Salata de linte si bacon
Poate ca e un fel mai potrivit pentru toamna: consistent, aromat – eu zic ca e un fel de comfort food.
Si chiar daca afara inca sunt temperaturi care te tampesc instant, eu prefer sa stau cu capul in bataia aerului conditionat setat pe 17 grade si sa mananc dintr-un bol plin cu linte aromata cu bacon (or even better: pancetta!) afumat si presarata cu fulgi se sare si frunze de patrunjel.
- 200g linte verde
- 1 morcov, taiat in doua, pe lung
- 1 ceapa, taiata in doua
- 1 tija de telina Apio, taiata in doua-trei bucati
- 2 linguri de mustar Dijon (eu am folosit Maille)
- 80g bacon afumat, taiat in bucati mici
- 2 linguri ulei de masline extra-virgin
- patrunjel tocat (eu am folosit mult, ca de obicei ;-)
- sare (am folosit Maldon)
- piper negru proaspat rasnit
Pune lintea intr-o oala de dimensiuni medii. Acoper-o cu apa, cat s-o depaseasca cu trei-patru degete, si adu-o la punctul de fierbere. Adauga legumele, mustarul si baconul si fierbe la foc mediu timp de 20 de minute, pana ce lintea se inmoaie (eu o prefer al dente).
Scoate legumele si strecoara lintea, pastrand insa jumatate de cana din lichid. Adauga uleiul de masline, patrunjelul tocat, sarea si piperul. Daca lintea e prea uscata, o poti inmuia cu (o parte din) lichidul ramas. Adauga patrunjelul si amesteca.
Poti manca salata de linte calda, insa cel mai bine ar fi sa astepti o ora, pentru ca aromele sa se dezvolte, apoi sa o savurezi la temperatura camerei.
Daca-ti place aroma, poti completa salata cu o lingurita de paprika afumata.