Fisherman’s pot
18 Jan 2011, Cristina Mazilu
…cum ar spune englezul (sau romglezoaica din mine :p)
E o supa facuta din ce s-a prins intr-un navod mai smecher – cateva feluri de peste, creveti si midii. Portocalie si frumoasa, e numa’ buna de impartit cu prietenii la cina. In acest caz, Chef Chilly & hubby :)
Ne-am turnat vin in pahare si am insirat ingredientele: 1 kilogram de peste (in acest caz: doua medalioane de crap, vreo fileuri trei de cod, doua de caras – plus un cap de peste pentru supa), 300g de midii (eu am folosit din alea gata curatate, ca dupa ultima experienta in care am stat si-am spalat carapacele din vreo trei saculeti, m-am linistit o vreme :)), 250g de creveti, 2 cepe, 1 praz, 1 bulb de fenicul, 7 catei de usturoi, 2 linguri de ulei de masline, 2 fasii de coaja de portocala, juma’ de sticla de vin alb, 2 conserve de rosii tocate, 2 frunze de dafin, 1 lingurita de cimbru, 2 de seminte de fenicul, o piscatura de sofran, cozile de la 3 legaturi de patrunjel, frunze de patrunjel proaspat.
Am incins doua linguri de ulei intr-o oala, in care apoi am pus ceapa, prazul, feniculul si usturoiul. Le-am lasat cateva minute, pana s-au inmuiat, si am adaugat sare, piper, coaja de portocala, am turnat vinul si am lasat sa fiarba la foc iute vreo 5 minute.
Apoi am pus in oala capul de peste cu ochii care se uitau la mine :)) si cele doua medalioane de crap, am adaugat semintele de fenicul, dafinul, cimbru, cozile de patrunjel, rosiile si apa cat sa acopere si am lasat la fiert vreo 50 de minute.
Timp in care noi am mai turnat un pahar de vin (sau doua), am baut bere de casa, am umplut o scrumiera, am pus la marinat cotlete de miel si am facut pate cu stafide.
Apoi am luat oala de pe foc, am scos capul de peste si l-am aruncat, cele doua medalioane le-am pus de-o parte si toata zeama cu legume am dat-o prin blender. Apoi – inapoi in oala, alaturi de fileurile de peste taiate in bucati potrivite. Am lasat supa sa dea in clocot vreo 5 minute si Chef Chilly a aruncat in zeama si celelate oratanii – midii & creveti.
Trei minute au mai fiert, ca apoi le-am pus in boluri si am mancat cu paine prajita si patrunjel proaspat – slurp!
Nota celor doua bucatarese: niste ardei iute nu strica niciodata!
cat de simplu suna, gustul sigur intrece de o suta de ori imaginea…. nu? S-avem pofta, ca saliva… :) avem destula!
Slurp indeed! Certific – a fost excelenta!
Azi am vazut ca si Julia face ceva similar, doar ca la sfarsit serveste cu un pic de aioli – cred ca mergea de minune, mai ales pt garlic-lovers ca noi :p
ca daca puneai niste ierburi si serveai cu rouille iesea bouillabaisse si deja era altceva
plus ca bouillabaisse necesita ceva mai mult timp, daca ar fi sa-i cred pe clasici :)
aia au mai mult rose la dispozitie si le trece mai repede timpul :p
touché
arată foarte bine:). nu-s eu cu pescărelile dar zama asta m-ar convinge să stăm un pic de povești (eu cu ea, ccă să stau de povești cu tine nu-i nevoie de zamă) :)
no more comments, ca ati zis voi destule! arata demential, asa ca slurp too :))!
@hadean – da’ niste zama de struguri rosii de la domnu’ tata lu’ mazi parca ne-ar ajuta ;)
@zazuza – am slurpuit pana am terminat-o :p
domnu’ tata lu’ mazi, adica eu, doresc sa informez, sa se stie, ca acasa mai procesam ( bai ce misto suna ) strugurii de unde se aproviziona si stefan cel mare, dar sa hotaram axiomatic : pe asta n-o numim zama si cine se-ndoieste sa faca comanda ferma lu’ mazi si dovada va veni , normal, in valuri
p.s. / ce-ar spune d-nul hadean sa-i numim palinca , zama ; traba asta nu se face !
ce vrea domnu’-tata sa zica e ca ia struguri si de la cotnari, ca sa faca vin. da’ tot aia care au mai ramas din via lu’ tata sunt de baza. parerea mea :D
interesanta reteta. de incercat! ;)
domnu’tata lui mazi, palinca nu se supără:).
draga mazi am cumparat fenicul acu o luna cu gandul la supa asta si de abia azi am facut-o, miroase super in bucatarie dar mai am de asteptat pana se face, am facut mici schimbari adica peste am pus de care am crezut eu ca e bun avand in vedere ca nam reusit sa traduc in japoneza cod iar caras nu se gaseste aici,oricum nici pestele oceanic nui de lepadat zic eu, ahh si am pus una din conserve de rosii galbene ;) iar semintele de fenicul erau mult prea scumpe asa ca nu am cumparat sper ca iese si fara ele, mirosul e divin si dupa gust pare f buna mai am de asteptat vo juma de ora :-w
ildi
so? cum a iesit? :D
aici sunt ieftine semintele de fenicul. :-/
pai…am mancat 2 boluri dintr-un foc :D cu paine prajita cu unt aromat (unt, usturoi, patrunjel verde)
ca sa faci o comparatie, o capatana de fenicul cu tot cu coada a fost 230yeni japonezi, iar 16g de seminte de fenicul erau 514yeni japonezi
daca ar fi un condiment care il folosesc constant (exp. chili – care bineinteles am scapat un pic in supa ;)) il cumparam dar pt supa asta doar chiar nu am dat si a iesit la fel de extraordinara la gust ;)
multumesc de reteta (‘人’) mi-a reamintit de *halaszle*
ildi
ma bucur tare c-a iesit bun! <3
Ce roluri au jucat “vreo fileuri trei de cod, doua de caras” ca au aparut doar in distributie nu si in film?
Sau au jucat in alt film?
Mihai
long time, cine mai stie..
pune-le pe toate la gramada :D