Cum să faci lemon curd // Cremă de lămâie
E o crema periculos de buna – se face foarte usor si odata ce te trezesti cu un bol de lemon curd in frigider, incepi sa-l trantesti peste orice: tarte, biscuiti, intre blaturi de torturi, in glazuri de prajituri, in compozitii de cheesecake, langa niste cupe de inghetata de vanilie. Brusc, te vei trezi cu un meniu scaldat in crema de lamaie. Groaznic, ai sa vezi. Si dupa aia ai sa repeti.
- coaja rasa de la 4 lamai
- 200ml suc de lamaie
- 200g zahar
- 4 oua
- 4 galbenusuri
- 180g unt, taiat in cuburi
Intr-o craticioara, pune toate ingredientele, mai putin jumatate din cantitatea de unt, apoi asaz-o pe foc mediu.
Lasa untul sa se topeasca si zaharul sa se dizolve in zeama de lamaie, in timp ce amesteci cu un tel. (Da focul mai mic daca amestecul incepe sa se lipeasca de fundul cratitei).
Dupa ce compozitia se ingroasa si incepe sa fiarba, mai las-o 1 minut pe foc, amestecand, apoi ia cratita de pe foc. Adauga restul de unt si amesteca (untul se va topi rapid).
Pune crema astfel obtinuta intr-un castron. (Daca vrei sa obtii o crema foarte fina, trece-o inainte printr-o sita. Eu asa am facut). Acoper-o apoi cu folie alimentara (folia trebuie sa fie in contact cu crema, pentru a nu forma o pelicula. Pune castronul la frigider 6 ore apoi mananca crema cum ai tu chef. (Se pastreaza 3-4 zile in frigider, da’ garantez ca il termini pana atunci.)
- Umple o coaja de tarta cu lemon curd – et voilà: tarte au citron
- Intr-un pahar aseaza in straturi: biscuiti zdrobiti + lemon curd + capsuni proaspete, taiate felii (vezi aici cum)
- Fa sandwichuri folosind cate doi biscuiti cu unt pe care-i lipesti intre ei cu lemon curd
Buna!
Felicitari pentru tot ce faci, este foarte frumos!! :-)
As fi vrut sa stiu la acest lemon curd, am tot incercat diferite retete, imi iese cu gust metalic! O fi de la cratita…, o fi de la combinatia de galbenus cu lamaie, ai vreo idee?
Multumesc frumos
E la combinatia de inox si acid. Incearca intr-o cratita emailata sau ceramica si vezi daca scapi de gustul metalic :-)
DA!
mada
Nu e de la nici o combinatie intre inox si acid. Inoxul folosit pentru vasele si ustensilele de bucatarie e feritic (430) si e non-reactiv, adica nu reactioneaza cu acidul – citric in acest caz, care e oricum un acid destul de slab. Tocmai de aceea e recomandat sa folosesti vase din inox pentru orice operatiune din bucatarie. Cand lucrezi cu orice ingredient care contine acid si in special daca il supui unui proces termic e bine sa te feresti de vasele din cupru, aluminiu si fonta care intr-adevar reactioneaza cu acidul. Asa ca raman vasele din inox, sticla sau ceramica (mai sunt cateva optiuni, dar deja p-astea nu le are toata lumea in casa). Tinand cont ca o faci direct pe foc nu iti ramane decat inoxul, desi lemon curd-ul mai ales pentru incepator e recomandat sa se faca pe baie de abur asa ca un bol de sticla ar merge.
In concluzie: inox + acid = love. Asta daca nu ai cumva o oala d-aia de 10 lei si un tel de 3 lei de la chinezi… ca atunci sigur o sa-ti puta crema a metal.
Am dat pe spate multa lume cu reteta de la tine. Am facut de ziua mea intr-un an si ca prin minune am reusit sa scap de toti cei care-mi cereau zilnic tarte cu lemon curd (caruia eu la inceput ii ziceam crud :P). Desi i-am trimis intr-un final pe toti la blogul tau, n-am scapat de un botez pentru care am prestat cateva zeci de tarte (marime medie, suficient pt o noapte si ceva de gatit)
@ana m – hehehe, i know the feeling :-))
Ce fel de suc de lamaie folosesti? Te referi cumva la zeama de lamaie? Multumesc.
da, zeama de lamaie – adica suc proaspat stors de lamaie :-)
4 oua +4 galbenusuri? sau 4 galbenusuri de la cele 4 oua?:D
4+4. Adica in total vei folosi 8 oua.
Suna bine :D…o intrebare: banuiesc ca ouale trebuie batute inainte de a fi amestecate cu restul ingredientelor, nu ?!
da :-)
O reteta exceptionala am facut aseara crema si azi am servito cu piscoturi si zmeura cu toate ca pretena dadea tarcoale frigiderului inca de aseara :D
Cum ar veni, am dat pe spate tot departamentul in care lucrez cu pavlova (normala, fara apa de trandafiri) cu crema de lamaie. Am pus insa doar 170 ml de suc de lamaie, ca am facut prima oara cu reteta originala si parca mi s-au strepezit putin dintii :). In schimb ma distreaza maxim ca toata lumea o lauda, ca ce prajitura “light” am facut, cand eu stiu ca am in ea 450 g de zahar si 180 g de unt… :)
braaaavo!
(si da, departamentul s-a lasat pacalit de lamaia acrisoara. little did they knew… :-))
[…] Reteta originala aici. […]
Buna seara. Mie nu mi-a iesit . Nu s-a ingrosat. Unde am gresit?
Am respectat intru totul
cate oua ai folosit?
offf si a mea a iesit cu gust metalic…:(( am avut tel de silicon si cratita teflonata…
[…] cu lemon curd au fost inspirate de Mazilique, și după ce am terminat să le ansamblez și am gustat din cremă am înțeles de ce spunea la un […]
[…] Se pune un strat de crema de lamaie. Ea o avea deja facuta. Eu am gasit aici o reteta pe care o voi […]
Bună! Super lemon curd-ul, felicitări. De fiecare dată mi-a ieșit delicios. Am și eu o întrebare, ma chinuie creativitatea în bucătărie :)))). Crezi ca ar ieși curd-ul ăsta fantastic și cu alte sucuri, de exemplu zeama de pe un compot de vișine? Mulțumesc! Keep up the fantastic blog!