In cautarea retetelor boieresti // Pesmeciori sarati

10 Jul 2013, Cristina Mazilu

Reteta asta m-a prins de la titlu – mi-am imaginat foarte repede ceva crocant, sarat, numai bun de rontait. Si eu nu m-am impotrivit niciodata carbohidratilor crunchy & savoury.

Dupa cum spune reteta de mai sus, faci o gaura intr-o litra de faina (250g). Adica am masurat faina cu o cana de 1000ml si am rasturnat-o apoi intr-un castron*. Am adaugat 10g sare si 200ml unt topit si 100ml de lapte. Toate astea se framanta pana obtii un aluat. O fi avut reteta dreptate, dar eu am mai adaugat putin lapte, ca nu prea se lega toata treaba. Dupa care am lasat aluatul la odihnit timp de o ora.
 
Apoi l-am intins intr-o foaie subtire, more or less 1/2 de centimetru, asa cum zicea-n biletelul de acu’ cateva generatii de bucatari in urma. Si tot ca-n reteta, am facut “1 milion de gauri cu dintii unei furculite”.

Dupa care am taiat aluatul in cercuri cu o forma rotunda (ce gasesti la indemana, cel mai simplu e un pahar).

Am asezat cercurile de aluat intr-o tava tapetata cu foaie de copt, le-am uns cu lapte si le-am presarat cu sare grunjoasa. Ba pe unele si cu piper proaspat rasnit, chimen, oregano si ce-am mai gasit la indemana.

 
I-am copt in ture de cate 10 minute in cuptorul inscins la 180 de grade, pana au prins culoare aurie, apoi am abuzat de ei cum m-am priceput.
 
 
*later update – am aflat ca litra inseamna de fapt un sfert de kg sau de litru. deci 250g de  faina in acest caz. de inteles ca asta schimba cu totul consistenta biscuitilor :))
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. Mazi, văd că rețeta ți-a ieșit grozav, dar eu știam că o litră înseamnă 250 ml/g… am căutat în dex și zice cam același lucru… http://dexonline.ro/definitie/litr%C4%83 ?

  2. pfaaai, that explains a lot. habar n-aveam. de aia a trebuit sa pun extra lapte ;-)

    atunci o sa incerc si varianta conform retetei :))

  3. da.. subscriu :) bunica mea e din moldova si litra e un sfert de kg/l si imi amintesc ca am facut si eu nefacute cand eram mica pentru eu credeam ca se refera la 1 litru :))
    oricum reteta e de incercat :) au ceva aparte retetele astea vechi, scrise de mana si eu am o fascinatie pt ele. felicitari pt ca te-ai apucat sa le descoperi si sa ni le impartasesti si noua :)

  4. Eu am o carte de bucate ramasa de la strabunica mea. Nu mai are de mult timp copertile, e ingalbenita de vreme si aproape casanta dar inauntru gasesti niste retete… majoritatea fabuloase. Reteta asta de .. saleuri practic, acolo e denumita reteta 3-2-1 adica 3 parti faina, 2 unt si 1 smantana. Plus un ou pentru finisaje rumenite :) Mi-a fost drag cand am gasit aici reteta ta, multumesc!

Comenteaza
Follow on Instagram