi si pui usturoiul si acoperi cu folie aluminiu. Umiditatea din cartofi ajuta, in plus nu mai e nevoie sa fierbi cartofii. Dupa o ora jumate se scoate folia si se rumeneste la un foc mai iute.

  17. Ana says:

    Waw…m ai scos din incurcatura!!!!

Comenteaza
Follow on Instagram