In cautarea retetelor boieresti // Gâteau au citron (pandispan cu lamaie)

08 Jul 2013, Cristina Mazilu
Povesteam mai jos despre aventura mea in cautarea unor vechi retete boieresti. La Conacul Polizu asta a insemnat mai putin research si mai multa cotrobaiala. Adica, strecurate printre scrisori vechi si poze ale familiilor Ghica-Deleni si Polizu-Micșunești, am descoperit o serie de retete pe care le-am si reprodus in bucataria de la conac. Cum e si cea de mai jos, un fel de pandispan usor, aerat si aromat.
 

Asa ca am facut tot ce spunea in retetea de mai sus, doar ca in romana. Dupa o traducere proprie si aproximativa, ca nu mi-a placut scoala :))

Am amestecat bine zaharul cu untul, apoi am adaugat lamaia (coaja si zeama included. de fapt, zeama de la o lamaie si jumatate, ca sa fiu sigura ;-) Apoi am batut albusurile pana au stat tepene, le-am amestecat cu crema untoasa-zaharoasa si am incorporat faina, putin cate putin.

Ce-am obtinut am trantit intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am bagat intr-un cuptor incins la 180 de grade. Vreo 45 de minute cred ca a stat prajitura acolo. Sau ma rog, pana s-a rumenit.

La final m-am gandit ca i-ar sta bine cu niste zmeura. Nu cred ca am gresit.

 
P.S. – mi-am cumparat un stylus si, dupa cum se vede, m-am apucat sa scriu pe poze. e evervant? ca am in plan sa abuzez :))
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (7)
  1. Ruxandra says:

    Arata minunat! Cat despre scris pe poze, mie mi se pare dragut :D

  2. Scrisul pe poze adauga un plus de farmec .la mai multe delicioase :)

  3. ANCA says:

    NU,NU ESTE ENERVANT
    CONTINUA,ESTE IN AERULVREMII

  4. Unknown says:

    A picat la fix reteta, pentru ca aveam 4 albusuri congelate in asteptare. le gateau e in cuptor, revin cu impresii.

  5. Daniela says:

    Am revenit cu impresiile – un deliciu!

  6. @daniela – so glad you liked it!

  7. Livia says:

    Ai o caligrafie frumoasa. E bine.
    Ai observat cat de simple erau preparatele din cartile de bucate foarte vechi? In jur de maxim 4 ingrediente, dar ce calitate a acestor … Ne putem imagina.

Comenteaza
Follow on Instagram