Tocmai ce ma pregateam sa ies pe usa, in goana mea de Craciun, cu directia hypermarket, cand mi-am dat seama ca n-am nicio lista. Si e greu sa faci una atunci cand esti o persoana care-si cheama prietenii la un bol de paste si sfarseste prin a face o lasagna, trei feluri de pizza, doua salate si un platou cu antipaste (asta asa, ca sa aveti contextul si sa stiti cu ce avem de-a face :))
Deci nu pot sa-mi fac o lista and stick to that, pentru ca nu stiu niciodata cum ma trosneste vreo idee de tort cu trei etaje si eu n-am toate ingredientele. Asa ca aman putin vizita la supermarket, cat sa fac un survival kit pentru perioada care urmeaza – e clar ca tre’ sa fii pregatit, in zilele ce vin niciodata nu stii cand se pune de-o petrcere ad-hoc.
Spritz & Co.
Asigura-te ca ai tot ce-ti trebuie pentru vin fiert, pentru efectul christmasy garantat atunci cand vin prietenii pe la tine: scortisoara, cuisoare, nucsoara, portocale, mere, zahar, miere. Macar plicuri din alea cu mixul gata facut. Putin Cointreau sau Grand Marnier nu strica daca vrei sa faci bautura mai tare. De asemenea, niste cantitati considerabile de vin alb si rosu sunt obligatorii. Si cu whisky poti face ceva interesant – dizolvi o lingurita de miere in 50ml de apa fiarta, adaugi putin whisky, o felie de lamaie, putina scortisoara si vreo doua cuisoare. Lasi 5 minute sa se dezvolte aromele. Scoti apoi condimentele si razi niste nucsoara deasupra.
Also, orice vin spumos (sampanie, proseco, vihno verde chiar) se poate transforma rapid intr-un cocktail simpatic si fizzy cu putin suc. Cele mai recente incercari ale mele presupun Aperol + prosecco + putina apa minerala & o felie de portocala.
Branzeturi
Cumpara mai multe feluri de branza buna(cu mucegai, fara, de capra etc) si oricand poti sa incropesi un platou, ba chiar sa pui si de un fondue ;)
Rontzaieli
De la sine inteles, iti faci provizii cu covrigei, tortilla chips, sticksuri, biscuiti sarati. Ba chiar si niste paine gata prajita (felii din alea mici) ar fi numai buna pentru cand ai nevoie sa faci rapid niste aperitive.
Nici maslinele nu tre’ sa lipseasca (are Marius la Bacanie cateva cu chilly, perfecte la spritz).
Aluat inghetat
Fa din timp aluat pentru tarte si tine-l la congelator pentru cand te izbeste cheful de placinta cu mere. Cumpara si niste aluat foietaj si foarte rapid faci o tarta cu sunca legume sau niste saratele (tai aluatul fasii, il pensulezi cu niste ou batut si presari sare grunjoasa si mac/chimen/susan/ parmezan). Stiu ca ma repet, da’ si astea merg la spritz :))
Umple frigiderul
Baga la congelator niste creveti, un pui (pentru cand vrei pui la cuptor – merge pentru o petrecere de 6 persoane), legume si fructe de padure, ba’ chiar si niste inghetata. Nu strica.
In frigider asigura-te ca ai somon afumat (ex: o felie de somon + o lingura de crema de branza -> puse pe o felie de castravete) si prosciutto (ex: o smochina umpluta cu gorgonzola si invelita in sunca ).
Lista cu de toate
Oua, unt (muuult unt), faina, praf de copt, cacao, zahar – pentru orice prajiturica neasteptata.
Lamai pentru bauturi, deserturi, peste.
Smantana (de la sarmale la orice-ti mai trce prin cap)
Condimente de Craciun: scortisoara, nucsoara, cuisoare.
Carnaciori de bere, mezeluri, cartofi, morcov si pastarnac.
Muraturi! (need I say why?!)
Ceai, cafea, suc, apa, bere (eu o am deja pe a mea, facuta-n casa, tre’ sa va povestesc!), vin, sampanie.
Ce-am uitat? Spuneti repede, ca acum chiar tre’ sa plec la cumparaturi!
