Wine pairing à la Mazilique

06 Dec 2015, Cristina Mazilu

Chestia asta presupune in general ca mancarea si vinul ar trebui cu mare atentie asezate unele langa altele. Dar de cate ori chiar ti s-a intamplat sa te dai peste cap in cautarea vinului perfect pe care sa-l pui langa tocana pe care ai facut-o cu resturile din frigider sau langa salata pe care ai incropit-o pentru ca iti era foame, dar nu vroiai sa mananci (din nou) merdenele de la metrou?

In afara momentelor in care se intampla sa fii at some fancy Michelin-starred restaurant (cand oricum somelierul iti propune niste combinatii care te fac sa-ti uiti brusc pin-ul de la card), cel mai adesea te afli in niste situatii in care vrei sa te relaxezi si sa te bucuri de un pahar (sau opt) de vin, chiar daca langa ai o conserva cu sardine, pentru ca n-ai avut chef timp sa gatesti in ziua aia.

Asa ca iata cum ar suna wine paring-urile mele de zi cu zi. (Au fost atent alcatuite dupa regulile cu care reusesc sa-mi oripilez orice prieten connoisseur)

 

First rule of wine pairing

Prosecco merge cu orice. Sampania merge oricand.
(unii au invatat asta the hard way, prin urmare, dupa vacanta in Sicilia, The Boy nu va mai putea bea any kind of bubbly pana cel putin in 2016)

 

Ce vin ar trebui sa aduci atunci cand esti invitat la masa de niste prieteni, dar nu stii ce se gateste?

Cand habar n-ai ce urmeaza sa ti se intample, cel mai bine ar fi sa aduci ceva ce-ti place tie sa bei. Astfel incat, chiar si atunci cand mancarea pe care ti-o servesc prietenii e discutabila, tu poti macar sa te bucuri de vin.

 

Ce vin pui langa pizza pe care ai comandat-o pentru ca (din nou!) ti-a fost prea lene sa gatesti?

Eu o sa beau un Davino Domaine Ceptura Rouge, pentru ca am suficiente sticle imprastiate prin toata bucataria. Ce ramane pun la un boeuf bourguignon, daca vreodata imi trece lenea.
LATER EDIT: N-a ramas nimic. Crisis averted.

 

Ce faci cand totusi te-ai saturat sa mananci pizza comandata dar, lenea fiind tot acolo, ai comandat mancare chinezeasca?

Ar fi momentul pentru un Riesling. Mancarea chinezeasca e picanta, sarata, dulce-acrisoara si are o gramada de arome care se dezvolta (si uneori se cearta intre ele). Asa ca un Riesling e suficient de versatil incat sa absoarba toate aromele gusturile astea. Nou in preferinte e Wagner Stempel Riesling Siefersheimer Prophyr 2013 (care asta vara s-a dovedit a fi a stellar match cu un ceviche acid si picant).

 

Ce bei cand esti in aeroport la 6 dimineata, asteptand zborul spre a fabulous new destination?

Porcaria aia de Prosecco Gioiosa, pentru ca nu prea gasesti vin decent in Otopeni. (The work wife bea ceva vin rosu de la Budureasca, but what does she know?!). In acest caz sugerez o escala pe undeva. La Munchen au si oyster bar.

 

Ce vin pui langa stir fry-ul ala pe care l-ai facut cu toate intentiile sa fie ceva light & healthy (si totusi delicious) si care a esuat pentru ca ai folosit tot ce se afla la limita expirarii prin frigider?

Din moment ce deja iti pare rau pentru ca viata e cruda, caloriile multe and karma is a bitch, deschide cel mai bun vin care-l ai in casa. Si prin asta nu ma refer la un J.P. Chenet pe care l-ai primit cadou cand au venit niste prieteni neinspirati pe la tine, ci la o sticla de Brunello di Montalcino or a really nice Burgundy. N-o sa dureze mult si o sa dai mancarea la o parte, o sa-ti mai torni un pahar si o sa sa ajungi la concluzia aia pe care ai vazut-o de atatea ori pe Pinterest (I’m having fruit salad for dinner. Well, it’s mostly grapes actually. Ok, all grapes. Fermented grapes. I’m having wine for dinner).

 

Ce vin bei cand ti-ai pus mintea sa termini toata tava de brownies pe care tocmai ai scos-o din cuptor?

Daca tot te-ai hotarat s-o faci lata, decanteaza si o sticla de Cabernet Sauvignon aromat, dens, corpolent si taninos. You’ll get so tipsy you’ll stop worrying for binge eating that whole damned cake.

 

Ce vin bei cand vrei sa treci printr-un sezon intreg din *insert here serialul tau preferat*?

In primul rand, asigura-te ca e o sticla de la magnum in sus. As zice sa fie cava, pentru ca merge bine langa o galeata de popcorn in care ai scapat pachetul de unt si borcanul de sare. Dar as lua cateva sticle, just to be on the safe side, pentru ca stim cu totii ca atunci cand termini un sezon te apuci de urmatorul. (Preferata mea e Gramona Imperial Grand Reserva 2006, dar problema e ca nu exista inca in Romania) (Dar daca dati peste ea, sa stiti ca merita luata la palet).

 

Voi ce beti (acum/ in general/ maine/ cand mancati junk food/ cand uitati friptura prea mult in cuptor/ cand nu mai aveti chef sa iesiti doua zile din casa)?

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. dush says:

    In ultima vreme am avut o relatie mult prea apropiata cu Familia Hetei. Tamaioasa romaneasca 2011. Doar ca am inteles ca nu mai produc…

Comenteaza
Follow on Instagram