Tarte tatin

01 Sep 2010, Cristina Mazilu

N-o sa va plictisesc cu legenda delicioasei tarte, o gasiti pe Wiki. In doua vorbe vreau doar sa subliniez ca e buna tare, foarte usor de facut si merge si cu alte fructe decat traditionalele mere – incercati pere (cu cardamom, scortisoara si anason), prune (cu vanilie si nucsoara), banane (cu ce va cade sub mana) etc :)

Duminica am cumparat niste mere acrisoare si mi-am batut joc de ele-n caramel. Le-am spalat, curatat si taiat in felii. Intr-o tigaie care poate intra fara probleme in cuptor am pus 100g de zahar, 100g de unt si am lasat-o pe aragaz la foc mare, amestecand din cand in cand, pana situatia s-a topit caramelos in bulbuci aurii. Am adaugat merele (plus niste scortisoara) si le-am lasat la caramelizat vreo 10-12 minute, amestecand ocazional. Nu va faceti griji – nu se ard. Am aruncat putin brandy in tigaie, am flambat si am luat-o de pe foc.
Photobucket
Am luat apoi o foaie de aluat de foitaj, am taiat-o rotund – ceva mai mare decat tigaia – si am pus-o peste mere, impingand marginea in jurul lor.
Photobucket
Apoi a intrat la cuptor vreo 15-20 de minute (poate mai putin – n-am cronometrat de fapt :p), pana ce aluatul era rumen-auriu.

Photobucket

Am rasturnat-o pe o farfurie (cu mare grija, ca nu vrea nimeni arsuri cu caramel – trust me!). Si am mancat-o cu prietenii :)

Photobucket

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (18)
  1. Flor says:

    O.ooo…Mazi, ce minunatie ai aratat tu aici…. ce buna trebuie sa fie…hmmmm!
    Si sosuletul acela, divin,divin.

  2. Karin says:

    şi îngheţata, şi îngheţaaaata? :(

  3. Ovidiu lazar says:

    Clar merge si inghetata :) Will do today !

  4. glutton says:

    Pare delicioasa tarta … Dar la ce temperatura se introduce tarta in cuptor? Nu de alta dar n-as vrea sa carbonizez o asa bunatate …

  5. Mmmmm arata delicios, eu obisnuiesc sa servesc cu sos de vanilie :)

  6. Adry says:

    O minunatie de toamna.Imi vine sa manac ecranul.

  7. andra says:

    nu mi plac merele dar asta as manca siiiiigur!!!!!! arata delicios!!!!

  8. Mazilique says:

    inghetata merge, desigur, dar eu prefer fara
    @glutton – incearca 180 de grade (eu n-am grade la cuptor, tre’ sa ma descurc din ochi :p)

  9. Bianca says:

    Da’ tigaie din aia smechera de unde ai luat?

  10. Mazilique says:

    @bianca – nu e smechera deloc. e o ieftineala pe care am gasit-o la Billa si pe care am cumparat-o doar pentru ca era aproape moka. but it does the trick ;)

  11. Bianca says:

    A mea tarta e in cuptor as we speak. La cuptor Jamie spune 190 de grade C, cred ca e numai bine asa. Ahhh, the yummyness :)

  12. florin says:

    E intr-adevar delicioasa, dar a ta e cam lichida, sosul il poti colecta si lasa doar un pic in tava.
    Aspectul lasa si el de dorit :p o aranjare concentrica a feliutelor de mere altfel face stomacul sa tresalte!
    A, si merele granny smith merg de minune!

  13. Mazilique says:

    @florin – adevarat cu asezarea merelor. did it once, asa ca m-am decis ca nu o sa ma complic cu prezentarea de fiecare data. cat despre granny smith – desigur, dar cat timp gasesc mere romanesti delicioase si acrisoare, nu vad de ce sa nu ma joc cu ele :)

  14. Laura says:

    Buna! Prin aluat foietaj intelegi ce se gaseste la noi in comert acum sub titlul asta? sau l-ai facut manual? Ca ce e in comert, e bataie de joc, un aluat cu margarina in loc de unt. Poate ai gasit tu ceva mai de calitate si ne spui si noua unde.

  15. AppleTree says:

    Mazi, am facut-o deja de trei ori cu mere si o data cu prune si a iesit dellicioasaaaa :) Va deveni reteta mea de baza pentru un desert rapid, ieftin si bun. multuuuu

  16. Zuzu says:

    Oficial, de azi, tarta mea preferata!
    Un delir al gustului!!
    Thank you, Mazi!!!

    PS – cine mai vrea o bucata? :))

    http://zuzzzu.blogspot.com/2010/10/de-sarbatoarea-dovlecilor-luminosi.html

Comenteaza
Follow on Instagram