Tort cu mere, topping crocant cu alune de padure si scortisoara

01 Dec 2016, Cristina Mazilu

Zilele astea pare ca mercurul din termometre scade invers proportional cu temperatura din cuptoarele mele. Si tot ceva legat de vremea asta e faptul ca scortisoara si merele isi fac tot mai des de cap cu untul si faina. Asa ca acesta este doar una dintre variatiunile pe tema sugar-spice-and-everything-(or-at-least-something)-nice pe care o tot exersez eu in aceasta iarna.

Asa ca daca aveti chef de niste arome care sa va arunce inapoi in copilarie, dar si niste texturi care sa va surprinda, reteta de mai jos e ce trebuie sa vi se intample.
INGREDIENTE

20 de minute, plus timpul de coacere 50 de minute, 8-10 portii

PENTRU TORT

    • 100g unt moale, plus 1 lingura (aprox. 20g)
    • 180g zahar brun, plus 1 lingura (aprox. 15g)
    • 2-3 mere
    • 2 oua
    • 1 baton de vanilie Fuchs
    • 200g faina
    • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
    • 2 lingurite rase de scortisoara pudra Fuchs
    • 100ml de lapte

prajitura-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-1

PENTRU TOPPING

    • 25g faina
    • 100g zahar brun
    • 50g unt rece
    • 1/2 lingurita scortisoara
    • 60g alune de padure

prajitura-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-2
Incinge cuptorul la 180°C.

Intr-o tava, pune alunele si baga-le la cuptor 8-10 minute pana cand se rumenesc, apoi lasa-le sa se raceasca putin.

Curata si decojeste merele, apoi taie-le in cuburi.

tort-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-2

Pune pe foc mediu o tigaie incapatoare in care topeste o lingura de unt (aproximativ 20g) impreuna cu una de zahar, si amesteca pana cand zaharul incepe sa se topeasca.

Adauga merele si 1 lingurita de scortisoara, si gateste-le amestecand, pana cand sosul formata capata consistenta unui caramel, aproximativ 5 minute. Lasa deoparte.

Cat merele ajung la temperatura camerei, pregateste toppingul.

Toaca grosier alunele de padure si pastreaza cateva pentru a decora la sfarsit.

Intr-un blender sau robot de bucatarie, mixeaza toate ingredientele pentru topping (mai putin alunele) pana cand compozitia ia forma unor firmituri mari. Amesteca-le apoi cu alunele de padure tocate. Lasa amestecul la frigider sau intr-un loc racoros pana cand il vei folosi.

prajitura-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-1-2

Pentru aluat, pune intr-un bol incapator sau in cel de la robotul de bucatarie untul si zaharul. Mixeaza pana cand se formeaza o pasta cremoasa.

Bate ouale intr-un bol si adauga semintele din pastaia de vanilie. Mixeaza.

tort-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-3-1

Pune ouale peste crema de unt cu zahar, apoi adauga treptat faina combinata cu bicarbonatul, restul de 1 lingurita de scortisoara si laptele. Amesteca bine.

Cand compozitia a devenit omogena, adauga merele caramelizate in bolul cu aluat si amesteca.

tort-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-1

Pregateste o tava rotunda, cu baza detasabila si diametrul de 20-23cm (eu am folosit una de 23cm). Pune o hartie de copt pe baza si o fasie de jur imprejurul formei.

Toarna compozitia de aluat cu mere si niveleaza folosind o spatula. Presara deasupra toppingul de alune de padure, apoi 1 lingurita de zahar brun, un praf de scortisoara si alunele ramase.

tort-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-3

Da prajitura la cuptor timp de 50-55 de minute.

Lasa prajitura sa se raceasca putin inainte de a o taia in felii.

prajitura-cu-mere-si-topping-crocant-cu-alune-de-padure-si-scortisoara-1

//

Si din seria retetelor copilariei sau al mancarurilor care aduc putina nostalgie si poveste in bucatarie, nu uitati sa intrati aici, pentru ca pana pe 4 decembrie puteti participa la un giveaway unde puteti primi un cos cu peste 30 de feluri de condimente de la Fuchs.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (14)
  1. laura says:

    Linkul duce catre o reteta cu chili con carne . Ceea ce e bine, acum stiu ce gatesc diseara :)

  2. Cornelia says:

    Incerc reteta acum, dar la toping nu cred ca se pun oua, ca nu mai arata ca firimituri, ci ca o crema daca le pui.

    • Cristina Mazilu says:

      asa e, multumesc! a fost o greseala de transcriere – de fapt e putina scortisoara si niciun ou :D

  3. Alexandra R says:

    Pare a praji ff interesanta si de incercat duminica dupa-masa :) . Se pot inlocui alunele cu nuci sau migdale?

  4. dush says:

    well, cu tot cu oul cu pricina a iesit SPECTACULOASA!! Manc si ma gandesc cum sa balotez mai repede restul tavii.

  5. Marcela says:

    Sigur pentru topping cantitatea de faina este de 25g ?

  6. Alexandra R says:

    Done! Cu nuca! A iesit super bun si apreciat de colegi. Danke Mazilique ;)

  7. ella says:

    Hey dear, one question praf de copt sau bicarbonat de sodiu?
    Cand ai pus lista de ingrediente ai spus bicarbonat de sodiu, iar cand ai spus ca ai pus faina guess what acolo ai praf de copt. :)
    greu sa te hotaresti hey.
    Mersi.
    Btw am facut-o si a iesit delicioasa, eu am ales praful de copt, dar poate trebuia bicarbonatul..who knows.. familia oricum nu si-a dat seama asa ca a disparut din farfurie cat ai zice mere.

  8. maria says:

    Zaharul se poate inlocui cu sirop de argan, miere, sau altceva? As adapta reteta pentru copii.

    • Cristina Mazilu says:

      probabil ca se poate inlocui in vreun fel, dar nu am incercat asa ca nu pot spune care varianta ar fi cea mai buna

Comenteaza
Follow on Instagram