Somon la gratar, marinat in lime si usturoi, cu salsa de mango si avocado
Somonul poate ca nu e pestele meu preferat (dar n-o sa fiu party pooper cat sa expun aici motivele). Sa zicem ca mi se pare plictisitor. Dar din cand in cand se transforma intr-o masa rapida foarte gustoasa. E un peste gras – deci e usor de gatit – si suporta foarte multe combinatii interesante.
Cel mai important mi se pare sa nu-l gatesti prea mult – altfel se usuca. Eu il prefer in varianta care s-ar numi medium-rare (dar pentru asta tre’ sa fie super-fresh) – cu exteriorul crocant si un centru inca roz aprins (cat sa nu devina opac si uscat). Pentru chestia asta trebuie sa tii cont ca pestele retine suficient de multa caldura in timp ce se gateste, cat procesul sa continue si dupa ce l-ai luat de pe foc/din cuptor, asa ca opreste-te cu putin timp inainte sa crezi ca e gata.
Hai ca nu-i greu, practice makes perfect. Sau pe acolo. Iar varianta de mai jos e my new favourite.
INGREDIENTE
15 minute, plus timpul de marinare, 2 portii
- 2 fileuri de somon
- 2 catei de usturoi
- zeama de la jumatate de lime
- 2 linguri de ulei de masline
- pudra de ardei cayenne (optional)
- sare si piper proaspat rasnit
- PENTRU SOMON
PENTRU SALSA
- 1 mango copt
- 1 avocado copt
- 1 ceapa rosie
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei iute
- 1 mana de coriandru proaspat
- zeama de la jumatate de lime
- sare si piper proaspat rasnit
Pregateste intai marinada pentru somon. Intr-un bol, amesteca zeama de lime cu usturoiul tocat marunt, uleiul de masline, sare, piper si pudra de ardei cayenne (daca folosesti). Pune fileurile de somon pe o farfurie, toarna marinada deasupra si da la frigider macar jumatate de ora.
Intre timp, pregateste salsa. Taie toate ceapa si ardeiul iute marunt, iar avocado, mango si ardeiul gras – in cuburi. Amesteca-le pe toate intr-un bol impreuna cu zeama de lime, sare si piper proaspat rasnit (si extra ulei de masline, daca ti se pare ca mai are nevoie).
Scoate somonul de la marinat si incinge un gratar pe foc mediu spre mare (il poti pregati si la cuptorul incins la 200ºC). Asaza somonul cu pielea in jos timp de 4 minute (timp in care pielea va deveni crocanta), apoi intoarce-l pe partea cealalta si mai gateste-l inca 2-5 minute, in functie de cat de facut vrei sa fie (eu il tin doar 2 minute).
Serveste-l impreuna cu salsa de mango si avocado si, daca vrei, o portie de orez basmati simplu.
intrebare de … incepatoare: la cuptor cat se lasa? ;;)
5 minute pe partea cu pielea, apoi 3-5 minute (in functie de cat de facut vrei sa fie) pe partea cealalta