Prajitura cu banane, curmale si rom / fara zahar adaugat, fara gluten
250g de curmale fara samburi (la mine asta a insemnat 2 pachete de curmale cu samburi, a cate 200g fiecare :p) le-am pus intr-o craticioara impreuna cu 200ml apa si le-am lasat sa fiarba 5 minute.
Apoi le-am scurs, le-am pus in robotul de bucatarie impreuna cu 100ml din lichidul in care au fiert si 2 banane coapte si le-am mixat pana am obtinut o pasta fina.
Intr-un bol am amestecat 100g de nuci, 400g de stafide, 100g de malai fin, 2 lingurite de pref de copt si 2 lingurite de mixed spice (Asta e un amestec englezesc de condimente pe care eu l-am cumparat de pe alte meleaguri. E o combinatie aromata de scrotisoara, nucsoara, ienupar, ba uneori si niste cuisoare si ghimbir. Puteti folosi o combinatie de mirodenii facuta in house sau il puteti lua de aici.)
Peste amestecul uscat de mai sus am adaugat pasta de curmale & banane, plus 3 linguri de rom negru. Cu tupeu, m-am infipt in sticla de Stroh de 80 de grade. Eu am luat-o din Austria, in noiembrie, dar am vazut ca e de gasit si la The Liquor Store, my booze dealer of choice.
Ca ultima chestie, am batut 2 albusuri de ou pana au intepenit si le-am amestecat cu spatula in mixul de prajitura. Toata treaba am turnat-o intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, am nivelat suprafata si am presarat niste felii de banana. Apoi am dat prajitura la cuptorul incins la 180 de grade, unde a stat cam 1 ora.
Cand era rumenita bine, ca-n poza de mai jos, am scos-o din cuptor, apoi din tava si am lasat-o sa se raceasca pe un gratar pentru prajituri (sau poti folosi si unul normal, doar sa nu aiba urme de la ultimele coaste de porc care ajunsesera pe acolo).
A rezultat o prajitura very sweet, very moist, care se pastreaza foarte bine cateva zile la rand.
Iti dai seama ca asta cu “se pastreaza foarte bine cateva zile la rand” nu e deloc fezabila, nu?
Nu poti sa mananci prea multe felii, sunt mult prea dulci :-)
Facem pariu? :)