Tocana de fructe de mare

29 Apr 2017, Cristina Mazilu

Reteta asta – de altfel absolut minunata – mi-a dat niste mixed feelings foarte puternice pentru ca in momentul in care mi-am adunat prietenii in jurul mesei si am inceput sa mancam din ea, brusc am fost transportata intr-o atmosfera de vacanta. Ceea ce, intr-adevar, e un efect fantastic pe care mancarea il poate avea asupra cuiva. Partea mai putin misto e ca vacanta mea e ceva mai departe decat mi-as dori.

Asa ca pana atunci n-am ce altceva sa fac decat sa repet tocana cu fructe de mare pana o sa ma loveasca un val de Mediterana peste talpi.

 

INGREDIENTE

45-50 de minute, 4-6 portii

    • 300g creveti
    • fileurile de la 1 peste (eu am folosit un John Dory de aprox. 3-400g intreg)
    • 300g vongole
    • 300g midii
    • 1 ceapa
    • ½ ardei iute
    • 2 legaturi patrunjel
    • 2 lingurite pasta de tomate SuperCirio
    • 1 conserva pulpa de rosii Cirio
    • 3-4 linguri ulei de masline
    • 200ml vin alb
    • 200ml supa de legume
    • 4-6 catei de usturoi
    • sare si piper proaspat rasnit

Incinge cateva linguri de masline intr-o tigaie cu peretii mai inalti sau intr-o oala (in cazul meu, am folosit una de fonta).

Toaca marunt ceapa si prajeste-o in uleiul incins, pana cand se inmoaie putin.

Adauga apoi pasta de tomate si amesteca. Toarna conserva de rosii si amesteca din nou, apoi vinul.

Lasa sosul astfel format pe foc mare, pana cand incepe sa dea in clocot. Da focul mai incet si fierbe timp de 15-20 de minute, pana ce scade la aproape jumatate.

Intre timp, decorticheaza crevetii indepartandu-le capul si vena, apoi clateste-i putin cu apa rece. Curata vongolele si midiile si taie fileurile de peste in bucati.

Cand sosul a scazut, adauga supa de legume, usturoiul zdrobit si ardeiul iute tocat marunt.

Pune in oala si pestele impreuna cu fructele de mare. Amesteca si lasa-le pe foc pentru aproximativ 5-7 minute sau pana cand crevetii devin roz (nu vrei sa le fierbi prea mult, pentru a se intari carnea delicata a pestelui si a crevetilor).

Cand tocana e gata, presara deasupra patrunjelul proaspat tocata, sare si piper proaspat rasnit, si serveste-o impreuna cu felii de ciabatta la gratar, unse cu usturoi.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (4)
  1. Carina says:

    Mazi, tu de unde iei pestele John Dory? Am incercat in supermarket + hipermarket zilele astea si nu am gasit nicaieri. Thanks

    • Cristina Mazilu says:

      L-am luat de la Raionul de Peste, din Dorobanti. E restaurant, dar poti cumpara si peste proaspat direct de pe gheata :-)

  2. Sarina says:

    Am facut reteta in weekend, a fost de senzatie. Am pus file de cod (din ala am gasit). Inca o data, saru-mana pentru masa!

Comenteaza
Follow on Instagram