7 trucuri ca sa mananci mai sanatos

30 Oct 2014, Cristina Mazilu

Ma super pricep la teorie. La practica mai scap prin jumari si bubbly. (Awesome combo, I know. Class – I haz it!). Dar iata totusi 7 tips & tricks pe care le stiu si le pun (uneori) in practica.


1Mananca gras
. Dar ai grija sa fie Omega-3, nu slanină. Acesti acizi grasi sanatosi se gasesc in pestele gras (cel mai la indemana ar fi sa iei niste conserve de sardine data viitoare cand ajungi la supermarket), nuci si seminte. Corpul tau are nevoie de aceste grasimi sanatoase, care iti vor imbunatati raspunsul la leptina, un hormon reponsabil cu pofta de mancare.

 

2Nu sari micul dejun. Daca mai aveai dubii ca e bine să mananci dimineata, tine minte ca daca iei micul dejun te vei concentra mai bine pe durata zilei, vei avea mai multa energie si vor scadea sansele sa devii supraponderal.

 

3Schimba cartofii normali cu cei dulci. Vei avea un aport mai mare de beta carotene, fibre si vitamin E, plus ca vei marca o portie de legume din cele 5 necesare zilnic.

 

4Mananca 3 linguri cu varf de mazare, fasole sau linte. Va reprezenta o portie de legume din cele 5 necesare.

 

5Schimba uleiul de masline cu cel de rapita. Este bogat in Omega 3, dar are jumatate din grasimile saturate ale celui de masline. In plus, poate fi gatit la temperature mai ridicate.

 

6Mananca carbohidrati complecsi, in special cereale integrale. Acestea vor elibera energia mai lent si nu ti se va mai face foame la fel de repede.

 

7Controleaza-ti portiile de proteine: 1 portie = 2 oua = 1 bucata de peste de marimea unei palme = 1 bucata de carne rosie de marimea unui pachet de carti de joc = ½ de conserva de fasole. Pe langă astea, adauga in farfurie muuulte legume.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. I don’t get it. Where’s the bacon?

  2. Florin says:

    Scuze de intervenție, dar aici sunt câteva chestii foarte discutabile.
    Să le luăm pe rând:
    1. Aproximantiv fals. Omega 3, vitamina B, vitanima D sunt viabile doar dacă mănânci peștele crud. În procesul de gătire se distrug în mare parte. În al doilea rând conținutul de omega 3 depinde de hrana dată peștelui – excepție face peștele sălbatic, nu cel de crescătorie (adică ăla care se hrănește cu alge și plancton). Hrana artificială dată în crescătorii duce la scăderea conținutului de omega 3. Haliți cantități industriale de pește oceanic pescuit, nu de crescătorie – ăsta conține chimicale pe care dacă le analizezi te îngrozești.
    Grăsimea animală este indispensabilă unei vieți sănătoase, restul sunt abureli. Problema este modul de gătire – prăjirea provoacă dezastrul.
    2. Ok.
    3. Nu prea e așa. Studiile serioase de până acum nu au demonstrat asta. În rest e marketing cât cuprinde, mai ales că prețul e aproape triplu.
    4. Ok, cu condiția să nu suferi de boli ale rinichilor și ficatului. Mazărea de exemplu conține mult fosfor. În caz de boală renală = dezastru.
    5. Atenție la uleiul de rapiță – este puternic rafinat = dezastru. Uleiul de măsline e ok doar dacă sunt îndeplinite două condiții: să fie nerafinat și să nu fie mai vechi de 2-3 luni. Asta pentru că acesta conține compuși fenolici care sunt utili organismului – nu uleiul în sine e sănătos. Acești compuși se degradează în cîteva luni și atunci un ulei de măsline mai vechi de 2-3 luni nu este mai bun decât un ulei ordinar de soia.
    6. Parțial corect. Numai că integral înseamnă că acestea conțin și făina din miezul sămânței plin de gluten, adică… nu e ok. Teoretic ar trebui să halim o pâine făcută 90% din tărâțe și doar maximum 10% din făină albă. Practic…
    7. Frumos. Adică să mănâncăm ca oamenii, nu ca porcii :)
    Sincer, cred că este axiomatică următoarea: ar trebui să mănânci oricât și orice, atâta vreme cât te simți bine. Când nu te mai simți bine înseamnă că mănânci prost sau mănânci prea mult.
    Încă o dată, iertăciune pentru contra-opinii.

Comenteaza
Follow on Instagram