Biscuiti cu fulgi de ovaz si fructe confiate
M-am indragostit de retetele astea simple, care presupun doar sa amesteci cateva ingrediente. Iar daca se intampla sa le am deja prin bucatarie – fara sa mai fie nevoie de alte cumparaturi – mi se pare deja o mare realizare. Ma simt de parca as fi pacalit sistemul. “Hahaha, in your face mofos – n-a mai fost nevoie sa cobor dupa faina/oua/zahar/etc de data asta. Gotcha!”
Biscuitii de mai jos i-am bricolat intr-o duminica dimineata, in mai putin de-o ora, apoi i-am impartit prin oras prietenilor. Incercati si voi, o sa va placa (nu doar sa-i mancati, ci sa-i faceti cadou celor dragi).
INGREDIENTE
30-40 de minute, 18-20 de biscuiti
- 170g unt
- 150g zahar brun
- 100ml miere
- 80g faina
- ½ lingurita bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita cu varf de condimente pentru prajituri (eu am folosit un amestec facut din scortisoara, nucsoara, cuisoare si ghimbir)
- 250g fulgi de ovaz
- 180g de fructe confiate, taiate in bucati (eu am folosit caise, merisoare si ghimbir)
- 2 linguri de apa clocotita
- 1 ou, batut
Incinge cuptorul la 180ºC si pune hartie de copt pe mai multe tavi.
Intr-o cratita incapatoare topeste la foc mediu untul si amesteca-l cu zaharul si mierea, pana ce obtii un amestec omogen.
Ia cratita de pe foc si adauga – amestecand cu o lingura de lemn sau cu o spatula – faina amestecata cu bicarbonatul de sodiu, fulgii de ovaz, condimentele, fructele confiate, apoi apa si, in final, oul batut. Lasa amestecul sa se raceasa putin.
Cu mainile umezite, formeaza bilute din compozitia obtinuta – ar trebui sa-ti ajunga pentru 18-20 de bucati. Eu am folosit o cupa pentru inghetata, ca sa obtin bilute de dimensiuni egale.
Asaza-le pe tavile cu hartie de copt, la distanta unele de altele, pentru ca se vor intinde la copt. Turteste-le putin si da-le la cuptor timp de 8-12 minute. (Pentru ca se pot arde usor pe margini, trebuie sa fii atent la prima tura si sa vezi exact de cat timp au nevoie in cuptorul tau – la mine a fost undeva la 10 minute).
Scoate apoi biscuitii din cuptor si lasa-i sa se raceasca pe un gratar. Se vor pastra pana la o saptamana intr-o cutie cu capac. (Dar, ca de obicei, eu le-am terminat in aceeasi zi.)
Care e cantittea de unt sau de fapt cantitatea de zahar brun e de fapt unul :)? Ms
ahahaha, am sarit un rand, scuza-ma :-) 170g de unt – am corectat acum
Suna foarte bine si intr-adevar o idee buna pentru o duminica dimineata lenesa :) Unica problema o am cu mierea la cuptor… Daca o elimin, afecteaza mult reteta?
sigur ca da, nu e un ingredient neglijabil.
si care e problema cu mierea la cuptor?
Me like!!!Reteta va fi executata zilele urmatoare sigur!!!
Miere topita si apoi la cuptor? Nu, mersi!
de ce exact? pentru ca mierea devine “toxica”? asta sustin dietele ayurvedice, insa nu e ceva sustinut stiintific.
intr-adevar, caldura distruge enzimele (chestie valabila in general, nu doar cu mierea), insa eu am facut biscuiti, nu aveam pretentii de aliment complex si complet :-)
In discutia obligatorie de luni dimineata ‘tu ce ai mai gatit in weekend’ a intervenit o dilema legata de aceasta minunata reteta (deja testata) daca am inlocui zaharul cu miere? ;-) Pentru ca recomandarea a venit cu multe laude la pachet, vor si altii sa o incerce, care altii incearca sa renunte la zahar. Ar merge?
might work, dar se vor comporta diferit la cuptor. nu mai ai aceeasi consistenta
o gustare usor de preparat si foarte gustoasa
Seara buna! Am un shablon in care se toarna glazura alba obtinandu-se
minunate “dantele” ce se pot aseza apoi pe biscuiti, etc.
Imi poti spune, te rog, cum se prepara o astfel de glazura? Din poze se pare
ca este si usor “elastica”. Multumesc frumos!
[…] recipe was a bit of serendipity, since I ran into it a couple of days after my glorious soda bread attempt, so I still had some oatmeal lying around the […]
Hello, as putea sa inlocuiesc cu ceva untul din reteta? Adica am doar 100 gr de unt si nu cred ca e de ajuns :) pofta e asa de mare caci acum vreau sa “biscuitzesc” :) merci frumos!
Am avut aceeasi problema si am pus din ochi niste pasta de susan de prin frigider, oleaca intarita, au iesit fenomenali