Perfection? I haz it (2): Boeuf Bourguignon

26 Feb 2010, Cristina Mazilu

Am tergiversat cat am putut, dar trebuia sa o scot la capat. Pe cat de laborioasa mi s-a parut Boeuf Bourguignon, parca tot mai greu imi e sa scriu despre travaliul inclus :)

Ce vreau sa subliniez insa, inainte sa va sperii cu seria de operatiuni implicate (prajit, inabusit, sotat, copt, fiert etc), este ca Boeuf Bourguignon merita toata osteneala. Mi s-a parut incredibil de bun si revelatia acestui fel de mancare o sa-l pun pe acelasi raft cu momentul in care am descoperit ca the real Chocolate Chip Cookies sunt o chestie fantastica, ce n-are nimic de-a face cu fursecurile alea uscate din supermarket.

Da capo, povestea e ca, la fel ca orice food blogger, foodie sau food aficionado, m-am dus direct la avanpremiera filmului “Julie & Julia”, imediat cum a aparut in cinematografe. Si doar n-o sa ma opun trendului doar ca s-o fac pe interesanta: bineinteles ca am iesit de la film cu pofta de mancare si chef de facut tocana aia minunata de vita fragezita ore intregi in vin. Povestea nu s-a concretizat a doua zi, ca nu sunt chiar asa de operativa, sa fim seriosi :))

Dar pentru ca de ziua mea si/sau Craciun Florinwas ever so lovely and got me a present care a inclus nu doar o carte despre thai cooking, una despre the foodie lifestyle si o alta cu porn for women (dar despre asta nu o sa vorbim aici :)), dar si the precious – un pdf cu biblia Juliei Child – Mastering the Art of French Cooking, Boeuf Bourguignon-ul a devenit o chestiune presanta.

Asa ca here I am, cu cateva kilograme de carne de vita taiata cuburi si cativa litri din pretiosul vin facut de tata – vin cu care de obicei nu ma indur sa gatesc, dar era o ocazie speciala :)

Inainte sa dau drumu’ draq la retzeta aia la care tot n-am ajuns, mai suportati-ma un moment sa va spun ceea ce povesteste si Julia Child in carte: Boeuf Bourguignon, daca este pregatit cu atentie, poate fi unul dintre cele mai delicioase feluri de mancare pe baza de vita. Tocmai de aceea, daca va apucati sa faceti reteta asta, va rog va rog va rog nu sariti etape, ar fi mare pacat – mai bine mergeti la carciuma si comandati gulas! Dar cum felul asta de mancare capata mai multa aroma si savoare a doua zi dupa preparere (ce chestie – si cand ma gandesc ca eu urasc de obicei sa mananc mancare reincalzita – teh horror), e foarte la indemana sa-l pregatesti din timp :)

So, without any further ado:

Ingrediente

170 g bacon
1 lingura ulei de masline sau vegetal
1400 g carne macra de vita, taiat in cubulete
1 morcov taiat felii
1 ceapa taiata felii (“pestisori”)
1 lingurita de sare
un praf de piper (astea-s cantitatile pe care le spune doamna Julia, da’ eu am insistat cu asezonatu’ :P)
2 linguri de faina
700 ml vin rosu tanar
500-700 ml supa de vita (din partea mea puteti s-o faceti si din cub, nu stiu pe cine mai tine nervii sa faca pe langa toate astea si supa..)
1 lingura pasta de rosii
2 catei de usturoi pisati (sau dati pe razatoare – mai simplu ;)
1/2 lingurita cimbru
o frunza de dafin sfaramitata
18-24 cepe mici (eu am cumparat salote de la Metro)
250 grame ciuperci proaspete
unt
ulei

Baconul, taiat in bucatele cam cat degetul meu mic :P, se fierbe 10 minute in putina apa, ca sa scape de aroma de afumatura. Apoi scurs, uscat cu un prosop de hartie, si prajit in ulei incins 2-3 minute, la foc mediu, pana devine usor aramiu si de pune de-o parte.