Eu am mai avut pe lista – rosii cherry pt ceva gustari, pizza, o foccacia, etc. – castane pt o traditionala rata cu castane – peanut butter pt niste bomboane home-made – malai pt mamaliga, evident :) – fulgi de migdale de ornat tort – boia dulce, busuioc, rozmarin, etc si bineinteles pastai de vanilie fresh and nice de la Marius din Bacanie
ma straduiesc sa ma e’sprim, in calitate de coneseur, dupa cum urmeaza : # vinul fiert, sa fim expliciti, nu-l trecem la spritz; este cel mai bun, obtinut din vinul rosu de la tara, de preferinta, primit de la tata lu’ mazi,cules din copertina casei # whisky-ul, hai sa fim seriosi, cine garanteaza originalul, din ce locatii sa ne aprovizionam,unde gasim calitatea, este o intrbare ? recomand cu tarie, ca tarie, consumul de palinca de bihor, hand made, pretenu’ lu’ tata lu’ mazi # branzeturi ? chiar avem cu ce sa ne defatam apetitul; se bat furnizorii pe banul nostru, daaar, o telemea ca aceea dintr-o piata din oradea, tare-i de pus in cosul craciunului # rontzaeli, aici as sfatui auditoriul carei cititor de blogu’ lu’ mazi, sa puna la prajit in cuptor, un mix format din : alune de pamant, miez de nuca, samburi de migdale, alune , caju ; cu, sau mai bine fara sare. # muraturi, parca s-a trecut prea repede peste acest capitol, in relatia cu mazi ; asigur potentialii consumatori, ca sarcinile primite, altfel foarte severe si ultimative, au fost indeplinite intocmai si in cantitate suficienta # daca as fi fost gurmand, cred ca remacam lipsa din lista de bucate a traditionalului romanesc : sunca, ceafa, muschi, picior de pork, soric, carnat, sarmale,….dar nefiind,… nici n-am bagat de seama, na ! # totusi, insist si eu pentru o prezenta, de podium : mancare rece, cu carne de iepure # si ca mentiune, chiar si ultima de pe lista premiatelor : ciorba de burta, din dimineata, cu ardei iute, obligatoriu, si bere rece, neaparat
@tata – :))) #pai whisky nu (mai) beau – deci treaba lor cum isi procura. #la telemea stii care-i situatia #chiar azi am luat mixul de alune ;) #muraturile nu aveau nevoie de alte explicatii ;) #peste carneturi – mai ales alea de porc – am trecut pentru ca io credeam ca-i de la sine inteles :)) #ciorba de burta sa mi-o faca altii, ca eu inca nu-s asa avansata. da’ un bors acru-acur de cartofi cu leustean tare as mai baga. la mahmureala sau nu :p
Mazi draga, pentru kit-ul asta imi trebuie o camara foarte mare, adica una din camerele de bloc ar fi perfecta…glumesc, foarte interesant kit-ul….carnuri multe trebuiesc..
Cozonaci? Nimic de patiserie? Deci asta este explicatia omorului din magazine – toata lumea se pregateste de petrecere(vom fi intr-o atmosfera browniana, ne miscam toti in toate directiile). P.S. ai uitat de metoclopramid
dat fiind faptul ca deja salivez (stiu ca astia tin vestele galbene cu auto-inflate sub scaun si am destula apa de traversat pana acasa), sa-mi lasati adresele, promit sa bat din usa-n usa, cu zapada asta probabil ca o s-ajung (multumita aerelor italiene) macar cu o clipa inainte de aprinsul lumanarilor, si dupa abstinenta islamica o sa beau gospodaresc-romaneste si convingator, iar de “porcarii” o sa ma ocup ca orice hamesit care n-a mai gustat asa ceva de juma de an… Tata lu’ Mazi, ne-auzim la telefon, Mazi, ne vedem la Capitala noastra, (io am una-n plus ;-), si precum Niels Schnecker, si 2 presedinti), si daca-mi ramane timp, de la aeroport spre casa as trece si pe la Bacanie, macar cat sa iau o paine adevarata…
:(((( Ai uitat ca unii dintre noi se chinuie sa se mentina astfel incat sa incapa in hainele de asta vara cand erau fit&slim…Iarasi dau iama in frigider :D guilty pleasure :P
@carmen – las’ ca ne descurcam, si eu tot un frigider medium size am :p @teo – multumesc :x hugz back @tufav – vezi ca marius saracu’ e ingropat in comenzi si nu-si vede capul de treaba :p @anca – n-am uitat. da’ ne apucam de treaba din ianuarie – promit!
Ciuperci, iaurt (pentru sosuri), legume congelate (just in case), cascaval, mirodenii.
Eu am mai avut pe lista
– rosii cherry pt ceva gustari, pizza, o foccacia, etc.
