Risotto cu leurdă

14 Apr 2016, Cristina Mazilu

Una dintre cele mai mari frustrari pe care le-am incercat in bucatarie nu a fost ca nu mi-a iesit un soufflé sau ca am ars o tava de biscuiti. Astea se mai intampla si poti oricand sa o iei de la capat si sa faci mai bine. Lucrul care ma enerveaza cel mai tare e cand nu reusesc sa tin pasul cu sezonalitatea si ma trezesc ca ratez singurele momente din an in care puteam gati cu un anume ingredient. Nu e nimic mai trist decat o vara care a trecut fara cel putin o placinta cu mure, o tarta cu nectarine si frangipane sau o primavara care se sfarseste fara ca eu sa fi apucat sa imi fac de cap cu toate verziturile care au trecut prin piete.

Asa ca acum profit din plin de faptul ca studioul e pozitionat fix la jumatatea drumului dintre Piata Gemeni si Piata Obor si in fiecare zi ma joc in bucatarie cu toate prospaturile pe care le gasesc pe tarabe. In cazul de fata – leurda, pe care m-am gandit sa o amestec intr-un risotto.

 

INGREDIENTE

30-40 de minute, 4 portii

    • 2-3 legaturi de leurda
    • 60-100ml ulei de masline
    • 2 linguri de unt (sau ulei de masline, daca vrei sa faci un risotto vegan)
    • 1 ceapa, tocata marunt
    • 350g orez (de preferinta Arborio, dar cum nu il gasesti chiar peste tot, alege unul cu bobul rotund)
    • 120ml vin alb, sec
    • 1 litru supa de pui fierbinte (sau de legume, daca vrei sa pastrezi felul vegetarian/vegan)
    • 2-4 linguri de unt sau ulei de masline
    • parmezan proaspat ras(optional)

 

Intr-un robot de bucatarie (sau poti folosi un blender sau un mixer vertical) pune leurda impreuna cu cei 60-100ml ulei de masline si mixeaza pana ce obtii o pasta omogena.

Intr-o tigaie incapatoare, topeste untul, pe foc mediu. Adauga ceapa tocata si gateste-o amestecand, pana ce se inmoaie – aproximativ 3-5 minute.

Adauga orezul si amesteca, pana ce e acoperit cu unt si devine translucid – 2-3 minute. Adauga putina sare si piper, apoi toarna vinul si lasa lichidul sa se evapore, amestecand.

Foloseste un polonic si incepe sa torni supa. Schema e asa: torni un polonic de supa si amesteci asteptand sa absoarba lichidul. Apoi mai torni unul, iar amesteci, iar se absoarbe, iar adaugi. Si tot asa. Si amesteci incontinuuuuu.

Gusta orezul dupa vreo 20 de minute de cand l-ai pus tigaie – trebuie sa fie al dente. Moale, dar inca sa mai poti musca din bob. Nu cat sa ai impresia ca mesteci nisip, dar nici sa nu fie terci. S-ar putea sa dureze si vreo 30 de minute – dar de asta ai un litru de supa la dispozitie.

Cand orezul e aproape gata, adauga pasta de leurda, amesteca 1-2 minute, apoi adauga cele 2, 3 (sau 4!) linguri de unt ori ulei de masline. La final presara parmezan ras deasupra. Daca nu te-ai plictisit de atata amestecat, poti sa o mai faci odata.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. Florina says:

    Exact! Cand sa am bucur si eu de urzici… au disparut deja. Ma gandeam sa imi fac un solar sa imi pun eu rasaduri cu trufandale tot anul. Cum ar fi sa vin in miezul iernii cu niste urzici frecate cu usturoi si o mamaliguta calda?

  2. leontyn says:

    te urmaresc de mut , am citit din calatoriile tale , mi-a placut mult stilul lejer in care redai locuri si imtamplari minunate .
    am sa-ti spun cum prepar eu orezul , dupa reteta unui persan :
    1 cana de orez
    2si1/2 cani de supa fiarta
    1 lingura de unt
    1lingura de ulei de masline
    1 ceapa
    2 catei de usturoi
    condimente – piper mozaic -nucusoara etc.,
    se pune uleiul in tigaie dupa ce se incalzeste putin se adauga untul ,cand s-a incalzit destul -nu sa se arda , se adauga ceapa si usturoiul taiat f marunt si dupa ve-un minut orezul , se mesteca co o lingura sau o paleta din lemn si se adauga condimentele , cand ceapa incepe sa se inchida la culoare il oparesc cu toata cantitatea de supa si il acopar cu un capac , dupa aproximativ 13 minute sting focul si nu ridic capacul inca vre-o 10 min acum ete gata sa-l maninci asa sau sa-l combini cu leurda, spanac , marar si ce mai vreti voi . Daca t-ia placu Pofta Mare !

  3. Ioana says:

    Arata super verzaciunea asta de risotto.eu am o intrebare:de fiecare data cand am incercat sa fac risotto si am pus vin..mi-a iesit acrisor la gust.pun vin sec.oare asta o fi gresit?sau chiar iese risotto acrisor?

    • Cristina Mazilu says:

      ce fel de vin ai pus? e unul pe care l-ai bea in mod normal? era deschis de mult timp?

    • Ioana says:

      Vin alb sec.am pus ce beau si eu.nu era deschis de mult.ca nu prea rezista vinul deschis si nebaut la mine

Comenteaza
Follow on Instagram