[Competitia de] Thai green chicken curry
Am facut parte din juriul unei competitii de Thai Green Chicken Curry, organizata de Tourism Authority of Thailand, ceea ce inseamna ca am avut ocazia sa urmaresc in plina desfasurare de forte sase pasionati de thai food, fiecare dintre ei pregatind propria versiune a felului de mancare traditional.
Dupa ce-am gustat tot si-am trecut prin diverse exclamatii – vai, ce bun/ cineva a scapat zaharu’n oala/ curry-ul asta e prea picant chiar si pentru thailandezi (si a zis-o chef Lem, care e thailandez, nu eu :-))/ asta nu e chiar asa de rau/ asta e prea uleios etc – am ajuns la o concluzie unanima.
Castigatoarea competitiei a fost Andra Ilias (cand i-am vazut curry-ul prima data – e cel din coltul dreapta sus – am crezut ca e prea ‘soupy’ and doesn’t stand a chance, but it was awesome!). Ce-a castigat? Un curs de gatit thai in Bangkok. Mda. Data viitoare vreau in competitie, nu in juriu :))
Mai jos o regasiti pe yours truly instagramizata cu frangipani-n par (moldoveanca atata’ stie), in timp ce semneaza diploma castigatoarei
Pentru cine vrea sa se antreneze pentru alte competitii de Thai green chicken curry – mai jos e reteta clasica, pe care au primit-o toti concurentii si care a fost punctul de plecare al concursului.
- 400g de pui taiat in fasii groase de aproximativ 3cm
- 1 lingura de ulei
- 3 linguri de pasta de curry verde
- 2 ½ cups lapte de cocos
-
- 2 frunze de kaffir lime
- 100g de vanata taiata cubulete
- 2-3 ardei iuti rosii, taiati pe diagonala (optional, daca vrei extra spicy)
- ¼ cup frunze de busuioc
1 ½ lingura sos de peste
- 1 ½ lingurita zahar de palmier
Intr-o tigaie soteaza pasta de curry in ulei, la foc mediu, pana ce se elibereaza aromele. Da focul mai incet, si adauga, treptat, 1 ½ din laptele de cocos, amestecand, pana ce deasupra se separa un strat subtire de ulei verzui.
Adauga puiul si frunzele de kaffir lime, mai lasa pe foc 3 minute, apoi da focul putin mai tare si lasa sa dea in clocot. Adauga restul de lapte de cocos, asezoneaza cu zaharul de palmier si sosul de peste, iar cand amestecul da din nou in clocot – adauga vinetele. Mai lasa curry-ul pe foc pana ce vinetele sunt gata, presara busuiocul si ardeiul iute si opreste focul.
Curry-ul merge bine cu orez jasmin (google it – se gaseste ceva mai greu, dar nu imposibil :-)
esti foarte draguta cu floarea la ureche :)
o reteta asiatica “very cool” care merge perfect cu orezul jasmin :)