Briose cu mei si ovaz

04 Sep 2013, Cristina Mazilu
Sunt absolut minunate la micul dejun (colegii mei de birou – doar cei non-vegani – pot confirma ;-), sunt consistente si au o aroma discreta de caramel. Perfect. Plus ca sunt extra simplu de pregatit – tot ce ai de facut e sa amesteci cu lingura intr-un castron.
 
De mult timp vroiam sa pregatesc ceva cu mei pentru ca habar nu aveam cum e. Asa ca ieri, cand am plecat de la birou, am oprit la Mega Image si am luat o punga. Cand am ajuns acasa, am dat drumul la cuptor sa se incinga la 180 de grade si am inceput sa arunc diverse intr-un bol:

 

INGREDIENTE
suficiente pentru 12 briose

  • 1 cup* faina 
    2 si 1/3 cups (230g) fulgi de ovaz 
  • 1 cup zahar
  • 1 lingurita si 1/2 de bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurita de sare

Toate astea le-am amestecat cu o lingura, apoi am adaugat:

  • 1 cup lapte batut
  • 1/2 cup ulei cu aroma neutra (cum ar fi de rapita sau de floarea soarelui; eu am folosit Olisana Omega 3-6)
  • 1 ou
  • 1 lingurita de extract de vanilie
  • 1 cup boabe de mei decorticat (eu am luat de la Solaris)
  • 1/3 cup de apa clocotita

Amesteci din nou. O sa obtii fix un terci. O sa-l pui intr-o tava de briose, o sa-l bagi la cuptor 25 de minute si apoi o sa fie mult si bun.

Din toata compozitia s-ar putea sa-ti iasa mai mult de 12 briose, cat incap intr-o tava. Nu ma injura, bucura-te ca there’s more. Pentru ca oricum o sa mananci cateva hot from the oven si o sa te apuce remuscarile. Atunci o sa le inlocuiesti cu cele pe care o sa le faci in tura a doua si va fi ca si cum nimic nu s-a intamplat. Nu?
 
*cup(s) – Adica unitatea de masura a volumului, nu e vorba despre o cana oarecare strecurata in romgleza mea. Cel mai simplu e sa va luati una dintr-un super/hypermarket. eu o am pe asta de la IKEA.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (21)
  1. George says:

    bun! bun! bun! cele mai bune briose mancate la 12:30 noaptea :P

  2. ce sa zici si tu :)) mai bine ai pune mana si-ai face niste gogosi :D

  3. Meridor says:

    Cresc mult? Adica formele nu trebuie umplute pana sus?

  4. nu cresc mult. eu le-am umplut pana sus :-)

  5. Veronica Guzun says:

    Mmmmmm. Suna tare bine. Cu prima ocazie o sa incerc.

  6. Grim says:

    Cel mai simplu e să scrii în grame

  7. Flor says:

    Sa nu razi, Mazi….mei de papagali nu e bun????
    Am papagali si am mei pt.ei…Jesus…
    Pot? Sau asta al tau- ma rog, al lui Solaris e mai altfel???? :):)

  8. @grim – da, dar asta insemna (1) sa fac transformarile si (2) sa vin cu niste cifre dubioase gen 138 de grame :))

    @flor – cel de la Solaris era decorticat, ala de papagali s-ar putea sa fie mai integral :)))

  9. Cups e unitatea de măsură a leneşului nu a volumului. Volumul se măsoară doar în cc sau în ml dacă e lichid. Şi ba da, e o cană oarecare, pentru că, deşi un cup american are 237 ml, cel legal american are 240 ml, cel englez 287 ml, iar cel canadian 250 ml, o medie de bun simţ ar fi 250 ml… exact cât are o cană la noi. Motiv pentru care, sistemul metric e singura metodă pe care te poţi baza dacă vrei să oferi o reţetă corectă. Motiv pentru care:

    125 g făină, 210 g fulgi de ovăz, 225 g zahăr, 12 g bicarbonat de sodiu, 8 g sare, 235 ml lapte bătut, 105 g ulei, 60 g ou, 5 ml extract vanilie, 200 g hrană de peruşi, 80 g apă hot.

    Vezi.. totul în incremente de 5, lucru pe care şi cel mai tembel cântar de bucătărie (electronic) e capabil să-l realizeze. Totul mai puţin teaspoon-urile dacă linguriţele alea erau teaspoon-uri. Oricum 8g de sare e mult… mai degraba 5. Şi 12g de bicarbonat habar n-am, că nu ştiu ce textură au. Dacă n-au crescut prea mult cum zici tu acolo atunci e prea puţin. Am zis un ou de 60 g pentru că e standardul în patiserie (adică ou M în UE şi ou L în US)şi e cu tot cu coajă.
    Unde-s fulgii de ovăz? Că nu îi văz. I-ai făcut făină?
    La ce temperatură ai copt? Poate d-aia au o aromă discretă de caramel.

  10. @mircea – actually a fost asa:

    230g ovaz
    136g faina
    230g zahar… etc :-)

    da’ chiar nu conteaza, bine c-au iesit.

    – n-au crescut foarte mult pentru ca aveau o gramada de ovaz si mei, deci erau destul de dense
    – fulgii de ovaz s-au amestecat acolo :-)
    – 180 de grade, scrie la inceput. domnu’ Maillard tine cu mine

  11. Grim says:

    10 pct. pentru asocierea gustului discret de caramel cu reacţia Maillard şi nu cu cea de caramelizare. O să încerc şi eu, dar o să le pun şi nişte stafide îmbătate în rom. Aşa par prea triste.

  12. @grim – good call! stafidele betzive sunt intotdeauna o idee buna ;-)

  13. viatainroz says:

    meiul pe care il am eu e amar, exista si mei care sa nu fie amar?

  14. gio says:

    meiul a fost hidtratat in prealabil?

  15. Diana says:

    Oh, Doamne, fata draga, esti inspiratia diminetilor mele! Tocmai ce-am devorat o deliciosenie de-asta. Sunt supermegadelicioase !

  16. […] mi-e obiceiul: am inceput cu desertul,ca era mai migalos. S-a terminat migdalos, as putea zice. Reteta am luat-o de la Mazilique (tanti aia ce-i redactor sef la bbc good food romania si cu care m-am […]

  17. Diana says:

    Plecand de la reteta ta, am facut o varianta de prajitura in forma rotunda (la servire am taiat-o in felii ca de tort), am adaugat insa carob si cacao in aluat, sa fie ciocolatos! A mai fost nevoie de un ou si nitica apa, suplimentar. Foarte buna – minunat meiul crocant in aluat!

  18. Ana Raiber says:

    Este important ca meiul sa fie spalat minutios, in mai multe ape inainte de gatire, intrucat detine un strat protector natural cu gust amar, numit saponina. Saponinele sunt substante de origine vegetala care, in contact cu apa, formeaza o spuma abundenta si persistenta. Saponinele din plante pot produce diferite intoxicatii, asa ca este de preferat sa le eliminam. Acelasi lucru este valabil si pentru quinoa.

Comenteaza
Follow on Instagram