Tarte tatin
01 Sep 2010, Cristina Mazilu
N-o sa va plictisesc cu legenda delicioasei tarte, o gasiti pe Wiki. In doua vorbe vreau doar sa subliniez ca e buna tare, foarte usor de facut si merge si cu alte fructe decat traditionalele mere – incercati pere (cu cardamom, scortisoara si anason), prune (cu vanilie si nucsoara), banane (cu ce va cade sub mana) etc :)
Duminica am cumparat niste mere acrisoare si mi-am batut joc de ele-n caramel. Le-am spalat, curatat si taiat in felii. Intr-o tigaie care poate intra fara probleme in cuptor am pus 100g de zahar, 100g de unt si am lasat-o pe aragaz la foc mare, amestecand din cand in cand, pana situatia s-a topit caramelos in bulbuci aurii. Am adaugat merele (plus niste scortisoara) si le-am lasat la caramelizat vreo 10-12 minute, amestecand ocazional. Nu va faceti griji – nu se ard. Am aruncat putin brandy in tigaie, am flambat si am luat-o de pe foc.
Am luat apoi o foaie de aluat de foitaj, am taiat-o rotund – ceva mai mare decat tigaia – si am pus-o peste mere, impingand marginea in jurul lor.
Apoi a intrat la cuptor vreo 15-20 de minute (poate mai putin – n-am cronometrat de fapt :p), pana ce aluatul era rumen-auriu.
Am rasturnat-o pe o farfurie (cu mare grija, ca nu vrea nimeni arsuri cu caramel – trust me!). Si am mancat-o cu prietenii :)
O.ooo…Mazi, ce minunatie ai aratat tu aici…. ce buna trebuie sa fie…hmmmm!
Si sosuletul acela, divin,divin.
divin indeed
şi îngheţata, şi îngheţaaaata? :(
Clar merge si inghetata :) Will do today !
Pare delicioasa tarta … Dar la ce temperatura se introduce tarta in cuptor? Nu de alta dar n-as vrea sa carbonizez o asa bunatate …
Mmmmm arata delicios, eu obisnuiesc sa servesc cu sos de vanilie :)
O minunatie de toamna.Imi vine sa manac ecranul.
nu mi plac merele dar asta as manca siiiiigur!!!!!! arata delicios!!!!
inghetata merge, desigur, dar eu prefer fara
@glutton – incearca 180 de grade (eu n-am grade la cuptor, tre’ sa ma descurc din ochi :p)
Da’ tigaie din aia smechera de unde ai luat?
@bianca – nu e smechera deloc. e o ieftineala pe care am gasit-o la Billa si pe care am cumparat-o doar pentru ca era aproape moka. but it does the trick ;)
A mea tarta e in cuptor as we speak. La cuptor Jamie spune 190 de grade C, cred ca e numai bine asa. Ahhh, the yummyness :)
my favourite! :)
E intr-adevar delicioasa, dar a ta e cam lichida, sosul il poti colecta si lasa doar un pic in tava.
Aspectul lasa si el de dorit :p o aranjare concentrica a feliutelor de mere altfel face stomacul sa tresalte!
A, si merele granny smith merg de minune!
@florin – adevarat cu asezarea merelor. did it once, asa ca m-am decis ca nu o sa ma complic cu prezentarea de fiecare data. cat despre granny smith – desigur, dar cat timp gasesc mere romanesti delicioase si acrisoare, nu vad de ce sa nu ma joc cu ele :)
Buna! Prin aluat foietaj intelegi ce se gaseste la noi in comert acum sub titlul asta? sau l-ai facut manual? Ca ce e in comert, e bataie de joc, un aluat cu margarina in loc de unt. Poate ai gasit tu ceva mai de calitate si ne spui si noua unde.
Mazi, am facut-o deja de trei ori cu mere si o data cu prune si a iesit dellicioasaaaa :) Va deveni reteta mea de baza pentru un desert rapid, ieftin si bun. multuuuu
Oficial, de azi, tarta mea preferata!
Un delir al gustului!!
Thank you, Mazi!!!
PS – cine mai vrea o bucata? :))
http://zuzzzu.blogspot.com/2010/10/de-sarbatoarea-dovlecilor-luminosi.html