Tartă cu smochine proaspete, zmeură și miere
Atunci cand am chef de un desert nou si failproof, dar habar n-am ce vreau sa fac, exista cateva surse la care ma duc fara nicio emotie. Una dintre ele este David Lebovitz, pastry chef si din cand in cand blogger. Reteta de mai jos este luata din cartea lui din 2010, Ready For Dessert, cu care n-am dat gresi nici cand am pregatit tortul de banane cu glazura de ciocolata si cafea, si topping de alune sarate si caramelizate (the title might be a mouthful, da’ credeti-ma ca merita). La fel si reteta de mai jos.
INGREDIENTE
40 de minute, 8 portii
PENTRU CRUSTA DE TARTA
- 140g faina
- 40g fulgi de migdale
- 100g zahar
- jumatate de lingurita de sare
- 2 galbenusuri mari
- 85g de unt rece taiat cubulete
- 1 lingurita extract de migdale
- 65g dulceata de zmeura (eu am folosit dulceata de la Bacania Rod)
- 12 smochine coapte
- 170g de zmeura
- 45ml de miere
PENTRU UMPLUTURA
Pentru aluat, combina intr-un robot de bucatarie faina, fulgii de migdale, zaharul si sarea, pana cand migdalele devin o pudra fina.
Adauga untul si mixeaza in continuare pana cand acesta ajunge in bucati mici cat niste boabe de orez. Pune galbenusurile si extractul de migdale si amesteca pana ce aluatul incepe sa se formeze.
Transfera-l pe o planseta si framanta-l foarte putin cu mainile, apoi formeaza un disc din coca obtinuta.
Unge cu unt o forma de tarta cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 20cm) si transfera discul de aluat in tava. Preseaza-l cu mainile in forma de tarta, intinzandu-l pe baza si ridincandu-l pe peretii tavii, apoi pune la frigider pentru aproximativ 30 de minute.
Intre timp, incinge cuptorul la 190°C.
Scoate aluatul si inteapa de cateva ori baza cu o furculita. Asaza deasupra o hartie de copt si toarna deasupra suficiente boabe de fasole cat sa sustina si peretii tartei. Da tarta la cuptor pentru 20 de minute, apoi inlatura hartia cu boabe si lasa crusta la copt inca 10-15 minute, cat sa devina rumena. Scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca complet.
Pentru umplutura, unge crusta (racita) cu dulceata de zmeura si intinde-o intr-un strat uniform.
Taie smochinele in 4 si asaza fiecare felie intr-o forma concentrica, de jur imprejurul marginii.
Aranjeaza zmeura in centru. Picura cu atentie mierea (care trebuie sa fie la temperatura camerei) peste continutul tartei.
Pentru a scoate tarta din forma, pune-o deasupra unui borcan, impinge incet marginile si lasa inelul exterior sa cada.
Delicios, de abia astept sa incerc reteta! Am vazut smochine la magazin!
Pare-mi-se ca ti-ai propus sa inebunesti internetul cu pozele cu tarta asta delicioasa! :)
am incercat si eu :-))