Carnea de vita taiata cubulete se usuca bine cu prosoape de hartie. Daca e inca umeda, nu se va rumeni bine. Se prajeste pe toate partile pana e rumena – nu aglomerati tigaia, mai bine prajiti in mai multe transe – si apoi puneti-o langa bacon.

In acelasi ulei (mai adaugati cand e nevoie, doh), se prajesc si legumele – morcovul si ceapa taiata.

Carnea de vita si baconul se pun apoi intr-o oala alaturi de legume, se presara sarea, piperul si cele doua linguri de faina, care ar trebui sa acopere usor carnea si se baga la cuptorul bine incins 4 minute, dupa care se scoate, se amesteca si se mai baga in 4 minute – operatie care ar trebui sa transforme faina intr-un fel de crusta pe carne. Daca nu se intampla chiar asa – cum a fost si in cazul meu :P – nu e panica :)

Se scoate oala, se toarna vinul, supa de vita si se amesteca cu pasta de rosii, usturoiul si cimbrul si frunza de dafin, se pune pe aragaz si se aduce la punctul de fierbere. Apoi se pune un capac si se baga la cuptor vreo 3 sau 4 ore, pana ce carnea e frageda-frageda. Deci nu e chiar asa de greu, nu? :)

In acest timp mai trebuie pregatite ciupercile si ceapa.

Ceapa am curatat-o si am asezat-o intreaga pe fundul unei oale, am turnat apa cat abia sa le acopar, am aruncat si un cubulet de unt – cam cat o lingura -, am pus capacul si am lasat-o la fiert/inabusit vreo 20 de minute or so, pana intra usor furculita in ea.

Cat despre ciuperci – le-am spalat, curatat si taiat in doua sau in patru – in functie de marime. Am incins o lingura de ulei de masline intr-o tigaie si am adaugat unt (uleiul ajuta la ridicarea temeraturii, deci se va praji mai bine). Cand untul s-a topit (aveti grija sa nu il ardeti), am adaugat ciupercile si le-am prajit pana au fost rumene-aurii. Si aici aveti grija sa nu le ingramaditi in tigaie, ca nu se mai fac cum trebuie si in loc sa se prajeasca, se vor inabusi.

Cand ceapa si ciupercile sunt gata, se pun de-o parte.

Cand carnea e frageda, Julia spune sa torni tot continutul oalei printr-o sita, iar sosul se mai fierbe cateva minute, adunand cu o lingura grasimea care se ridica la suprafata. Eu una am gasit operatiunea asta cam fara sens, ca nu am avut ce grasime sa adun :p. Deci revenind la oala cu carne – in aceasta se pun ciupercile si ceapa. Daca vrei sa o mananci imediat, o mai fierbi pe aragaz 2-3 minute. Daca o lasi pentru a doua zi – o fierbi ceva mai mult – 10 minute – amestecand din cand in cand.

Ca garnitura – cartofi natur & patrunjel. Delicios.

Sper ca nu vi s-a parut prea complicat, trust me – merita, merita, merita!

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (18)
  1. mimo says:

    asta ca să îmi bag unghia în gât că am lipsit. damn.

  2. cristina says:

    deci da, si eu am vrut sa fac boeuf bourguignon odata ce am vazut filmul :)
    bine ca stiu ca iese :)

    intrebare: de unde iei carnea de vita? pe mine ma sperie ca e ca la loterie cu carnea asta. cand iese moale, cand iese “talpa”:(

  3. Poppy says:

    Arata foarte bine Bourguignon-ul tau :) Am o intrebare Mazi. How the fluff ai transformat ounces and cups and such in neaosele grame si mililitri si restu’? Eu m-am chinuit destul cu internetul si diverse “convertere”, si fiecare imi arata altceva. Si nu pot spune ca-s tocmai batuta in cap :( Ai folosit Julia’s measures de la pagina 20 (daca ai cartea) sau ai calculat minutios pe hartie? :)

  4. Felicitari pentru realizare, extrem de spectaculos si ca o lauda suprema si o imbarbatare pe masura trebuie sa-ti spun ca in urma postarii tale mi-am comandat un aragaz.

