Cartofi copti in untura de gasca

07 Feb 2011, Cristina Mazilu

 

Cartofii curatati si taiati in sferturi (sau jumatati daca sunt mai mici) ii fierbi vreo zece minute, apoi ii pui intr-o tava si-i tavalesti intr-o lingura (hai, doua) de untura de gasca*. Mai arunci o mana de catei de usturoi nedecojiti** si bagi tava la cuptor vreo juma’ de ora. In ultimele zece minute ii stropesti cu rozmarin proaspat, pisat in mojar cu niste usturoi (da, din nou :)). Dupa care ii mananci si te minunezi de cat de buni pot fi – pufosi in interior (doar de aia i-ai fiert 10 minute) si crocanti in exterior. Lesinator, nu alta.

Dar pentru ca lacomia e un lucru rau, iar karma – neiertatoare – doar ce-am gustat din ei si am scapat bolul pe jos :)) Asta a fost universul care ma pedepsea ca n-am vrut sa impart cu Iv. Daca ar fi spalat pe jos, probabil ca i-as fi mancat direct de pe dusumea. Da, sunt chiar atat de disperata dupa carbohidrati :))

tips and tricks
*untura de gasca (si de rata, by that matter) se gaseste la Selgros. 6 lei cutia de 200g. merita
**usturoiul se pune nedecojit pentru ca asa se va coace in coaja si va iesi dulce si aromat si minunat. neaparat trebuie incercat daca n-ai facut-o pana acum :)
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (21)
  1. ChefChilly says:

    Eu chiar i-as fi mancat daca ma lasati… si acum ma mai gandesc la ei.. mititeii, n-au apucat sa-si indeplineasca soarta destinului si sa ajunga intr-un stomac recunoscator.. tragic! :((

  2. Mazilique says:

    cred ca nu trebuie sa mai vorbim niciodata despre asta :))
    si soarta e cruda – salata n-am scapat niciodata pe jos, fir’ar a draq!

  3. Florin says:

    regula celor 5 secunde, puteai sa-i recuperezi fara probleme :) btw, sper ca nu s-a spart bolul ala frumos (me wants one too, de unde l-ai luat? :))

  4. Mazilique says:

    @florin – problema a fost ca in cele 5 secunde am ramas paralizata :)) bolul nu s-a spart. dar e vechi, vreo +2 ani, de la sarra blu’

  5. Mazilique says:

    @chef chilly – mah, tu vroiai sa-mi faci endoscopie!

  6. Florin says:

    sunt 5 secunde de cand incepi sa-i mananci de pe jos (la Dario cel putin asa functioneaza :)))

  7. Mazilique says:

    @florin – tin minte pentru data viitoare. tot am invatat ceva din experienta nefericita :))

  8. Papusha says:

    Uf, ce frustrant sa pierzi papa bun… Cele 5 secunde in care nu-ti vine sa crezi ca mancarea ti-a intors spatele… Asa cum mie aseara nu-mi venea sa cred ca tigaia mi-a intors spatele, trimitandu-mi un strop de ulei incins fix pe pleoapa ochiului stang, de-am crezut ca-mi sare lentila de contact direct pe plita…

  9. Anca says:

    Am patit-o si eu cu uleiul si lentila de contact, pe care a trebuit sa o arunc k facuse o gaurica :))). Ar fi fost buni niste ochelari cum are Mazi pt taiat ceapa!

  10. Mazilique says:

    omfg – si daca nu era lentila.. facea retina gaurica?! brrr

  11. Anonymous says:

    haha imi place umorul vostru!! cred ca daca era careva singur ar fi mancat de pe jos dar asa vi-a fost rusine unul de altul :)))

  12. Mazilique says:

    true :))
    da’ macar data viitoare stim ca se poate :)) o sa torn tocana direct pe dusumea, iar painea o aranjez pe o placa de gresie :p

  13. vera says:

    mazi, pe mine deja ma stii: pragmatica si focusata.
    Deci, ce ochelari ai dta pentru taiatul cepei? as voi poza, nu doar explicatzie, dar ma multzumesc cu ce decizi tu ca potzi sa oferi…

  14. Mazilique says:

    hai c-o sa pun un post despre “gadget” :))

  15. Ioana says:

    eu recuperez grasimea de la confit de canard pentru gatit, asa ca nu prea cumpar. oarecum inspirata de postul asta, am facut cartofii astia in weekend ca si garnitura la o coapsa de mistret, asta pe langa ciuperci.

  16. Ana says:

    E o reteta preluata de la Jamie Oliver. Am facut-o si eu de cateva ori in aceasta combinatie sau d epost cu ulei de masline. A devenit reteta mea favorita de cartofi. Trebuie sa incerci combinatia de frunze de salvie si suc de clementina. Te lingi pe degete.:)

  17. Mazilique says:

    @ana – nu cred ca jamie a inventat combinatia de cartofi cu untura – it’s a classic :))) o sa incerc si combinatia de care-mi zici, dar anul asta nu prea am vazut clementine..

  18. un inginer says:

    Am incercat sa cumpar untura de gasca de la Selgros Berceni dar, nu am gasit si cica nici nu au avut :( poti sa-mi indici in care dintre magazinele Selgros ai gasit ? multe multumiri

  19. Mazilique says:

    incearca baneasa sau pantelimon :)

  20. Anonymous says:

    stiu eu un magazin aci la Szeged la unguri,are sigur untura de gasca…si lentile de contact,la pachet,2 in 1 ca samponu..

  21. Ildi says:

    Cartofii ăștia sunt on repeat la mine in bucatarie. Toată lumea ii iubește!
    Astăzi ii fac cu ultima lingura de untura de gasca și voi completa cu untura de porc :)
    Mulțumesc Mazi pentru Rețete de forever cooking!

Comenteaza
Follow on Instagram