Tocană cu linte roșie, cartof dulce și lapte de cocos
M-am gândit un pic dacă să numesc acest preparat tocană sau supă. Este un combo între cele două, nu chiar o supă cremă, ci mai mult înspre o tocană.
Textura cartofilor dulci, cremozitatea lintei roșii și aroma mixului de condimente fac din acest fel de mâncare o combinație foarte reușită. Este și o rețetă rapidă, pe care în această perioadă o poți pregăti pentru prânz, între 2 call-uri sau și o ședință pe Zoom.
Poți înlocui cartofii dulci cu cartofi albi (doar că trebuie să fiarbă un pic mai mult), iar în loc de lapte de cocos, poți folosi smântână pentru gătit (nu va fi același gust, dar nici rău n-o să fie ?).
INGREDIENTE
4 porții, 35 minute
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă
- 1 bucată mică de ghimbir (cât jumătate de deget)
- 2 căței de usturoi
- 1 linguriță fulgi de ardei iute (sau 2 dacă mănânci mai picant)
- 1 linguriță de chimion
- 1 linguriță de turmeric
- 1 linguriță sumac
- 1 linguriță paprika dulce
- 2 cartofi dulci (medii)
- 100g linte roșie
- 100ml passata
- 500ml apă
- 200ml lapte de cocos (sau smântână pentru gătit, dacă nu îți place laptele de cocos sau nu ții să fie o rețetă vegană / de post)
- 1 mână baby spanac
- sare și piper, după gust
Toacă ceapa mărunt. Dă prin răzătoare ghimbirul și cățeii de usturoi (sau prin presă dacă ți se pare mai simplu, dar dacă tot ești cu răzătoarea la îndemână e mai eficient astfel și speli mai puține ustensile). Taie cartofii în cuburi.
Într-un bol mic, amestecă toate condimentele, câte o linguriță din fiecare: fulgi de ardei iute, chimion, turmeric, sumac, paprika dulce. Amestecă.
Spală frunzele de baby spanac și lasă-le la scurs într-o sită.
Într-o tigaie încăpătoare pentru care ai și capac, încinge uleiul de măsline. Adaugă ceapa tocată și călește-o câteva minute, până se înmoaie. Apoi adaugă usturoiul și ghimbirul. Gătește un minut, apoi adaugă mixul de condimente, niște sare și piper, amestecă și lasă-le pe foc timp de 2-3 minute, până încep să își elibereze aroma.
Pune cartofii dulci în tigaie, amestecă din nou până aceștia sunt acoperiți de condimente. Adaugă lintea, passata, apa, extra sare și piper. Crește temperatura focului până tot amestecul dă în clocot. Apoi, scade focul la minim, acoperă cu un capac și lasă tocana la fiert timp de 25 de minute, amestecând din când în când. La final trebuie să obții o compoziție îngroșată și cartofii să fie fierți.
Ridică capacul, mai lasă la fiert 5 minute (astfel încât lichidul să se mai evapore), adaugă laptele de cocos și frunzele de spanac.
Eu am adaugat extra sumac la final (laptele de cocos și cartofii sunt dulci, iar sumacul – lemony și acid) – mi s-a părut o potrivire perfectă.
Oare merge si cu linte verde?
Sigur merge. Singura diferenta o sa fie la consistenta – cu linte rosie mai cremoasa, cu linte verde un pic crocantă.
E super buna!!!
Mă bucur că ți-a plăcut ❤️