Tarta cu capsuni si mascarpone
Aveam o cutie de mascarpone, o dimineata in care dormisem mai mult decat imi propusesem, asa ca am zis sa transform lenea in ceva de care s-ar putea bucura si colegii mei de birou, care deja erau in fata calculatoarelor la momentul la care eu incingeam cuptorul la 180 de grade.
Mi-am facut repede planul si am aruncat in robot 250g de faina, 50g de zahar, 220g de unt. Am mixat pana ce totul s-a transformat in firmituri. Am adaugat 1 lingura de apa rece si aluatul s-a legat. L-am turtit intr-o forma de disc, l-am impachetat in folie alimentara si l-am bagat la frigider cat mi-am verificat niste mailuri.
Dupa juma’ de ora l-am scos de la rece si l-am intins intr-o foaie rotunda (e mai simplu sa-l pui intre doua folii de copt sau de plastic si sa-l intinzi asa, pentru ca altfel se cam lipeste de sucitor), pe care am asezat-o intr-o forma de tarta cu fundul detasabil. Am aranjat aluatul, apoi am pus peste el o foaie de copt si am turnat deasupra o cana de boabe uscate de fasole. Asa a intrat tarta la cuptor vreo 15 de minute. Se cheama ca am copt aluatul in orb. Asta ca fundul tartei sa nu se umfle si s-o pot apoi umple cu crema & other yummy stuff.
Dupa primele 15 minute am scos boabele de fasole si foaia de copt si am dat tava inapoi la cuptor, pentru ca tarta sa se rumeneasca, inca vreo 15 minute. Cand a fost gata, am scos-o si-am lasat-o la racit cat m-am ocupat de crema.
Foarte simplu de facut, crema asta cu mascarpone nu-ti ridica asa multe probleme ca cea de vanilie (nu fierbi nimic, nu ingrosi cu amidon, nu iti faci griji din cauza de cocoloase). Intr-un castron trantesti branza mascarpone (cutia mea avea 250g), pe care o ciufulesti putin cu un tel. Intr-un altu’ torni niste smantana pentru frisca – 100-150g, dupa chef si posibilitati. Bati frisca pana e usor tzeapana, da’ nu pana se branzeste (stiu eu pe cineva care a patit-o *cough* ;-), si o pui peste mascarpone. Deasupra adaugi coaja rasa de la 1 portocala, 1-2 linguri de zeama si 1 lingura de zahar pudra. Omogenizezi putin si aia-i crema. O trantesti peste coaja de tarta. Deasupra infigi niste capsuni.
Daca ti-e mintea la ski si visezi sa pleci prin august intr-un loc unde a nins, tragi deasupra si o ploaie de zahar pudra trecut prin sita.
La final, m-am prezentat cu tarta la birou, just in time pentru o sedinta. I get extra brownie points for that ;-)
“1-2 linguri de zeama si 1 lingura de zahar pudra”, zeama de ce? de lamaie?:)thanks, eu chiar trec la treaba
zeama de la portocala rasa. sorry, credeam ca se intelege :p
Cat zahar se pune la crema? Se intelege ca frisca e deja dulce si e suficient 1 lingura de zahar pudra sau se pune cate putin in fiecare inainte de a se intalni in castron?
@nicoleta – eu am pus doar lingura aia de zahar pudra la toata crema. dar cel mai bine ar fi sa gusti si sa reglezi – mie, de exemplu, nu-mi plac deserturile foarte dulci :-)
Multumex:)
Acum “lucrez” si eu la tarta.Abia astept sa dau iama in ea :D
eu am uitat sa bag aluatul la frigider. o avea ceva?
a mea tocmai e in cuptor :) pofta buna imi doresc si iti multumesc :)
Delishioasaaaaaaa!
Minunea de aluat s-a intins ca ciunga intre cele doua foi de copt. Am razuit de mi-a venit rau si apoi am intins aluatul direct in tava cu degetele. Ce am facut gresit?
@Ana – l-ai pus la rece inainte?
dada, 30 minute, probabil nu s-a racit suficient, nu?
[…] și un pic dulce…și în combinația cu zmeura mi se pare desertul ideal de vară. Crema de mascarpone tot de la ea e inspirată, doar că la mine nu a mai ajuns pe o tartă, ci s-a împrietenit cu […]
…am branzit frisca…
oops :-)) better luck next time :D
Cuptorul incalzit la cate grade? Multam
180 de grade :-)
Ce dimensiune are tava pt tarta?