Salată de conopidă coaptă cu dressing de curry, usturoi copt și ou
Salata asta poate acompania perfect orice rețete cu pui sau curcan, dar vă zic sincer că noi am mâncat-o ca atare și a fost un deliciu. Este o rețetă deloc complicată, coci conopida, fierbi niște ouă și amesteci un dressing și cam asta a fost.
Sfatul meu este ca la final să picuri și niște stropi de lămâie peste toată treaba, acea aciditate se va potrivi la fix.
Această rețetă a fost inspirată din cartea Simple a lui Yotam Ottolenghi și adaptată în funcție de poftele de moment :).
INGREDIENTE
4 porții, 30 de minute
PENTRU CONOPIDĂ
- 700g conopidă curățată
- 4-5 căței de usturoi
- 2 lingurițe pudră de curry
- 1 linguriță sare
- 2 linguri ulei de măsline
- piper proaspăt râșnit
PENTRU SOS
- 1 lingură cu vârf de maioneză (50g)
- 2 linguri cu vârf de iaurt grecesc (100g)
- 1 linguriță pudră de curry
- 1/2 linguriță fulgi de chili
- sucul de la o jumătate de lămâie
- 1/4 linguriță de sare
- 1 linguriță de semințe de chimion, ușor zdrobite (poți folosi și chimion pudră)
- 3 ouă
TOPPING
- frunzele de la o legătură de pătrunjel, tocate
- sferturi de lămâie
Încinge cuptorul la 230°C cu ventilație. În cazul în care cuptorul tău nu are această funcție, îl poți seta la cea mai înaltă temperatură.
Taie conopida în florete, spal-o, apoi las-o la scurs câteva minute. Cu ajutorul unui prosop de bucătărie încearcă să usuci conopida cât mai bine, pentru a te asigura că se va rumeni în timpul coacerii.
Transferă conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Într-un bol adaugă uleiul de măsline, pudra de curry, sarea și piperul. Amestecă bine și transferă sosul astfel obtinut peste conopidă. Amestecă până ce toate floretele sunt acoperite de sos. Printre conopidă pune și cățeii de usturoi în coajă.
Dă tava la cuptor pentru 15 minute, sau până când conopida este rumenită, dar și-a păstrat textura crocantă.
Între timp, pune o crăticioară de mărime medie cu apa, pe foc mare. Când apa fierbe, adaugă cu grijă ouăle și fierbe-le pentru 10 min.
Când ouăle sunt gata, scurge cu grijă apa fierbinte și adaugă apă rece peste ele. Asta va opri procesul de fierbere.
Când ouăle s-au mai răcit și pot fi manevrate, curăță-le de coajă și pune-le într-un bol mare.
Când conopida este gata, scoate-o din cuptor și las-o deoparte la răcit, în tavă.
Într-un alt bol adaugă maioneza, iaurtul, pudra de curry, fulgii de chili, sucul de lămâie, sarea și semințele de chimion zdrobite.
Ia usturoiul copt din tavă, îndepărtează-i coaja, toacă-l marunt și adaugă-l în bolul cu iaurt. Amestecă totul până ce obții un dressing.
Cu ajutorul unei furculițe, zdrobește ouăle cât să rămâi cu bucăți mai mici. Peste ouă adaugă conopida, iar peste conopidă, adaugă dressingul și amestecă bine.
Transferă salata pe un platou, presară pătrunjel tocat deasupra și așază sferturi de lămâie din loc în loc pentru extra aciditate.
O reteta foarte buna, multumesc pentru postare!