– castane pt o traditionala rata cu castane
– peanut butter pt niste bomboane home-made
– malai pt mamaliga, evident :)
– fulgi de migdale de ornat tort
– boia dulce, busuioc, rozmarin, etc
si bineinteles pastai de vanilie fresh and nice de la Marius din Bacanie
@mada – 10x! in afara de rosii, le am pe toate – deci e ok. vezi ca, din cate am inteles, marius tocmai ce-a terminat vanilia. da’ mai aduce ;)
ma straduiesc sa ma e’sprim, in calitate de coneseur, dupa cum urmeaza :
# vinul fiert, sa fim expliciti, nu-l trecem la spritz; este cel mai bun, obtinut din vinul rosu de la tara, de preferinta, primit de la tata lu’ mazi,cules din copertina casei
# whisky-ul, hai sa fim seriosi, cine garanteaza originalul, din ce locatii sa ne aprovizionam,unde gasim calitatea, este o intrbare ? recomand cu tarie, ca tarie, consumul de palinca de bihor, hand made, pretenu’ lu’ tata lu’ mazi
# branzeturi ? chiar avem cu ce sa ne defatam apetitul; se bat furnizorii pe banul nostru, daaar, o telemea ca aceea dintr-o piata din oradea, tare-i de pus in cosul craciunului
# rontzaeli, aici as sfatui auditoriul carei cititor de blogu’ lu’ mazi, sa puna la prajit in cuptor, un mix format din : alune de pamant, miez de nuca, samburi de migdale, alune , caju ; cu, sau mai bine fara sare.
# muraturi, parca s-a trecut prea repede peste acest capitol, in relatia cu mazi ; asigur potentialii consumatori, ca sarcinile primite, altfel foarte severe si ultimative, au fost indeplinite intocmai si in cantitate suficienta
# daca as fi fost gurmand, cred ca remacam lipsa din lista de bucate a traditionalului romanesc : sunca, ceafa, muschi, picior de pork, soric, carnat, sarmale,….dar nefiind,… nici n-am bagat de seama, na !
# totusi, insist si eu pentru o prezenta, de podium : mancare rece, cu carne de iepure
# si ca mentiune, chiar si ultima de pe lista premiatelor : ciorba de burta, din dimineata, cu ardei iute, obligatoriu, si bere rece, neaparat
sarbatori fericite !
@tata – :)))
#pai whisky nu (mai) beau – deci treaba lor cum isi procura.
#la telemea stii care-i situatia
#chiar azi am luat mixul de alune ;)
#muraturile nu aveau nevoie de alte explicatii ;)
#peste carneturi – mai ales alea de porc – am trecut pentru ca io credeam ca-i de la sine inteles :))
#ciorba de burta sa mi-o faca altii, ca eu inca nu-s asa avansata. da’ un bors acru-acur de cartofi cu leustean tare as mai baga. la mahmureala sau nu :p
Mazi draga, pentru kit-ul asta imi trebuie o camara foarte mare, adica una din camerele de bloc ar fi perfecta…glumesc, foarte interesant kit-ul….carnuri multe trebuiesc..
sa-ti traiasca tatal (mama asiderea) si sa te bucuri de ei! ai si aveti un umor pe care il gasesc total! imbratisari de la tm.
Cozonaci? Nimic de patiserie? Deci asta este explicatia omorului din magazine – toata lumea se pregateste de petrecere(vom fi intr-o atmosfera browniana, ne miscam toti in toate directiile). P.S. ai uitat de metoclopramid
cozonaci (poate) fac altii – patiserie-mi fac singura. doar de aia m-am aprovizionat cu cantitati industriale de faina & unt :p
dat fiind faptul ca deja salivez (stiu ca astia tin vestele galbene cu auto-inflate sub scaun si am destula apa de traversat pana acasa), sa-mi lasati adresele, promit sa bat din usa-n usa, cu zapada asta probabil ca o s-ajung (multumita aerelor italiene) macar cu o clipa inainte de aprinsul lumanarilor, si dupa abstinenta islamica o sa beau gospodaresc-romaneste si convingator, iar de “porcarii” o sa ma ocup ca orice hamesit care n-a mai gustat asa ceva de juma de an… Tata lu’ Mazi, ne-auzim la telefon, Mazi, ne vedem la Capitala noastra, (io am una-n plus ;-), si precum Niels Schnecker, si 2 presedinti), si daca-mi ramane timp, de la aeroport spre casa as trece si pe la Bacanie, macar cat sa iau o paine adevarata…
:(((( Ai uitat ca unii dintre noi se chinuie sa se mentina astfel incat sa incapa in hainele de asta vara cand erau fit&slim…Iarasi dau iama in frigider :D guilty pleasure :P
@carmen – las’ ca ne descurcam, si eu tot un frigider medium size am :p
@teo – multumesc :x hugz back
@tufav – vezi ca marius saracu’ e ingropat in comenzi si nu-si vede capul de treaba :p
@anca – n-am uitat. da’ ne apucam de treaba din ianuarie – promit!