Tort de albusuri cu piersici caramelizate si sirop de fructe de padure

16 Sep 2016, Cristina Mazilu

Din seria (de care pana si eu m-am saturat sa o repet) “daca nu ai plecat in vacanta, inseamna ca vara nu s-a terminat”, continuam programul de vara cu o chestie spectaculoasa, dar de fapt foarte simpla de facut. In caz ca nu stiati cu ce sa va distrati in weekend si poate cumva aveati de gand sa iesiti la terasa. Ei bine, nu.

 

INGREDIENTE

40 de minute, 8-10 portii

      • 12 albusuri de la oua mari (aproximativ 480g)
      • 270 g zahar
      • 130 g faina
      • 1 lingurita otet de vin alb
      • jumatate lingurita de sare
      • 2 lingurite extract de vanilie

 

PENTRU TOPPINGUL DE FRUCTE

    • 2 piersici
    • 50g unt
    • 300g fructe de padure (am folosit afine si zmeura)
    • 3 linguri de zahar
    • 3 linguri de apa

 

Incalzeste cuptorul la 180ºC.

Amesteca faina cu sarea, apoi da-o prin sita si pastreaz-o intr-un bol la indemana.

Folosind un mixer sau un robot de bucatarie, bate albusurile la o viteza mare, pana se fac spuma. Adauga otetul de vin si continua sa amesteci pana cand acestea incep sa se ingroase. Cu mixerul mergand in continuare, adauga treptat zaharul.

Mixeaza-le pana ce compozitia formeaza varfuri lucioase, care isi pastreaza forma. Chiar inainte sa te opresti din amestecat adauga si extractul de vanilie.

Transfera bezeaua intr-un bol mare. Folosind o sita, strecoara peste bezea cate o lingura de faina, amestecand dupa fiecare tura. Foloseste o spatula si incearca sa “impaturesti” compozitia, astfel incat sa nu scoti prea mult aer din bezea.

Pregateste o tava rotunda, cu baza detasabila. Eu am folosit una cu diametrul de 26cm si am inaltat un pic tava cu ajutorul unei bucati de hartie de copt, pentru a sustine prajitura care va creste la copt (ar fi mers foarte ok si o tava de 24cm).

Transfera aluatul in tava. Incerca sa nivelezi cat mai bine, ca sa se coaca uniform.

Da prajitura la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute, pana cand devine aurie si o scobitoare iese curata.

Ca sa-si pastreze forma, dupa ce o scoti din cuptor las-o sa se raceasca in tava, dar intoarce-o cu fata in jos, pe un tocator (asta daca prajitura nu a depasit marginile tavii). Altfel se va lasa putin (dar nu e asa o problema, o vei acoperi cu fructe oricum ;-). Cand prajitura s-a racit, scoate-o din forma si indeparteaza hartia de copt, daca ai folosit.

Pregateste toppingul de fructe – intr-o craticioara topeste untul si adauga piersicile taiate in felii, impreuna cu zaharul. Amesteca pana ce se formeaza un caramel auriu, care imbraca feliile de piersici.

Intr-o alta craticioara, adauga fructele de padure, zaharul si apa si lasa-le sa dea in clocot la foc mediu, pana ce siropul se ingroasa putin.

Dupa care decoreaza tortul.

tort-de-albusuri-cu-piersici-caramelizate-si-sirop-de-fructe-de-padure

Taie-l apoi in felii and knock yourself out into a sugar coma.

tort-de-albusuri-cu-piersici-caramelizate-si-sirop-de-fructe-de-padure-2

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. Marga says:

    Excelent!L-am făcut astăzi și a fost foarte apreciat!Mulțumim!

  2. […] celalalt cake este facut de pe un site de unde ma inspir eu si a iesit f. bun. Nu am avut piersici doar affine si zmeura, care imi ramasese de la celalalt […]

Comenteaza
Follow on Instagram