  5. Mazilique says:

    @mimo – mah, meriti! dar sa stii ca sambata la Chez Mazilique avem coq au vin si alte asemenea, deci recuperezi ;)

    @cristina – cum boeuf bourguignon-ul asta l-am facut la repezeala si n-am avut timp sa caut carnea perfecta, am luat un banal si overpriced gulas de vita de la MegaImage (carne de vita taiata in cuburi si impachetata in casoleta) care did the trick. talpa nu iese sigur, ca o tii patru ore-n cuptor :p

    @poppy – tura asta m-am prins ca cel mai simplu e sa google it, ca are un tool smecher. de exemplu type “2 lbs to kg” si iti da imediat rezultatul. try it ;)

    am folosit cantitatile indicate de julia la retzeta in cauza, transformate in metric system..

  6. lynx says:

    in sfarSHIT, postaaaaaarrrreeee !
    tocmai cautam bloguri alcoholice, dar uite ca ma razgandesc pe loc, aud ca se vorbeste de vin si p’aici

  7. Ada says:

    Arata genial! Si eu m-am tot gandit la reteta asta de cand am vazut filmul.. dar nu credeam ca voi avea vreodata curajul sa o si execut! :-)) Acum mi-ai dat ispiratie si cred ca o sa indraznesc! :-)
    Dar daca ai fi putut cauta si alege carnea perfecta care ar fi fost… adica ce parte a vitei vreau sa spun?!

  8. Nico says:

    Sa ne asteptam la postari Mazi & Julia? :)

  9. alison says:

    minunat beef bourguignon-ul tau!

  10. Anonymous says:

    tanti, eu faceam tocana de’asta la 13 ani cand ma invata mama sa gatesc…te rog…mai “spare us”! numai reclama si ingredientele scumpe de tine…ah si obiectivu ala care ar scoate si o gaina arsa sa arate yummmi! PEACE!

  11. Gabi says:

    @ anonim – felicitari pt tocana :))) pe viitor poate o sa te lauzi cu ceva mai multa imaginatie, macar cat sa comentezi cu o porecla , ceva …..

  12. Anonymous says:

    As vrea s aspun numai o singura chestie: uleiul de masline nu se foloseste la prajit pentru ca are temperatura de ardere scazuta. Este in schimb foarte indicat in orice care nu implica preparare termica fiindca are un gust f bun si calitati nutritive garla. Ca alternativa se poate folosi uleiul din samburi de struguri , etc(da stiu ca e ceva exotic insa e sanatos).
    Ma rog pana la urma fiecare isi ia deciziile lui , eu numa’ am zis.

  13. Florin says:

    bravos, dear! me proud of you! :)

  14. valen says:

    Nu am avut o revelatie la chocolate chip cookies, mi s-au parut prae dulci desi eu mananc zahar cu zahar.. in fine dar domana vaca prezentata aici a fost senzationala, desi a mea s-a fragezit numa dupa o ora si jumate .. o fi fost doamna vaca adolescenta.. as fi mancat-o si dupa operatiunea n ore la cuptor… A iesit fantastica! Thx

  15. MJ says:

    @Anonim: mai invata putin inainte sa te pronunti. Exista doua feluri de ulei de masline – unul pentru salate, altul pentru gatit. Cel pentru gatit are un punct ridicat de ardere. Nu cred ca totii chef-ii si master chef-ii care gatesc prin toate emisiunile de profil sunt prosti facuti gramada.

  16. Larisa says:

    Super delicioasa :D abia astept sa o refac. Iti da si o stare de bine dupa ce stai o gramada in bucatarie sa executi reteta asta, iar in final rezultatul e delicios.

  17. Maria says:

    Eu o incerc acum la slow cooker dupa ce am lasat-o la ‘inmuiat’ la frigider, si cu ingredientele un pic mai pe langa. Sper sa iasa ceva, iar data viitoare o fac vegana :)
    Imi plac mult site-ul si retetele tale, desi nu reusesc sa fac cat de multe retete as vrea. Mersi!

Comenteaza
Follow on Instagram