Biryani cu cartofi, mazare si caju
Daca va vin prieteni la masa weekendul asta (eu am scapat, I’m running away with the boy pentru trei zile la Roma) – asta e reteta de care aveti nevoie. E suficienta pentru cel putin vreo opt oameni si toate ingredientele le gasiti la supermarket.
In varianta de mai jos aveti versiunea vegetariana, dar feel free sa adaugati bucati de pui in ecuatie, o sa vedeti ca iese bine.
30 de minute – preparare, 40 de minute – la cuptor, 8 portii
- 500g orez basmati
- 4 cepe
- ulei vegetal
- 1 bucata de ghimbir de marimea unui deget
- 80g de pasta korma curry (dubleaza cantitatea daca vrei sa iasa mai aromat)
- 2 bete de scortisoara
- 5 pastai de cardamom verde
- 3 stele de anason
- 3 cartofi
- 1 punga de conopida congelata Edenia
- ½ punga mazare congelata Edenia
- 250g iaurt grecesc
- 1 lingurita de turmeric
- ½ lingurita apa de trandafiri
- 1 legatura de coriandru
- sare si piper proaspat rasnit
- unt, pentru uns oala
Clateste orezul in mai multe ape pentru a elimina excesul de amidon, apoi pune-l intr-un bol cu apa si lasa-l sa se inmoaie jumatate de ora.
Intre timp, taie in felii doua dintre cepe, iar ghimbirul – in bastonase subtiri.
Taie cartofii in cubulete si scoate conopida din punga.
Incinge patru linguri de ulei intr-o tigaie incapatoare si caleste ceapa timp de 8 minute, pana ce se inmoaie. Adauga ghimbirul si mai gateste timp de 2 minute. Toarna pasta de curry, pune condimentele, amesteca si mai gateste 1 minut, apoi adauga cartofii si conopida. Toarna 300-500ml de apa, pana ce depaseste putin ingredientele si fierbe timp de 5-7 minute, pana ce legumele s-au fiert partial. Adauga iaurtul, mazarea si o lingurita de sare.
Amesteca turmericul impreuna cu apa de trandafiri si 3 linguri de apa si lasa mixul deoparte.
Scurge orezul si pune-l intr-o oala cu apa care fierbe. Adauga sare si fierbe-l timp de 5 minute, pan ce e al dente. Scurge-l din nou.
Ia o oala mare, care poate fi bagata in cuptor (eu am folosit una de fonta) si unge fundul si peretii acesteia cu unt. Pune amestecul de legume si curry intr-un singur strat, la baza. Presara alunele caju deasupra, apoi adauga orezul. Picura deasupra mixul de turmeric si apa de trandafiri, apoi foloseste o furculita ca sa amesteci stratul de orez pentru a uniformiza culoarea. Pune capacul peste oala si da-o la cuptorul incins la 180°C timp de 40 de minute.
Inainte de a servi orezul, taie in felii celelalte doua cepe si prajeste-le pana ce se rumenesc. Rupe frunzele de coriandru si presara-le deasupra impreuna cu ceapa prajita.
//
Pentru alte idei de retete misto, creative si, usor de pragatit si rapide, check this out.
Cu legumele Edenia poti prepara acasa multe feluri super-rapide, gustoase si, in primul rand sanatoase. Legumele sunt congelate rapid, la cateva ore dupa recoltare, pentru a li se pastra cat mai multi din nutrienti.
Versiunea vegetariană, nu vegană. Ai folosit iaurt.
aw, damn! ai dreptate. my omnivore side got the best of my judgement :p
You, lucky girl! Rome???
Du Romei din partea mea o calda salutare:)
Excelenta idee. Te rog spune-mi , de unde as putea procura o tigaie de fonta , ca a ta ?
a mea e o tigaie Lodge (care a venit already seasoned), dar gasesti tigai de fonta si la noi – cauta pe net si vezi la Selgros (mai demult aveau)
Mazi, In insiruirea de mai jos, inainte de ‘5 minute’ ar fi venitr ceva legat de fiert orezul? Ca asa nu stiu ce se scurge, apa aia cu turmeric pare sa fie folosita la final.
‘Amesteca turmericul impreuna cu apa de trandafiri si 3 linguri de apa si lasa mixul deoparte.
biryani cu cartofi, conopida si mazare – POZA –
5 minute, pan ce e al dente. Scurge-l din nou.’
editing asap :p