Pui cu lamaie, sumac si za’atar

14 Dec 2015, Cristina Mazilu

A trecut mai bine de un an de cand repet reteta asta Ottolenghi-inspired la mine in bucatarie, insa niciodata pana acum n-am apucat sa va povestesc despre ea pentru simplul motiv ca intotdeauna mancarea se termina inainte sa apuc sa o fotografiez. N-am avut nicio sansa.

Insa saptamana trecuta am pregatit-o pentru an early X’mas Party (detalii later this week), si undeva intre momentul in care am scos puiul din cuptor si cel in care l-am pus pe masa, am furat un moment pentru o fotografie facuta pe fast forward, cat Sanziana avea tava in maini.

Treaba s-a lasat cu exclamatii satisfacute, asa ca am primit aprobarea sa dau reteta mai departe:
 
INGREDIENTE

1 ora, plus timpul de marinare, 8-10 portii

    • 10 pulpe de pui (am folosit din cele cu os – 5 superioare si 5 inferioare)
    • 4 cepe, taiate in felii subtiri
    • 4-5 catei de usturoi, zdrobiti
    • 2 lingurite de pudra de ardei iute
    • 2 lingurite de scortisoara
    • 2 lingurite de chimion
    • 3 lingurite de sumac
    • 4 lamai, taiate felii subtiri (rondele)
    • 200ml supa de pui (poti folosi si apa)
    • 4 linguri de za’atar
    • 5-6 linguri de ulei de masline
    • 50g seminte de pin
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Intr-un vas incapator (sau poti folosi o punga cu inchidere), amesteca puiul cu ceapa, usturoiul zdrobit, uleiul de masline, pudra de ardei iute, scortisoara, chimionul, 2 lingurite de sumac, lamaile taiate felii, supa de pui, sare si piper proaspat rasnit. Lasa-l la marinat cateva ore sau chiar peste noapte.

Incinge cuptorul la 200°C. Transfera puiul si toata marinada intr-o tava suficient de mare astfel incat sa poti aseza bucatile de pui  intr-un singur strat, la distanta una de cealalta, cu pielea in sus. Presara doua linguri de za’atar deasupra si da tava la cuptor timp de 20-30 de minute, pana ce puiul se rumeneste. Scoate tava, intoarce puiul, si lasa-l sa se rumeneasca si pe cealalta parte, inca vreo 20 de minute, suficient cat si sosul lasat de marinada sa se reduca.

La final, cand bucatile de pui sunt bine rumenite pe toate partile si pielea a devenit crocanta, scoate tava din cuptor si presara deasupra puiului restul de za’atar si semintele de pin.

Poti adauga niste patrunjel proaspat, tocat si merge de minune langa un cuscus sau un kisir.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (4)
  1. Sweettooth says:

    Draga Mazilique,

    Am incercat ieri seara reteta, ce-i drept, la o jumatate din cantitatea de carne sugerata de tine, si am injumatatit cantitatile ingredientelor pentru marinada. Din pacate, desi mirosea extraordinar in casa, gustul sosului era foarte amar. Celelalte arome nici nu se mai simteau, pentru ca dominant era gustul preluat din partea alba a cojii de lamaii (stiu din patiserie ca este un mare no-go, intrucat nu mai are gustul jucauso, zesty si aromat de lamaie). Tu cum faci sa nu devina marinada amara? Ma gandesc ca o solutie ar fi sa nu pui lamaia la copt, ci doar pe durata de marinare a carnii. Anyways, a word of wisdom would be very much appreciated, pentru ca reteta pare foarte buna otherwise si as mai face-o.

    Sweettooth

    • Cristina Mazilu says:

      hmmm, chiar nu stiu ce sa zic – la mine una dintre partile preferate e sa mananc lamaia care s-a caramelizat putin in sos si s-a rumenit in cuptor. poti incerca doar cu putina zeama de lamaie si coaja curatata (fara partea alba) – poate asa eviti amareala (dar mie nu mi s-a intamplat niciodata, totusi :-/)

  2. Sweettooth says:

    Poate e din cauza lamailor belgiene amarate de la lipsa de soare :))

  3. Clara says:

    Și mie mi-a ieșit foarte amar :(

Comenteaza
Follow on Instagram