Chez Mazilique

Perfection? I haz it (2): Boeuf Bourguignon

Am tergiversat cat am putut, dar trebuia sa o scot la capat. Pe cat de laborioasa mi s-a parut Boeuf Bourguignon, parca tot mai greu imi e sa scriu despre travaliul inclus :)

Ce vreau sa subliniez insa, inainte sa va sperii cu seria de operatiuni implicate (prajit, inabusit, sotat, copt, fiert etc), este ca Boeuf Bourguignon merita toata osteneala. Mi s-a parut incredibil de bun si revelatia acestui fel de mancare o sa-l pun pe acelasi raft cu momentul in care am descoperit ca the real Chocolate Chip Cookies sunt o chestie fantastica, ce n-are nimic de-a face cu fursecurile alea uscate din supermarket.

Da capo, povestea e ca, la fel ca orice food blogger, foodie sau food aficionado, m-am dus direct la avanpremiera filmului “Julie & Julia”, imediat cum a aparut in cinematografe. Si doar n-o sa ma opun trendului doar ca s-o fac pe interesanta: bineinteles ca am iesit de la film cu pofta de mancare si chef de facut tocana aia minunata de vita fragezita ore intregi in vin. Povestea nu s-a concretizat a doua zi, ca nu sunt chiar asa de operativa, sa fim seriosi :))

Dar pentru ca de ziua mea si/sau Craciun Florinwas ever so lovely and got me a present care a inclus nu doar o carte despre thai cooking, una despre the foodie lifestyle si o alta cu porn for women (dar despre asta nu o sa vorbim aici :)), dar si the precious – un pdf cu biblia Juliei Child – Mastering the Art of French Cooking, Boeuf Bourguignon-ul a devenit o chestiune presanta.

Asa ca here I am, cu cateva kilograme de carne de vita taiata cuburi si cativa litri din pretiosul vin facut de tata – vin cu care de obicei nu ma indur sa gatesc, dar era o ocazie speciala :)

Inainte sa dau drumu’ draq la retzeta aia la care tot n-am ajuns, mai suportati-ma un moment sa va spun ceea ce povesteste si Julia Child in carte: Boeuf Bourguignon, daca este pregatit cu atentie, poate fi unul dintre cele mai delicioase feluri de mancare pe baza de vita. Tocmai de aceea, daca va apucati sa faceti reteta asta, va rog va rog va rog nu sariti etape, ar fi mare pacat – mai bine mergeti la carciuma si comandati gulas! Dar cum felul asta de mancare capata mai multa aroma si savoare a doua zi dupa preparere (ce chestie – si cand ma gandesc ca eu urasc de obicei sa mananc mancare reincalzita – teh horror), e foarte la indemana sa-l pregatesti din timp :)

So, without any further ado:

Ingrediente

170 g bacon
1 lingura ulei de masline sau vegetal
1400 g carne macra de vita, taiat in cubulete
1 morcov taiat felii
1 ceapa taiata felii (“pestisori”)
1 lingurita de sare
un praf de piper (astea-s cantitatile pe care le spune doamna Julia, da’ eu am insistat cu asezonatu’ :P)
2 linguri de faina
700 ml vin rosu tanar
500-700 ml supa de vita (din partea mea puteti s-o faceti si din cub, nu stiu pe cine mai tine nervii sa faca pe langa toate astea si supa..)
1 lingura pasta de rosii
2 catei de usturoi pisati (sau dati pe razatoare – mai simplu ;)
1/2 lingurita cimbru
o frunza de dafin sfaramitata
18-24 cepe mici (eu am cumparat salote de la Metro)
250 grame ciuperci proaspete
unt
ulei

Baconul, taiat in bucatele cam cat degetul meu mic :P, se fierbe 10 minute in putina apa, ca sa scape de aroma de afumatura. Apoi scurs, uscat cu un prosop de hartie, si prajit in ulei incins 2-3 minute, la foc mediu, pana devine usor aramiu si de pune de-o parte.

Carnea de vita taiata cubulete se usuca bine cu prosoape de hartie. Daca e inca umeda, nu se va rumeni bine. Se prajeste pe toate partile pana e rumena – nu aglomerati tigaia, mai bine prajiti in mai multe transe – si apoi puneti-o langa bacon.

In acelasi ulei (mai adaugati cand e nevoie, doh), se prajesc si legumele – morcovul si ceapa taiata.

Carnea de vita si baconul se pun apoi intr-o oala alaturi de legume, se presara sarea, piperul si cele doua linguri de faina, care ar trebui sa acopere usor carnea si se baga la cuptorul bine incins 4 minute, dupa care se scoate, se amesteca si se mai baga in 4 minute – operatie care ar trebui sa transforme faina intr-un fel de crusta pe carne. Daca nu se intampla chiar asa – cum a fost si in cazul meu :P – nu e panica :)

Se scoate oala, se toarna vinul, supa de vita si se amesteca cu pasta de rosii, usturoiul si cimbrul si frunza de dafin, se pune pe aragaz si se aduce la punctul de fierbere. Apoi se pune un capac si se baga la cuptor vreo 3 sau 4 ore, pana ce carnea e frageda-frageda. Deci nu e chiar asa de greu, nu? :)

In acest timp mai trebuie pregatite ciupercile si ceapa.

Ceapa am curatat-o si am asezat-o intreaga pe fundul unei oale, am turnat apa cat abia sa le acopar, am aruncat si un cubulet de unt – cam cat o lingura -, am pus capacul si am lasat-o la fiert/inabusit vreo 20 de minute or so, pana intra usor furculita in ea.

Cat despre ciuperci – le-am spalat, curatat si taiat in doua sau in patru – in functie de marime. Am incins o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si am adaugat unt (uleiul ajuta la ridicarea temeraturii, deci se va praji mai bine). Cand untul s-a topit (aveti grija sa nu il ardeti), am adaugat ciupercile si le-am prajit pana au fost rumene-aurii. Si aici aveti grija sa nu le ingramaditi in tigaie, ca nu se mai fac cum trebuie si in loc sa se prajeasca, se vor inabusi.

Cand ceapa si ciupercile sunt gata, se pun de-o parte.

Cand carnea e frageda, Julia spune sa torni tot continutul oalei printr-o sita, iar sosul se mai fierbe cateva minute, adunand cu o lingura grasimea care se ridica la suprafata. Eu una am gasit operatiunea asta cam fara sens, ca nu am avut ce grasime sa adun :p. Deci revenind la oala cu carne – in aceasta se pun ciupercile si ceapa. Daca vrei sa o mananci imediat, o mai fierbi pe aragaz 2-3 minute. Daca o lasi pentru a doua zi – o fierbi ceva mai mult – 10 minute – amestecand din cand in cand.

Ca garnitura – cartofi natur & patrunjel. Delicios.

Sper ca nu vi s-a parut prea complicat, trust me – merita, merita, merita!

YOU MIGHT ALSO LIKE