Tarta cu ceapa caramelizata si branza maturata
Tarta asta a intrat in repertoriul meu intr-un moment foarte bun: weekendul asta incep mesele in familie, petrecerile cu prietenii, vremea se incalzeste si incep picnicurile, iar acest fel de mancare e potrivit pentru toate cele de mai sus.
INGREDIENTE
8 felii, 1 ora si 30 de minute
- 25g de unt
- 500g de ceapa mica
- 2 oua
- 280ml de smantana pentru gatit (lichida, ideal peste 30% grasime)
- 140g branza maturata Leerdammer
PENTRU BLAT
- 280g faina
- 140g unt rece
- 8 linguri de apa rece
Pentru a pregati aluatul de tarta, pune toata faina intr-un bol si adauga untul rece, taiat cubulete, apoi amesteca rapid cu varful degetelor, pana ce se combina si compozitia arata precum niste firimituri. Adauga 8 linguri de apa rece, apoi amesteca pana ce obtii un aluat omogen.
Formeaza o bila din aluat, acoper-o cu folie alimentara si da-o la frigider macar jumatate de ora (poti pastra aluatul la rece pana la 2 zile si in congelator – 1 luna).
Dupa ce aluatul s-a racit, scoate-l si, folosind sucitorul, intinde-l pe o suprafata pudrata cu faina, pana obtii un cerc cu cu diametrul de aproximativ 30cm. Asaza-l apoi intr-o forma de tarta cu baza detasabila si diametrul de 25cm, lasand aluatul sa atarne peste margini, apoi muleaza-l bine pe forma si mai da-l la frigider pentru inca 20 de minute.
Incinge cuptorul la 200°C si, cat timp tava cu aluat e la frigider, taie cepele in doua, apoi in felii subtiri. Intr-o tigaie incapatoare, topeste untul si caleste cepele timp de aproximativ 20 de minute, amestecand din cand in cand, pana ce ceapa capata o culoare aurie si devine lipicioasa. Ia-o apoi de pe foc.
Scoate forma de tarta si inteapa de cateva ori baza aluatului cu o furculita. Asaza deasupra un cerc de hartie de copt si umple forma cu boabe de fasole. Da tarta la copt timp de 20 de minute, scoate apoi fasolea si hartia si continua sa coci aluatul pana ce se rumeneste.
Intre timp, bate ouale intr-un bol, apoi adauga treptat smantana. Amesteca in compozitie ceapa calita, rade branza maturata Leerdammer si adauga jumatate din cantitate, impreuna cu sare si piper proaspat rasnit.
Pune compozitia astfel obtinuta in crusta de tarta si presara cu restul de branza rasa, apoi da la cuptor 20-25 de minute, pana ce compozitia se coace si e aurie.
Lasa tarta sa se raceasca in forma, taie marginile de aluat care depasesc forma…
…apoi scoate tarta si tai-o in felii. Va fi irezistibila pana la ultima felie.
Branzeturile Leerdammer
Le-am descoperit de curand si au un gust special, usor dulceag, cu note de nuci. Acesta e primul quiche la care le folosesc, dar sigur-sigur nu ultimul (btw, data viitoare o sa incerc sa pun si-o mana de patrunjel in compozitie, pentru ca… you know me :-)
Either way, branzeturile pot fi folosite in tot felul de preparate – de la sandvisuri la salate, ca topping pentru paste, pizza sau tarte, in retete mai sofisticate, dar si ca aperitiv sau desert, alaturi de un pahar (sau doua, you know ;-) de vin.
Si cum vine vacanta de Paste, toate cele de mai sus s-ar putea sa se intample. Asa ca experimentati cu incredere.
Drooling pe tastatura in acest moment!!!!Cred ca este fenomenala tarta asta!O sa o incerc si eu neaparat!!!
Un Paste Fericit alaturi de cei dragi, scumpa Christine!!!
Kisses from Greece!
Hmmm o combinatie interesanta. Paste Fericit!
Ce pofta mi ai facut. Reteta asta e inspirata de tapas cu branza de capra si ceapa caramelizata din Madrid? ^^
nu, asta a fost pregatita inainte de Madrid :-)
[…] Ce e si cu tartele astea/ quiche-uri sau maglavaisuri cu crusta…cum vreti sa le ziceti!? Pai, dureaza sa le faci si iti tre’ cuptor bun si rabdare. Asta pana faci prima tarta reusita si te prinzi de smecherie. Faci aluat de pus la frigider si cand ai chef, scoti ca din palarie o bunatate de tarta, cu orice ai in bucatarie. Deci aluatul, intocmai ca-n sfaturile mazilice: […]
De-a dreptul orgasmica, astfel ca o fac des (sic!). In seara asta am adaptat reteta la 3 fire de praz si 2 bulbi de fenicul, ceva nucsoara si branza aferenta. Deja am pus vinul alb la rece. Multumesc pentru inspiratie!
[…] crusta de tarta, gasesti reteta aici. De data asta eu am folosit o forma dreptunghiulara cu baza detasabila si dimensiunile de 35cm x […]
Am respectat întocmai cantitățile pt aluat, dar a ieșit foarte lipicios și moale. La tine are aceeași consistenta?