Prajitura lipicioasa cu miere si scortisoara
N-am mai gatit de ceva timp o prajitura care trebuia pregatita in cuptor. Asa ca aseara – cand am facut-o pe aceasta – mirosul de unt, mirodenii si zahar care se caramelizeaza incet mi-a cam taiat genunchii.
Aproape ca uitasem cat de frumoase sunt aromele acelea care invaluie toata casa atunci cand pregatesti ceva dulce in cuptor. Cum bucataria devine brusc cel mai bun, cald, frumos, placut, iubit loc din lume. Singurul in care ai vrea sa fii. Si tot ce ai nevoie sunt niste ingrediente pe care sigur le gasesti prin bucatarie.
INGREDIENTE
15 minute timpul de preparare, plus 30-40 minute timpul de coacere
PENTRU STRATUL DE LA BAZA PRAJITURII
- 120g unt la temperatura camerei
- 180g faina
- 1 lingurita de amidon
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- ¼ lingurita sare
- 1 ou mare
- 150g zahar
- 60ml lapte condensat Maresi
Incinge cuptorul la 180°C. Pune hartie de copt intr-o tava dreptunghiulara si pregateste baza prajiturii. Intr-un castron, amesteca faina, amidonul, bicarbonatul de sodiu si sarea. Intr-un alt bol, folosind un mixer, amesteca untul cu zaharul, pana obtii o compozitie cremoasa si aerata. Adauga oul si laptele condensat si mixeaza din nou. Cand compozitia s-a omogenizat, adauga ingredientele uscate si amesteca din nou. Dupa ce acestea s-au combinat bine, pune compozitia astfel obtinuta intava pregatita pentru copt. Intinde-o bine folosind o spatula si pune-o deoparte cat timp pregatesti stratul lipicios de deasupra.
PENTRU STRATUL LIPICIOS AL PRAJITURII
- 60ml miere
- 60ml lapte condensat Maresi
- 1 lingura extract de vanilie
- 170g unt la temperatura camerei
- 225g zahar
- ¼ lingurita sare
- 1 ou mare
- 150g faina
Pentru a prepara stratul lipicios de deasupra prajiturii, amesteca impreuna intr-un bol mic mierea, laptele condensat si extractul de vanilie. Intr-un alt bol, bate untul impreuna cu zaharul si sarea, pana ce obtii o compozitie cremoasa si aerata. Adauga oul si amesteca, apoi ⅓ din cantitatea de faina. Mixeaza pana ce aceasta este incorporata si toarna ½ din amestecul de miere, lapte si vanilie. Repeta pana ce ai terminat ingredientele si compozitia este omogena, apoi toarn-o peste primul strat aflat deja in tava. Niveleaza prajitura cu o spatula sau cu un cutit cu lama lata.
Pentru a face toppingul, foloseste cateva linguri de zahar condimentat (reteta aici) sau pur si simplu amesteca 2 linguri de zahar cu 1½ lingurita de scortisoara macinata. La copt acest strat va forma o crusta putin crocanta si aromata. Plus ca, asa cum spuneam mai sus, toata casa va mirosi a bun, a iarna, a (aproape) Craciun. M A G I C, I tell you!
Da tava la cuptor timp de 25-35 de minute (in functie de dimensiunea tavii folosite – deci de grosimea blatului), pana ce prajitura “s-a bronzat”, dar centrul inca mai “joaca”. Partea de deasupra s-ar putea sa ti se para necoapta, dar odata ce se va raci se va transforma in stratul lipicios de care vorbeam mai sus.
Dupa ce prajitura s-a copt, scoate-o din tava si pune-o pe un gratar. Dupa ce aceasta s-a racit, tai-o in patratele.
GOOD TO KNOW
Prajitura se pastreaza bine intr-o caserola chiar si pana la o saptamana. Dar GARANTEZ ca nu rezisti cu ea in casa asa mult timp.
- Am folosit laptele condensat Maresi (pe care l-am descoperit in cafenelele din Austria) pentru ca prajiturile ies mai pufoase
- Daca il folosesti in cafea, ii da o culoare aurie si un gust cremos
- Raceste sticla si agit-o bine pentru o spuma de lapte cremoasa pentru cafea
- Laptele Maresi se gaseste in trei variante: Original (7,5% grasime), Light (4%) si Bio (7,5%, obtinut din agricultura ecologica)
De unde putem achizitiona lapte Maresi?
Claudia, laptele se gaseste in kaufland.
In afara de Kaufland, gasesti Laptele condensat Maresi si in Auchan, Billa, Carrefour, Mega Image, Profi si Selgros si poti alege intre variantele Original (7,5 % grasime per 100 ml), Light (4% grasime per 100 ml, lapte semi-degresat) si Bio (7,5 % grasime per 100 ml, lapte integral bio din agricultura ecologica).
Ce dimensiuni are tava? Multumesc
n-o am la indemana s-o masor, dar e mica. (adica nu e una din aia in care ai face friptura :p)