Tartă cu ciocolată albă și neagră, aromată cu cardamom
M-am plans suficient despre cum santierul de la studio stoarce viata din mine, nu? Chiar daca n-am terminat cu lamentarile si broderiile pe tema vopselurilor, a rasinii poliuretanice, a instalatiilor electrice si a altor bucurii cu care am de-a face mai des decat mi-as dori, sunt doua lucruri de care la sfarsitul zilei (sau a saptamanii, depinde cand reusesc sa fur putin timp): nu poti spune “bubbles” incruntat si nu poti fi suparat atunci cand topesti ciocolata. Asa ca exact asta am facut.
Mi-am turnat un pahar de bubbly si am inceput sa topesc nu una, ci doua feluri de ciocolata, pe care le-am amestecat intr-o tarta aromata cu cardamom, pe o baza crocanta de biscuiti. E o reteta Good Food, pe care de un an imi propun sa o incerc, dar tot timpul fentez momentul pentru ca “n-am timp”. De data asta mi-am amintit ca time is not something you have, it’s what you make, asa ca a rezultat one blissful afternoon la sfarsitul unei saptamani haotice. Se va repeta cu succes si in alte ocazii.
INGREDIENTE
30 de minute, plus timpul de racire, 6-8 portii
- 7 pastai de cardamom
- 400ml smantana pentru frisca
- 100g zahar
- 200g ciocolata alba
- 180g cacao
- 25g unt, taiat cubulete
- 1 lingurita extract de vanilie
- 150ml lapte
- PENTRU CREME
PENTRU BLAT
- 200g biscuiti digestivi cu ciocolata McVitie’s
- 75g unt, topit, plus extra pentru uns tava
Zdrobeste pastaile de cardamom intr-un mojar.
Pune smantana si zaharul intr-o craticioara, apoi adauga semintele zdrobite si pune-le pe foc mediu, amestecand pana ce zaharul se topeste si smantana incepe sa fiarba. Ia cratita de pe foc, pune-o deoparte, si lasa smantana sa se infuzeze cu aroma de cardamom timp de 30 de minute.
Intre timp, toaca foarte-foarte fin ciocolata alba (poti folosi un robot de bucatarie – ai insa grija pentru ca daca se infierbanta se va topi ciocolata) si apoi pune-o intr-un bol. Intr-un castron separat, adauga cacaua si untul taiat cubulete. In fiecare bol adauga cate un varf de sare.
Incinge cuptorul la 180°C si unge cu unt o forma de tarta cu diametrul de 23cm, cu baza detasabila.
Pune biscuitii in robotul de bucatarie (nu e nevoie sa-l mai cureti daca l-ai folosit inainte pentru ciocolata) si mixeaza-i pana obtii firimituri fine. Adauga untul topit si amesteca pana ce compozitia arata ca un nisip umed.
Pune mixul in forma de tarta si tapeteaz-o cu compozitia, pentru a obtine un blat.
Da-o la cuptorul incins timp de 10 minute, apoi scoate-o si las-o sa se raceasca complet.
Cand blatul s-a racit, reincalzeste amestecul de smantana dulce infuzata cu cardamom, pana ce da din nou in clocot. Strecoar-o pentru a scapa de semintele de cardamom si toarna jumatate din aceasta in bolul cu ciocolata alba. Amesteca pana ce aceasta se topeste si obtii o crema omogena.
Peste restul de smantana adauga laptele, reincalzeste, apoi toarna in bolul cu cacao si unt. Amesteca pana obtii o crema omogena (eu am folosit un mixer vertical).
In forma de tarta, pune patru linguri din crema de ciocolata neagra, intinde pe baza blatului, apoi las-o la frigider sa se raceasca timp de 15 minute.
Cand crema de ciocolata neagra s-a intarit putin, adauga in tarta toata compozitia de ciocolata alba, apoi pune deasupra cate cinci linguri de ciocolata neagra, asezandu-le in forma acelor de ceasornic, si o a sasea in mijloc. Foloseste o coada de lingurita ca sa formezi un model, amestecand cele doua ciocolate.
Pune tarta la racit cel putin 4 ore (eu am lasat-o la frigider peste noapte), apoi tai-o in felii.
Pentru un desert mult mai rapid cu biscuiti digestivi McVitie’s, incearca mini-cheesecake-ul cu capsuni, gata in 15 minute.
De unde ai luat pastaile de cardamom te rog? Multumesc!
le-am luat de la Mega Image :-)
Yeeeeeeey! Abia asteptam sa o postezi dupa ce am vazut poza pe fb. Cam trebuie sa ma inarmez cu rabdare pentru ea :D
[…] si eu ceva bun diseara, poate noua reteta de tarta cu 2 tipuri de ciocolata vazuta la Mazilique aici), teancul de reviste a ramas neatins cu exceptia achizitiei de saptamana trecuta: Plic. Fain sa iti […]
Ce marca de smantana pentru frisca ai folosit?
multumesc